Korak bliže popularizaciji pastrve

Slika korisnika admin
jadran riba_toni dusko pilja_2
Vedran SITNICA
Kanapei od pastrve su nakon samo jednog kruga po Tonyju nestali s pladnja

U nastojanju da  populariziraju pastrvu, da svojim sugrađanima i njihovim gostima pokažu da i riječna riba  može biti ukusna, u cafe baru  Tony u subotu su priredili degustaciju pastrve. Jeo se dimljeni file od pastrve, kanapei  od pastrve, što su za sve goste  cafe bara pripremali Glauko  Perović i Damir Masar. Nije  bila riječ o nikakvoj obljetnici  Tonyja, već prije svega želja da  se stalnoj ekipi bara pokaže da  nije samo morska riba dobra.

- Svi su oni ovdje uglavnom zagriženi za morsku ribu pa smo im ovom degustacijom, nadam se, pokazali  da i riječna riba može biti  pravi specijalitet, pogotovo  ako se zna pripremiti. Pastrvu koju smo ovdje danas  pripremali nabavili smo od  uzgajivača iz Velebitskog kanala. S obzirom na to da su  tamo koncesije ugovorene i  za dvije tisuće tona, siguran  sam da će pastrva biti sve  prisutnija na našoj trpezi, naglasili su u Tonija.

 

Pastrva u vinu

Sastojci: nekoliko manjih  pastrva (ukupno 1 kg) ili dvije  veće, 3 žlice maslaca, 5 dl  bijelog vina, 15 dag šampinjona,  1 limun, sol i papar

Priprema: Očistite i operite  pastrve, a ako su veće, razrežite ih na komade. Posolite i  stavite na stranu. Operite šampinjone i narežite na tanke  ploške. Stavite na ugrijani  maslac te pirjajte deset minuta. Dolijte vino, začinite solju  i paprom prema ukusu. Dodajte i komade pripremljene  ribe te pokrijte lonac i pirjajte  lagano dvadeset minuta. Izvadite zatim ribu, sok sa šampinjonima, ako treba dotjerajte  još limunom i solju i paprom te  prelijte preko ribe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno