Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zaboravljena jela naših baka adut turističke sezone

Autor: Jelica Farkaš

20.02.2009. 23:00
Zaboravljena jela naših baka adut turističke sezone

Foto: Vedran SITNICA



Biogradski srednjoškolci su i ove godine u sportskoj dvorani Srednje škole Biograd na Moru priredili gastro priredbu “Što su i kako kuhale naše bake”. Na priredbi su sudjelovali brojni ugostitelji, hotelijeri i drugi gospodarstvenici iz Biograda, a među uzvanicima su se našli i Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije i Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.
Otvarajući manifestaciju, ravnatelj škole Božo Došen pozdravio je sve nazočne naglasivši da je manifestacija plod zajedničke suradnje Srednje škole Biograd na Moru s gospodarskim tvrtkama Biograda te onih iz šireg gradskog okruženja.
– Uvjeren sam da će i ova degustacija pomoći razvoju budućih ugostiteljskih djelatnika i potaknuti naše ugostitelje da se neka od ovih starih jela nađu na njihovim jelovnicima, rekao je Knez.
Cilj degustacije je predstavljanje originalnih domaćih, starih jela biogradskog priobalja, Ravnih kotara i naših otoka, koja su pripremale naše bake. Jela su pripremali učenici ugostiteljskog smjera zajedno sa svojim mentorima Pavom Valerijem, Renatom Polegubić-Vlaše i suradnikom Zdenkom Mikasom.
Nakon što je don Zdenko Milić blagoslovio stolove, prisutni su mogli kušati jela. Na stolovima se našlo više od 50, uglavnom zaboravljenih jela koja su pripremljena prema receptima naših baka, a predstavljaju izvor zdrave prehrane kojoj se danas pridaje sve više pozornosti. Prisutni su mogli birati između jela od ribe, mesa, zatim jela od svježeg i suhog povrća te različitih salata i drugih domaćih specijaliteta poput kruha ispod peke, prisnaca i sličnih specijaliteta. Posebnu pozornost okupljenih privukli su zaboravljeni specijaliteti poput čičvarde, leće, graha sikeraša ili ćućke te boba s blitvom i slaninom.
Za vrijeme degustacije uzvanike su zabavljali članovi biogradske Gradske glazbe i članice KUD Kralj Tomislav.