Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Maslinari i vinari žele se educirati

20.02.2011. 23:00
Maslinari i vinari žele se educirati


Maslinare i vinogradare najviše je zanimalo kako i na koji način saditi sadnice maslina i cjepova loze, kako i u koje vrijeme obavljati rezidbu i slično


U organizaciji  domaće Udruge maslinara i  vinogradara i njezinog predsjednika Borisa Glavana, a  pod pokroviteljstvom Općine  Privlaka, u multimedijalnoj  dvorani osnovne škole  održano je stručno predavanje na temu kako se  najučinkovitije nositi u preventivnoj zaštiti maslina i vinove loze od sve češćih napada raznih bolesti, posebno  u posljednje vrijeme sve prisutnijeg kukca medećeg  cvrčka. Da je tema pogođena  pokazao je velik broj zainteresiranih privlačkih maslinara i vinogradara, kojima su  uz višegodišnju praksu na terenu ovakva stručna predavanja i razgovori itekako dobrodošli.
Štetnik medeći cvrčak
Pozivu vodstva Udruge Privlaka da bude promotor i  savjetnik maslinarima i vinogradarima na ovom skupu  odazvao se, uz osobno posredovanje ministra Petra  Čobankovića, poznati  stručnjak iz oblasti entomologije i zaposlenik Centra za  poljoprivredu, hranu i selo pri  Ministarstvu poljoprivrede i  šumarstva Republike Hrvatske u Zagrebu dr. sc. Željko  Budinščak, agronom. On je  prošle godine sa svojim suradnicima službeno boravio  na području općine Privlaka,  te je tom prigodom u maslinicima i vinogradima detektirao veći broj opasnih  štetnika medećih cvrčaka.  Predavanju je nazočio i zadarski stručnjak mr. sc. Marijan Tomac, agronom.
Doktor Budinščak svoje iscrpno i studiozno predavanje  uz ostalo popratio je sa 20-ak  fotoslajdova. Za štetnika medećeg cvrčka istaknuo je kako  je on tijekom 80-ih godina  prošlog stoljeća iz Sjeverne i  Srednje Amerike prenesen u  Europu i to najprije u Italiju.  U Hrvatskoj je registriran  1993. godine i to najprije na  području Istre. Od tada se širi  na ostale europske zemlje.  Uglavnom se prenosi preko  sadnog materijala, ukrasnim  biljem te šumskim sadnicama,  leti, prenosi ga vjetar, ličinke  skaču sa stabla na stablo ili sa  trsa na trs vinove loze. Pored  maslina i vinove loze napada  još agrume, breskve, jabuke,  smokve i ostale drvenaste vrste, a utvrđeno je da napada i  zeljaste vrste. Jednom riječju  napada preko 200 vrsta biljaka.
 – Kada je u pitanju vinogradarstvo, a time i vinova  loza u posljednje vrijeme javlja se sve opasnija bolest  fitoplazma vinove loze ili žutica vinove loze. Pojavljuje se  krajem lipnja i početkom  srpnja i samo se molekularnom metodom  može otkriti.  Najčešće joj je stanište slak i kopriva u  blizini vinograda. Trs  zaražen ovom bolešću više ne daje ploda. Bolest se prvi put  1997. godine pojavila  u Francuskoj i širi se 5  do 10 kilometara godišnje, rekao je Budinščak te nastavio.
Kako saditi  masline i  cjepove loze
 -Budući da se iz  dana u dan Hrvatska  približava Europskoj  uniji, naša ustanova  od 2002. godine uz  financijsku potporu  Ministarstva poljoprivrede i  šumarstva i fondova EU-a,  provodi posebne programe  nadzora na terenu. Njima se  evidentiraju dvije navedene,  kao i ostale bolesti. U proteklih osam godina detaljnom  analizom ispitali smo 569 molekularnih uzoraka, a svaka  košta 1.200 kuna. Europa prije nego joj se priključimo želi  znati koje su bolesti biljnog  svijeta kod nas, kazao je na  kraju dr. Željko Budinščak.
Po onome što se moglo čuti  okupljene maslinare i vinogradare pored ovih tema najviše je zanimalo kako i na koji  način saditi sadnice maslina i  cjepova loze, kako i u koje  vrijeme obavljati rezidbu, kako i u koliko navrata te s  kojim gnojivima obavljati  prihranjivanje, kako se boriti  posebno protiv paunova oka i  čađavice na maslinama i tako  redom, na što im je poznati  stručnjak iz oblasti entomologije Željko Budinščak dao  iscrpne i stručne odgovore.
Svima koji su se odazvali  pozivu Udruge da sudjeluju u  ovoj edukativnoj akciji kao i  predavaču na kraju je zahvalio Boris Glavan, predsjednik Udruge vinara i maslinara Privlaka, ujedno najavivši jednu oglednu rezidbu  maslina i voćaka u Privlaci.