Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

POBJEDNICI VINCRO-a NA BLEIBURŠKOJ POLJANI

Autor: Nedjeljko Jusup

20.02.2010. 23:00
POBJEDNICI VINCRO-a NA BLEIBURŠKOJ POLJANI

Foto: Adam VIDAS



Slovenska pokrajina Koruška nema svog vinogorja niti proizvođače vina pa smatram da ovo predstavljanje može uroditi i poslovnim kontaktima te s vremenom i plasmanom vaših vina na ovo područje, ističe u svom pozivu Simon Hribernik, koji će snositi troškove boravka polačke delegacije, vinara, uljara i vinske kraljice Zadarske županije
Pozivam organizatore vinskog sajma VINCRO, uspješne vinare, vinski kraljicu Zadarske županije i predstavnike općine Polača u svoje ugostiteljstvo Brančurnik, stoji u dopisu koji je ovih dana stigao na naslov Viktora Prtenjače, načelnika općine Polača.
Degustacije kod Brančurnika
– Ugodno smo iznenađeni. Ovo je još jedno priznanje vinarima Zadarske županije koji su na našem Sajmu postigli zapažene rezultate, kaže Prtenjača.
Poziv je stigao iz susjedne nam Slovenije od Simona Hribernika, vlasnika prestižnog ugostiteljstva Brančurnik s tradicijom dužom od 300 godina. Istoimena gostiona smještena je u podnožju Alpa, tik uz cestu između gradića Prevalja i Ravna na Koroškem u slovenskom dijelu regije Koruška.
Svega 10-ak kilometara udaljena je od Bleiburga u austrijskom dijelu Koruške.
Brančurnik raspolaže sa svim ugostiteljskim sadržajima, apartmanima, velikom i malom dvoranom te vinskim podrumom pogodnim za organiziranje degustacija. – Imamo iskustva jer smo dosad organizirali više uspješnih predstavljanja i degustacija slovenskih vinogradara i vinara, navodi u svom dopisu Hribernik.
Kao vlasnik “restorana s potpisom” ovaj slovenski ugostitelj ugledni je član i Europskog reda vinskih vitezova Austrije, konzulata za Korušku
– Želja mi je da se u mojem ugostiteljstvu Brančurnik predstave uspješni vinari i vina s vašeg sajma VINCRO, kojeg sam imao čast posjetiti u studenome lani zajedno s poznatim slovenskim vinarom Hafnerom. On je ujedno bio i jedan od izlagača, podsjeća u svom dopisu Hribernik.
Uz vođene degustacije vina šampiona VINCRO-a, on predlaže da se predstave i proizvođači sira, pršuta, maslinovog ulja i po mogućnosti drugih izvornih proizvoda iz zadarskog okružja, otoka i priobalja te Bukovice i Ravnih kotara.
Sve to, dakako, u opuštenom, neformalnom druženju uz dalmatinsku pjesmu.
Šansa i za turizam
– Napominjem da regija Koruška nema svog vinogorja niti proizvođače vina pa smatram da ovo predstavljanje može uroditi i poslovnim kontaktima te s vremenom i plasmanom vaših vina na ovo područje, ističe Hribernik i dodaje: – Zacijelo vam je poznato da dosta Slovenaca s područja Koruške ljetuje na hrvatskoj obali. Ovakove manifestacije, zacijelo ih mogu privući još više, poglavito na turistička područja zadarske regije. Nadam se da naše mišljenje dijele i turistički djelatnici Zadarske županije i da će sa svoje strane podržati ovu inicijativu te pripomoći da predstavljanje VINCRO-a u ugostiteljstvu Brančurnik i slovenskoj regiji Koruška, protekne što uspješnije, zaključuje u svom pozivu Simon Hribernik.
Za trodnevni posjet slovenskoj regiji Koruškoj predložio je 25. 26. i 27. veljače, a troškove boravka, smještaja i prehrane hrane snosit će Hribernik, odnosno njegova tvrtka Brančurnik.
Koristan marketing ulja i vina
– Poziv smo prihvatili. Nastojat ćemo da uz službenu delegaciju Općine Polača na put krene i što više nagrađenih vinara s našeg prvog sajma “VINCRO” Polača 2009. Isto se tako nadam da će s nama na put krenuti i neki od proizvođača sira, pršuta i maslinovog ulja, otkriva Viktor Prtenjača, načelnik općine Polača
On smatra da ovakav marketing može samo koristiti našim vinarima da njihova vina upoznaju i potrošači u susjednoj nam Sloveniji. Danas, sutra možda se baš u Koruškoj otvori tržište za vino, ulje, sir i druge proizvode s našeg područja. A, ako ništa drugo, Slovenci iz Koruške koji ljetuju na našem moru odsad će znati da u našim restoranima, gostionama i konobama, mogu naći i vina s benkovačkog i stankovačkog vinogorja, zaključuje Općinski načelnik Viktor Prtenjača. Mudro, nema što?! Polačkoj ekspediciji za Korušku, saznajemo, najvjerojatnije će se priključiti i pročelnik Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije.


 NAJPRIJE BLEIBURG


Programom je predviđeno najprije posjet Bleiburškoj poljani kako bi naša ekspedicija odala počast nevino stradalim Hrvatima. Nakon posjeta Bleiburgu ide se u obilazak nekadašnjeg rudnika olova u Mežici, kažu, jednoj od boljih turističkih destinacija na Koruškoj, u svakom slučaju vrijednoj razgledavanja.
Potom slijedi posjet turističkom selu Šentanel ponad Prevalja gdje je i Polhov (Puhov) mlin – sasvim obnovljen vrlo star (1854. g.) mlin za žito koji je opet u funkciji.
Program predstavljanja sajma VINCRO s vođenim degustacijama vina i maslinovog ulja započinje u petak (26. veljače) u večernjim satima u podrumima Ugostiteljstva Brančurnik u Prevaljama. U salama tamošnjeg restorana potom će biti poslužena tradicionalna koruška večera, a nakon večere zabava i neformalno druženje uz dalmatinske pjesme i popularnu glazbu u izvedbi zadarskog pjevača Davora Perića i njegova benda.
Prema najavama domaćina, Simona Brančurnika, očekuje se velik broj gostiju i uzvanika – veselica kakva u tom djelu Koruške “još nije viđena”.




 VOĐENE DEGUSTACIJE VINA I ULJA


Na vođenim degustacijama u Koruškoj očekuju se predstavljanja i degustacija vina Željka Vrsaljka iz Nadina, Bože Bačića iz Podgrađa, Zlatko Kaštelanca iz Polače, Šime Šakulja iz Nadina, Badel 1862 vinarija Benkovac, zatim Vinarija Tilija vlasnika Mladena Anića iz Smilčića, vino vlasnika Kreše Dražine iz Pristega i vinarija Vina otoka Paga vlasnika Denisa Rake iz Paga…
Uz vinare predstavit će se i uljari Johan Skroče iz Zadra i Mate Dušević iz Ljubča. Na degustacijama pod voditeljskom palicom poznatog zadarskog agronoma mr. sc. Marijana Tomca, cilj je posjetiteljima pokazati kako se međusobno sljubljuju vina, maslinova ulja, sir, pršut i ostali ruralni proizvodi Zadarske županije.