Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U čast paškim čipkaricama i gradonačelniku Budaku

Autor: Alenka Festini

20.02.2010. 23:00
U čast paškim čipkaricama i gradonačelniku Budaku

Foto: Alenka FESTINI



Ideja da se upravo sada ide u izradu dviju skulptura potaknuta je time što je 2010. godina proglašena “Godinom paške čipke”
Javni prostor grada Paga od ovog proljeća krasit će dvije nove skulpture. Jedna od njih je brončana Paška čipkarica visoka 135 centimetara, a druga je 75 centimetara visoka brončana bista Frane Budaka, paškog gradonačelnika s početka 20. stoljeća.
Da će ove dvije skulpture uskoro krasiti grad Pag, potvrdio nam je i paški gradonačelnik Ante Fabijanić.
Paška čipkarica utjelovit će sve paške žene koje su kroz stoljeća očuvale jedinstvenu pašku čipku. Podsjetimo da ova vrijedna rukotvorina nosi oznaku “izvornosti”, nalazi se u Registru zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a stavljena je i na UNESCO-ovu listu zaštićenih kulturnih dobara.
Budakov značaj
Skulptura Čipkarice imat će uređeno kameno opločenje na mjestu postava, a njen autor je poznati akademski kipar Tomislav Kršnjavi.
Bistu gradonačelnika Budaka izradio je Ratko Petrić, također poznati akademski kipar te umirovljeni sveučilišni profesor.
– Bistu ćemo u lipnju postaviti na gradskom predjelu Golije pored rodne kuće Frane Budaka. Smatramo da su Budakov život i njegovo političko i kulturno djelovanje izuzetno važni za naš grad. U svoje je vrijeme, točnije od 1906. godine kada prvi puta postaje gradonačelnikom Paga, kao i kroz svoj drugi mandat, dao je izniman doprinos očuvanju paške čipke. Budak je osnovao pučku školu paške čipke, a sam je izradio preko 700 nacrta za izradu čipke. Veliko priznanje Budak zaslužuje zbog brige o čipkarstvu, a učinio je i puno toga kako bi se ovo remek djelo Paškinja predstavilo svijetu, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Tradicija stara 500 godina
Kako nas je informirao paški gradonačelnik ideja da se upravo sada ide u izradu dviju skulptura potaknuta je time što je 2010. godina proglašena Godinom paške čipke.
– Osim toga pred nama je Prvi međunarodni festival čipke u Pagu. Sve to i više su nego dobri razlozi da našem gradu darujemo skulpturu Paške čipkarice i bistu Frane Budaka. Tim činom odajemo počast svim našim čipkaricama, generacijama žena koju su šivale čipku te su zaslužne da se ova jedinstvena rukotvorina od bijelog konca sačuvala preko 500 godina. Također, poznata je i velika uloga Frane Budaka u zaštiti paške čipke, kazao je gradonačelnik Fabijanić, istaknuvši da su u tijeku velike pripreme oko organizacije Prve međunarodne izložbe čipke u Hrvatskoj koja će se u lipnju održati u gradu Pagu.
Na ovoj međunarodnoj manifestaciji sudjelovat će predstavnici i čipkarice iz gradova Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke i Mađarske. Izložba će se održati pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Austrije.


 PAŠKA ČIPKA I NOŠNJA NA PANOIMA


U studenom prošle godine u gradu Pagu i uz državnu cestu D-106 na otoku postavljeni su PVC panoi s motivima paške čipke i drugih tradicijskih elemenata povezanih s ovom jedinstvenom paškom rukotvorinom.
Na jednom dijelu panoa prikazana je paška čipka, a na drugom raskošna paška narodna nošnja kakvu nose članovi paškog KUD-a “Družina”.
Panoi su postavljeni kako bi se putnicima i gostima dalo do znanja da je grad Pag jedinstven po bogatoj kulturnoj tradiciji i prekrasnoj rukotvorini nastaloj prije pet stoljeća.