Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Do kraja lipnja usvajanje prijedloga slijepih osoba?

Autor: Anita Ćustić

20.02.2010. 23:00
Do kraja lipnja usvajanje prijedloga slijepih osoba?


Riječ je o prijedlogu austrijskog modela koji je na sjednici podržao i Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, naglasivši da su naši prijedlozi veoma realni, kazao je Vidaić, istaknuvši da u ožujku očekuje posjet Vojina Perića, predsjednika Hrvatskog saveza slijepih
Za ispunjenje svog radnog prava te osiguranja realnog mjesečnog dodatka za teški invaliditet ili, kako se nekada nazivao, dohodak za tuđu pomoć i njegu, slijepi u Hrvatskoj predugo se uzaludno bore. Upravo s ovim posljednjim zadarska Udruga slijepih već nekoliko godina bezuspješno vodi borbu pa niti nakon nekoliko prosvjeda, peticija i pisama upućenih Vladi RH s druge strane još uvijek nema sluha.
Radi osiguranja pristojnog života, dostojnog svakog čovjeka, Marinko Vidaić, predsjednik zadarske Udruge slijepih, mukotrpno se bori kako bi se mjesečni iznos novčane pomoći konačno povećao. Sa svim njihovim problemima javnost je odavno upoznata, a kako doznajemo u razgovoru s Vidaićem, znatniji se pomaci ni do danas ne naziru.
Prijedlog austrijskog modela
– U Hrvatskom savezu slijepih sazvana je sjednica na kojoj su nam dana nova obećanja. Naime, Dorica Nikolić, državna tajnica za socijalnu skrb, obećala je da će prijedlog o povećanju našeg mjesečnog dodatka biti upućen Vladi te da će do kraja lipnja iduće godine biti konačno usvojen. Riječ je o prijedlogu austrijskog modela koji je na sjednici podržao i Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti naglasivši da su naši prijedlozi veoma realni, kazao je Vidaić te istaknuo da u ožujku očekuje posjet Vojina Perića, predsjednika Hrvatskog saveza slijepih, koji će im donijeti konkretnije novosti.
Podsjetimo, naime, civilne slijepe osobe, koje nisu u radnom odnosu i koje nikada nisu radile, sada mjesečno primaju 500 kuna, a one koje rade primaju doplatak od 350 kuna, dok 1.017 kuna dobivaju osobe koje su pravo na doplatak za sljepoću ostvarile prije 1999. godine i bile u radnom odnosu. S obzirom da je evidentno da je slijepoj osobi mjesečno potrebno minimalno 4.900 kuna samo za tuđu pomoć i njegu, iznos koji oni primaju je sramotan, a Vidaić naglašava da bi se slijepi, unatoč spomenutom iznosu koji bi im bio dostatan, zadovoljili i s mjesečnim dodatkom od 300 eura.
Pa iako ni iznos koji traže nije dostatan za sve njihove potrebe, Vidaić navodi da su ipak u svojim zahtjevima imali razumijevanja za kriznu situaciju u kojoj se država nalazi.
Odvlačenje od “kroničnih” problema
Unatoč svemu Udruga slijepih Zadarske županije ustraje u svojim aktivnostima organizirajući razna događanja kojima svojim članovima uljepšava svakodnevicu, odvlačeći pozornost od onih “kroničnih” problema. Predsjednik je tako najavio i tradicionalna županijska prvenstva u pikadu i šahu nakon čega u travnju slijede Dalmatinske igre u Šibeniku, gdje će se ponovno susresti slijepi Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.
Unatoč lošem senzibilitetu s “vrha”, poznato je da su slijepi u Zadarskoj županiji veoma zadovoljni s pomoći i podrškom koju dobivaju od lokalnih institucija, bilo da je riječ o Gradu, Županiji ili ostalim udrugama i samim građanima. Potvrdio je to i predsjednik Vidaić te kao najnoviju spomenuo donaciju Udruge Krešimir Ćosić.
– S članovima Udruge, osobama iz raznih zadarskih sportskih klubova, održan je sastanak 26. studenoga na kojemu je odlučeno da će uplatiti financijska sredstva za pomoć našim članovima koji su slabovidni kako bi im spasili ono malo vida što im je preostalo, kazao je Vidaić, istaknuvši da je nekolicina donatora već uplatila svoja sredstva. No projekt je još uvijek u tijeku zbog čega se očekuju nove uplate pa konačna prikupljena svota još nije poznata.