Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kad maleni uplove u svijet mašte…

20.02.2011. 23:00
Kad maleni uplove u svijet mašte…


Roditelji na tim radionicama postaju djeca, slušaju priče, pjevaju, crtaju, modeliraju i slično, čime nadoknađuju sve ono vrijeme kada se zbog posla nisu mogli družiti s djecom, objasnila je Dajana Brunac, djelatnica dječjeg odjela Gradske knjižnice Zadar


Najmlađi Zadrani  svoje slobodno vrijeme mogu  provesti u brojnim kreativnim  radionicama gdje mogu crtati,  izrađivati prigodne ukrase i  slušati razne priče. Male kreativne radionice održavaju se  na brojnim mjestima u Zadru,  počevši od najvećih trgovačkih centara, preko Arsenala pa do svih ogranaka  Gradske knjižnice Zadar.
Upravo su radionice u  ograncima Gradske knjižnice  našim sugrađanima vjerojatno  najpoznatije. One se održavaju još od 1999. godine, odnosno od kad je Knjižnica  preselila u sadašnje prostorije.
– Od useljenja u nove prostorije željeli smo ovaj prostor  urediti da bude pristupačan  djeci. Naime, uloga gradske  knjižnice i jest osigurati kulturne i kreativne sadržaje za  djecu. Ovaj odjel je zahvaljujući dječjim radionicama i  igraonicama postao središte  kvarta i zajednice. Počele smo  kolegica i ja, a s razvojem  programa pridružili su nam se  studenti i razne udruge koje  također u našim prostorijama  održavaju radionice, rekla je  Dajana Brunac, djelatnica   dječjeg odjela Gradske  knjižnice Zadar.
 Kući s novom  kreativnošću
Ona i kolegica Vesna Karuza glavni su “krivci” zašto  dječji odjel središnje knjižnice  svako poslijepodne vrvi djecom koja su se došla poigrati,  poslušati neku zanimljivu  priču ili izraditi neki prigodni  ukras. Objasnila je da su se  radionice u početku održavale  više puta tjedno, no zbog manjka djelatnika radionice se  sada održavaju do dva puta  tjedno, dok i neke udruge, kao  na primjer Udruga za obitelj i  roditeljstvo također u prostorijama organizira radionice.
 – Najmlađi na radionice dolaze u pratnji roditelja koji su  također uključeni u rad pa  duh radionica prenose i  kućama. Roditelji na tim radionicama postaju djeca,  slušaju priče, pjevaju, crtaju,  modeliraju i slično, čime nadoknađuju sve ono vrijeme  kada se zbog posla nisu mogli  družiti s djecom, objasnila je  Brunac i dodala da na ovim  radionicama sudjeluju djeca  od tri godine do škole, ali  često znaju doći i djeca nižih  razreda osnovne škole, a koja  su prije sudjelovala u radionicama. Roditelji na ovakvim  radionicama upoznaju druge  roditelje, rado međusobno  komuniciraju i dijele odgojna  iskustva te su uvijek spremni  naučiti nešto novo. Osim toga  znanje i ideje stečene na radionicama odnose kući gdje ih  mogu primijeniti. Razlika kod  rada u vrtiću i radionica u  knjižnici jest u tome što u  knjižnici roditelj ima priliku  vidjeti svoje dijete kako surađuje s drugom djecom, kako  se igra.
Razvijanje ljubavi  prema knjizi
 – Koliko god ovaj rad pozitivno utjecao na roditelje, zajednički rad dječjih i roditeljskih ruku za dijete znači još  više. Dijete je ponosno na zajednički produkt njihova malog  truda, zbog čega je na dječjem  odjelu uvijek postavljena  izložba dječjih rukotvorina, pa  djeca često pozovu i djedove i  bake da pogledaju što su izradili. Ovakvi oblici komunikacije kod djece pobuđuju maštu,  potiču edukaciju, kreativnost  djeteta, utječu na odgoj i to od  najranijih djetetovih dana, objasnila je Brunac te dodala da  se sudjelujući u radionicama  dijete uči kako se ponašati u  grupi, lijepom izražavanju, snalaženju u prostoru, prvi put se  susreće s likovnim tehnikama i  slično.
