Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Danas ispitivanje Tihomira Purde u BiH

20.02.2011. 23:00
Danas ispitivanje Tihomira Purde u BiH


Odluku Suda ministar pravde BiH Bariša Čolak ne mora poštovati, ali primjeri da ministar u ekstradicijskom postupku donese odluku suprotnu sudskoj jako su rijetki


Uz nazočnost predstavnika specijalnog tužiteljstva Srbije za ratne zločine, istražni sudac u BiH danas će ispitati vukovarskog branitelja Tihomira Purdu koji se od 5. siječnja nalazi u ekstradicijskom pritvoru u BiH zbog optužbi da je počinio ratni zločin nad ranjenicima i zarobljenicima. Današnje ispitivanje moglo bi biti krucijalno za rasplet slučaja Purda, jer se predmet protiv vukovarskog branitelja temelji na priznanju iznuđenom u logoru u Srbiji, što je materijal koji teško može proći kao uvjerljiv dokaz na bilo kojem sudu.
Ispitivanje Tihomira Purde za vrijeme ekstradicijskog postupka nije uobičajen postupak. Zapravo, prije se radi o ustupku srbijanskog tužiteljstva Hrvatskoj, jer Srbija time zapravo preispituje dokazni materijal iz zahtjeva za izručenjem, a to inače nije praksa. Također, ovog tjedna, uz nazočnost predstavnika specijalnog tužiteljstva iz Srbije, u Hrvatskoj će još biti ispitani i Petar Janjić Tromblon i Danko Maslov, koji se također sumnjiče u istom predmetu kao i Purda.
Ovotjedna ispitivanja Purde, Janjića i Maslova mogla bi dovesti do povlačenja zahtjeva za izručenjem i tjeralice za Tihomirom Purdom. Međutim, nije isključeno da će specijalno tužiteljstvo Srbije inzistirati na izručenju bez obzira na sadržaj triju iskaza. Naime, neuobičajeno je već samo preispitivanje dokaznog materijala tijekom ekstradicijskog postupka, a povlačenjem tjeralice i ekstradicijskog zahtjeva tužitelji iz Srbije doveli bi u sumnju valjanost svih drugih postupaka izručenja.
U svakom slučaju, ključ Purdine sudbine drži srbijansko specijalno tužiteljstvo za ratne zločine, jer je od Suda u BiH teško očekivati da će po žalbi Purdinih branitelja izmijeniti odluku o izručenju. Takvom odlukom Suda bi Bosna i Hercegovina ušla u politički konflikt sa Srbijom. Odluku Suda, istina, ministar pravde BiH Bariša Čolak ne mora poštovati, ali primjeri da ministar u ekstradicijskom postupku donese odluku suprotnu sudskoj jako su rijetki.
 


Josipović uvjeren da nema izručenja




Predsjednik Republike Ivo Josipović novinarima je u Afganistanu izrazio  uvjerenje da BiH neće Tihomira Purdu izručiti Srbiji, unatoč takvoj odluci  Suda BiH.
– Siguran sam da će u onom drugom stadiju odlučivanja, a to je politički  stadij odlučivanja u BiH, biti uvažena činjenica da je Purda pod prisilom u  zarobljeništvu dao iskaz koji se sad zloupotrebljava i da Purda neće biti  izručen, prenosi HINA Josipovićeve izjave iz Afganistana.
Josipović je uvjeren da će srbijansko tužiteljstvo ispitivanjem Purde samo  utvrditi da nema razloga za daljnji postupak.