Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kotromanović: Slučaj Purda pokazuje da nismo ozbiljna država

20.02.2011. 23:00
Kotromanović: Slučaj Purda pokazuje da nismo ozbiljna država


Od kad je HDZ zasjeo na vlast 2004. godine, pokazuje se briga za branitelje, od generala Gotovinu u Haagu do Purde, vojnika branitelja u BiH i nedaj Bože u Srbiji, izjavila je Ingrid Antičević Marinović, saborska zastupnica i predsjednica GO SDP-a Zadar na današnjoj konferenciji za medije “Kako Vlada hrvatske branitelje pretvara u slučajeve”.
Kazala je i kako je Vlada nečinjenjem prepustila Purdu u ralje tuđe vlasti komentirajući pravne aspekte i citirajući članke Zakona prema kojima su morali odbiti izručenje još 2007. godine.
Ante Kotromanović, saborski zastupnik i predsjednik SDP-ovog Savjeta za branitelje kazao je kako je razgovarao s braniteljima u Zadru te da daju punu potporu Purdi i Mariću u nastojanjima da se što prije vrate u Hrvatsku i da ovaj “igrokaz” treba što prije prekinuti.
– Ne ponašamo se kao ozbiljna država, već kao papci. Branitelji su ti koji su stvorili RH i ovo je najgori oblik ocrnjivanja Domovinskog rata. Ovaj igrokaz treba pod hitno prekinuti i hladne glave na čitavom prostoru trebaju se donijeti važne odluke za branitelje. Davno smo se trebali jasno pozicionirati i da smo ozbiljna država branitelj Purda bi davno bio vraćen i ne bi se dopustilo da se tretira ovako kao sad, kazao je Kotromanović dodajući žele podići nivo skrbi o braniteljima u RH.
Između ostaloga traže da se braniteljima zdravstveno-socijalna zaštita podigne na viši nivo te da se napravi rekreacijski centar na području juga ili istoka (lokacije Dujilovo ili Bizovac) kojim bi omogućili preventivne preglede za branitelje i borbu protiv PTSP-a te rehabilitaciju za vojnike koji se vraćaju iz Afganistana, a taj centar bio bi ponuđen i NATO savezu. Traže i otvaranje samačkog doma za branitelje te objavu registra branitelja s podacima prema kojima bi se kategoriziralo branitelje i omogućilo da oni koji su bili na prvoj crti ostvaruju sva prava, a jedan od zahtjeva je i da državni vrh treba kvalitetno i dostoanstveno obilježavati sve operacije HV-a u Domovinskom ratu.
Dragan Ranj, predsjednik Savjeta za branitelje SDP-a Zadarske županije podržao je Kotromanovićeve zahtjeve i rekao kako su politika i političari još jednom iskoristili branitelje te da je ovoga puta stradao mali čovjek, otac četvoro djece.
– Njegovu tragediju treba iskoristiti kako se ovakve stvari ne bi ponovile i da se zna kako se branitelju ne može suditi nego u njegovoj županiji. Optužene za zločine, ubojstvo ili krađu, u zatvoru se ne bi smjelo zadržati duže od tri dana, ljudi su dovoljno propatili, kazao je Ranj.
– – Treba tražiti da se ubuduće ovakve stvari ne događaju, tražiti popis svih stvari od srbijanskog pravosuđa, oni su to davno tražili od nas, a mi to koliko znam nemamo, kazala je Antičević Marinović ističući kako se uz poštivanje zakona ovo ne bi dogodilo.


 MOGLI SU VIŠE I KOSOR I JOSIPOVIĆ


Predstavnicima SDP-a postavljeno je i pitanje je li predsjednik Josipović, obzirom na prijateljske odnose s Borisom Tadićem, mogao učiniti nešto da Purda bude pušten. I dok je Antičević Marinović kazala kako je ova vlast morala učiniti nešto još 2007. godine, Ante Kotromanović bio je konkretniji u odgovoru.
– U tri dana je utvrđeno da je nevin i sustav je totalno zakazao, a ovo govori da smo neozbiljna država. Mislim da su svi mogli napraviti više i ne znam što su napravili Josipović i Kosor, ali svi smo mogli napraviti više, kazao je Kotromanović dodajući da sada diplomatskim putevima treba vršiti pritiske na Republiku Srbiju, pogotovo jer se sve događalo na teritoriju Hrvatske, a te pritiske trebaju vršiti predsjednik i premijerka te ministri unutarnjih poslova, obrane i vanjskih poslova.




 ABOLICIJA I STANIMIROVIĆ


S obzirom na sadašnju situaciju SDP-ovcima je postavljeno i pitanje treba li ukinuti zakon o aboliciji.
– Ne znam, trebamo prvo vidjeti koliko srbijansko pravosuđe ima optužnica ili zahtjeva za istragom, a nakon toga razmisliti o ukidanju ovog zakona, kazala je Antičević Marinović.
Kotromanović je rekao kako nikada ne bi abolirao nekoga tko je na prostoru Zadra, Gospića, Dubrovnika ili Vukovara napravio zločin.
– Činilo mi se čudno kada je donesen taj zakon, među aboliranima ima onih koji nemaju veze sa zločinima, ali je puno odgovornih koji nisu učinili ratni zločin, ali su učinili veće zlo organizirajući određene formacije i u tom slučaju treba biti pažljiv i od imena do imena proći kome treba dati šansu, kazao je Kotromanović.
Na pitanje da li bi Vojimiru Stanimiroviću, za kojega kaž da je bio kolovođa, dali aboliciju i da li bi koalirali s njim poput HDZ-a.
– Treba vidjeti, ne znam točno što je on radio. Imamo institucije koje su to trebale davno provjeriti, i kako smo mi, zapovjednici svih područja, provjeravani tako je trebalo provjeriti i njih. Ukoliko se nema čega sramiti, zašto mu onemogućiti da djeluje, kazao je Kotromanović.


 PODRŠKA MIRNIM PROSVJEDIMA


Na pitanje podržavaju li prosvjede branitelja, Kotromanović je rekao kako branitelji imaju pravo na svoj stav i mišljenje te da se osjećaju povrijeđeno jer se država nije dobro ponijela prema njima.
– Branitelji bi trebali biti hladne glave. Mirne prosvjede podržavam i bilo bi idealno da imamo jednu udrugu koja bi okupila sve branitelje i ta bi udruga trebala biti neovisna o politici i boriti se za interese branitelja, kazao je Kotromanović.