Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Elvira Sterle i dalje navrh Mlika

Autor: Ivan Stagličić

20.02.2010. 23:00
Elvira Sterle i dalje navrh Mlika

Foto: Adam VIDAS



Postignut je dogovor da će se odmah nakon korizme oformiti jedna karavana iz Zadra, preko Đakova do Iloka u kojoj će sudjelovati zadarski turistički djelatnici, kao i predstavnici političke elite i prezentirati mogućnosti i ponudu Zadra i Zadarske županije u tim krajevima države
U Zadru je prošli tjedan održana godišnja skupština udruge “Mliko”, na kojoj je po treći put za predsjednicu jednoglasno izabrana Elvira Sterle, direktorica Vigensa. Ovo je ujedno bio povod i za sastanak s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem.
– S obzirom da smo u ove četiri godine napravili izuzetno veliki napredak i iskorak u proizvodnji mlijeka i postali u tom području jedan neizbježni čimbenik pa je i ovo naše neformalno druženje s ministrom bila neka vrst krune našega rada i suradnje. Mogu reći, nakon četiri godine, da smo ispunili ono što smo i najavili, čak i više od toga. Rezultati u proizvodnji koji su ostvareni u protekle četiri godine u Hrvatskoj, odgovaraju rezultatima koji se u Europskoj uniji ostvaruje u razdoblju od petnaest do dvadeset godina. To je nesumnjivo velika stvar koja zaslužuje proslavu, kazala nam je Elvira Sterle, uvjerena da se i ovom prilikom pokazalo da ako udruženi proizvođači udruge “Mliko” zajednički nastupaju i zajednički djeluju da samim time, uz suradnju s Ministarstvom poljoprivrede s kojom su i jedni drugi zadovoljni, mogu pripremiti što bolju podlogu prije nego se uđe u zajednicu europskih država.
Na druženju je bila naglašena suradnja i uzajamno nadopunjavanje Slavonije u Dalmacije u gastronomskom i glazbenom smislu, a između ostalih su, uz ministra Čobankovića i njegova glasnogovornika Mladena Pavića, sudjelovali saborski zastupnik i gradonačelnik Benkovca Branko Kutija, Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, kao i glavne koordinatori za stočarstvo Davor Pašalić Ibrić i Dolores Barać, zadarski župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Nina, Emil Ćurko, dogradonačelnik Zadra, Darko Kasap, dopredsjednik županijskog HDZ-a, Željko Lončar, predsjednica Trgovačkog suda i višestruka prvakinja u športskom ribolovu Ardena Bajlo, poznati sveučilišni profesor Ante Kolega Bage…
Mi smo tu radimo, unapređujemo našu djelatnost i postižemo rezultate svim krizama unatoč, poručila je stara/nova predsjednica Elvira Sterle za svoj treći mandat na čelu udruge “Mliko” koja nam je iznijela i još jedan važan trenutak povezan s ovim okupljanjem.
– Mi smo ovo okupljanje željeli iskoristiti i kao promociju zadarskoga turizma pred ovim ljudima koji predstavljaju tisuću zaposlenika, tisuću potencijalnih gostiju da se stoga ovakvo okupljanje organizira baš u Zadru, ne u Opatiji, Splitu ili Trogiru i mislim da smo u tome u potpunosti uspjeli. Postignut je dogovor da će se odmah nakon korizme oformiti jedna karavana iz Zadra, preko Đakova do Iloka u kojoj će sudjelovati zadarski turistički djelatnici kao i predstavnici političke elite i prezentirati mogućnosti i ponudu Zadra i Zadarske županije u tim krajevima države. Istraživanja pokazuju da mi imamo porast broja domaćih gostiju i to je razlog više da se odmah ovako reagira, istaknula je Sterle.


 PORAST PROIZVODNJE I BROJA ZAPOSLENIKA


Članovi udruge “Mliko” su Agro bovis, Agrokor-Belje, B.I.J.A.F., Domačinović, Grube, Hana, Krndija, Lactis, Nexe grupa -Osilovac, Pro-Milk, PZ Osatina, Ranovik, Salaš, Vigens, Vrana i Žito-Novi agrar.
Od 2006. do danas broj grla stoke u “Mliku”, porastao je za skoro četrdeset posto. Broj muznih krava skočio je sa 7.241 na 11.164. Proizvodnja mlijeka skočila je za više od pedeset posto i u 2009. iznosila 83.500.000 kg. Udio u proizvodnji RH porastao je s 8,71 na 13,28 posto, a broj djelatnika je s 970 porastao na 1209. Ukupno je u farme uloženo 661 milijun kuna.