Svrha radionica u knjižnici je  što ranije poticanje djece na  čitanje i na dolazak u knjižnicu.  Potaknuti ih da preko igre, pa  slikovnica dođu do knjiga i  postanu pravi čitači.
Prilikom čitanja slikovnica  djelatnici knjižnice uvijek nastoje djecu i roditelje upoznati s  klasičnim i modernim autorima. Na radionicama uglavnom  sudjeluju isti roditelji pa se  stvori obiteljska, “domaća” atmosfera jer se i djeca i roditelji  poznaju.
 – Radionice za djecu se organiziraju u svim ograncima  knjižnice i sve kolegice prođu  obuku kako pripremiti radionicu, koji su izvori literature,  odakle crpiti ideje i slično. Kolegica Karuza i ja stalno idemo  na stručna usavršavanja, na  brojne radionice gdje dolazimo  do novih ideja. Osim toga formirale smo i kreativnu zbirku s  različitim radovima u raznim  tehnikama odakle i mi i druge  kolegice crpimo ideje, kazala je  Brunac.
Zanimljivi i inventivni  voditelji
Djeca na radionicama ispunjavaju svoje slobodno vrijeme. Odlazak u knjižnicu nije  obvezan kao odlazak u vrtić ili  školu i zato voditelji radionice  moraju uvijek biti zanimljivi i  inventivni da bi stalno privlačili djecu. Točan broj sudionika radionica nikad se ne  zna, zato voditelji moraju biti  dobro pripremljeni i uvijek  spremni promijeniti aktivnosti ili redoslijed radionice ako  situacija to nalaže.
Voditelj radionice nastoje  djecu upoznati sa svim područjima ljudskog djelovanja,  realnim svijetom, ali i svijetom  bajki i potiču djecu da upotrijebe svoju maštu pri kreativnim radionicama.  
 – Kroz naše radionice nastojimo djecu naučiti o važnim  datumima našem narodu, ali i  u svijetu. Tako uvijek imamo  prigodne radionice uoči  Božića, Uskrsa, za Dan grada  Zadra i slično, zaključila je  Brunac.
U Gradskoj knjižnici često  se organiziraju radionice i za  najmlađe bebe, a koje  najčešće organizira udruga Izvor i na kojima bebe i majke  uče pjesmice pokretom i prstima. Na njima se okupi velik  broj majki koje uče pjesmice  koje će pomoći u razvoju  njihove dječice.
Djeca imaju prilike sudjelovati i na prigodnim kreativnim radionicama u brojnim  trgovačkim centrima koji uoči  nekih blagdana organiziraju  kreativne radionice za najmlađe. Tako roditelji uz kupovinu mogu s najmlađima  provesti neko vrijeme uživajući u raznolikom kreativnom  izražavanju.
Blagdanske radionice
Uoči blagdana trgovački  centri uz radionice organiziraju i zabavu za djecu pa su  tako tijekom božićnih blagdana djeca imala priliku susresti svetog Nikolu i Krampusa, svetu Luciju, djeda  Božićnjaka i slično. Osim  susreta s njima djeca su se  bavila prigodnim aktivnostima, pa im je sveti Nikola  podijelio slatkiše, a sveta  Lucija ih je naučila kako  posijati pšenicu i slično.
Većinu ovih aktivnosti organizira event agencija  RMC. Igris Smrkinić, direktorica agencije RMC, objasnila nam je da oni radionice za djecu organiziraju na upit klijenta.
 – Naši klijenti naruče neku  radionicu koju mi kreativno  osmišljavamo i vodimo, ali  sve na njihov upit, objasnila  je Smrkinić.
Mnogo roditelja već tradicionalno vikende ujutro  provodi u Arsenalu, gdje se  njihova djeca mogu poigrati  i sudjelovati u radionici dok  oni u miru piju kavu.
 – Subotom i nedjeljom od  10 do 14 sati u igraonici  imamo organiziran Arsenalić. Ovo je dodatna usluga za  roditelje koji mogu u miru  popiti piće dok njihova djeca zajedno s tetom čuvalicom crtaju, bojaju, čitaju  priče i slično. Ovo je više  kreativna i mirna zabava za  djecu i naišla je na dobar  odaziv roditelja, rekla je  Anamarija Portada, Asistentica direktora i voditeljica javnih događanja Arsenala.