Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nastavak edukacije djece u zaštiti i spašavanju

Autor: Velimir Brkić

20.02.2010. 23:00
Nastavak edukacije djece u zaštiti i spašavanju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tijekom edukacije djeca su se upoznala s načinom nastajanja pojedinih opasnosti, primjerice, požara, poplave ili potresa, a veoma ih je zanimalo kako nastaju opasnosti, kako se tada ponašati i koji broj telefona zvati u takvim situacijama. Na ta i mnoga druga pitanja mališanima je strpljivo i stručno odgovarao Filipović
Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zadru provodi drugu fazu Nacionalnog programa edukacije djece u području zaštite i spašavanja namijenjen djeci predškolske i školske dobi za školsku godinu 2009./2010., a koji se provodi uz odobrenje i potporu Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te preporuku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.
– Nakon edukacije 350 djece iz dječjih vrtića u Zadru, Biogradu na Moru, Benkovcu, Pagu, Pakoštanima i Sv. Filip i Jakovu nastavljena je edukacija školske djece u području zaštite i spašavanja, rekao je Siniša Filipović, načelnik zadarskog Županijskog centra 112, nakon što je učenicima drugih razreda Osnovne škole Šime Budinića prikazao projekciju o postupanju u izvanrednim situacijama te promovirao upotrebu jedinstvenog žurnog broja 112.
Ponašanje u slučaju nezgoda
Tijekom edukacije djeca su se upoznala s načinom nastajanja pojedinih opasnosti, primjerice, požara, poplave ili potresa, a veoma ih je zanimalo kako nastaju opasnosti, kako se tada ponašati i koji broj telefona zvati u takvim situacijama. Na ta i mnoga druga pitanja mališanima je strpljivo i stručno odgovarao Filipović. Učenicima su dane upute na koji način smanjuju mogućnost izazivanja požara te kako bi trebali postupati u slučaju da ih zateknu nesreće.
Državna uprava za zaštitu i spašavanje pokrenula je aktivnosti nacionalne edukacije kako bi se djecu određenog uzrasta upoznalo s postupcima i načinom ponašanja s ciljem poboljšanja sposobnosti djece za reagiranje u slučaju nastanka prirodnih i drugih civilizacijskih nesreća, pojasnio je Filipović koji je u teorijski dio o ulozi broja 112 nadasve vješto i edukativno uključio i djecu, koja su spretno odgovarala na postavljena pitanja o ponašanju u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća, osobito u slučaju potresa i požara ili nekog drugog neželjenog događaja u kojima se mogu naći tijekom svakodnevnog života.
Cilj ovih predavanja, kaže Filipović, nije bila samo popularizacija službe 112, iako se ona proteže kroz predavanja, nego da mališani već u ovom uzrastu dobiju neka znanja kako se ponašati ako se zateknu u slučajevima nezgode ili prirodne katastrofe.
Potreba stalne edukacije
Spomenuti se program veoma pozitivno ocjenjuje od strane ravnatelja kako dječjih vrtića, tako i škola, dok djeca na svakom predavanju sudjeluju aktivno i s velikim zanimanjem. Djeci su podijeljeni i prigodni edukativni materijali o zaštiti i spašavanju, a kroz prezentaciju su aktivno sudjelovala i sama djeca.
– Cilj je upozoriti djecu na različite opasnosti do kojih može dovesti ljudska nepažnja, poučiti ih kako ispravno reagirati u slučaju nesreće, kome se prvo obratiti, te kakvu pomoć mogu očekivati, poručio je Ivan Čular, ravnatelj OŠ Šime Budinića, škole čijih je tisuću učenika protekle godine kraj dvorane na Višnjiku svojim tijelima stvorila siluetu Krešimira Ćosića, legende zadarske i hrvatske košarke za 158. Milenijsku fotografiju fotografa Šime Strikomana.
Osim načelnika službe 112 Siniše Filipovića predavanju i prezentaciji nazočio je i načelnik Odjela zaštite i spašavanja Darko Teska.
Ciljane skupine su djeca prvih i drugih razreda te najstarije skupine u vrtićima, a programom bi trebalo biti obuhvaćeno 2.000 djece, rekao je Teska naglasivši pritom potrebu stalne edukacije najmlađih sugrađana jer su brojne situacije u kojima se mogu naći uslijed vremenskih i elementarnih nepogoda, prometnih i drugih nesreća.
Dakako, nakon ugodnog druženja s predavačima mnoga bi djeca htjela u vatrogasce, policajce ili u gorsku službu spašavanja.