Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Štimčeva pirova pobjeda

20.02.2011. 23:00
Štimčeva pirova pobjeda


Igor Štimac ove je nedjelje, barem u očima svojih pristaša, skupio minimum kvoruma potrebnog za donošenje pravovaljanih odluka, te je sa 25 glasova za i niti jednim protiv izabran za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Međutim, na nedjeljnom okupljanju u Dvorani Opera hotela Westin, koju frakcija nesklona Vlatku Markoviću smatra legalno sazvanom Izvanrednom izbornom skupštinom HNS-a, napravljeno je nekoliko ozbiljnih propusta, čime je Štimčeva strana izgubila velik dio kredibiliteta. Naime, tijekom dvosatnog zasjedanja došlo je do kršenja Poslovnika o radu Skupštine HNS-a, i to najmanje u dva navrata. Nakon što su sve odluke sa sada već epski opjevane Izborne skupštine HNS-a od 17. prosinca  jednoglasno poništene zbog, kako je protumačio Štimčev pravni savjetnik Ivan Brleković, višestrukih povreda državnih zakona, imenovana je imenovana Izborna komisija, koju su činili predsjednik Martin Šarić, Mladen Mikolčević i Stipe Doljanin, te se prionulo ponavljanju izbora za predsjednika HNS-a.
– Mi, članovi Izborne komisije, utvrdili smo da je sve u redu s glasačkom kutijom i mjestom za glasanje, čime su ispunjeni svi uvjeti za početak izbora – istaknuo je Šarić.
Nema pečata
U tom procesu zaboravio je spomenuti glasačke listiće, koji se u Poslovniku o radu Skupštine HNS-a spominju na 23 mjesta. Na primjer, između ostalog, u članku 25. piše: “Glasački listići su nevažeći ukoliko nema pečata Saveza s odgovarajućim identifikacijskim brojem.” Kao što se vidi na fotografijama, pečata nema ni na jednoj, ni na drugoj strani glasačkih listića koji su Štimca promovirali u predsjednika HNS-a.
Zatim, tu je i stavak 4. članka 23. Poslovnika. U njemu, pak, stoji: “Na glasačkom listiću se nalazi ime i prezime kandidata i naziv člana Saveza koji ga je predložio, a kod izbora predsjednika i naziv člana Saveza koji su podržali njegovu kandidaturu. Kandidati su na glasačkom listiću poredani po abecednom redu prezimena.” Fotografije također potrđuju da ni toga nije bilo.
Kada je pečat u pitanju, više je nego jasno da ga Štimac i njegovi istomišljenici nisu ni mogli imati, jer su jedina postojeća tri primjerka istog u Rusanovoj, a HNS je skup u Westinu proglasio nelegitmnim, što su potvrdili dopisi iz FIFA-e i UEFA-e. Međutim, činjenica je da tu odredbu iz članka 25. nije spomenuo čak ni bivši dopredsjednik HNS-a Brleković, koji je sudjelovao u pisanju HNS-ovih pravnih akata.
Konkretnije, Štimčevi pristaše mogli su reći da su upoznati sa svim navedenim detaljima, te to opravdati tvrdnjom da ih druga strana sustavno opstruira i zaključkom da svjesno ulaze u rizik. Time bi sasvim sigurno sačuvali kredibilitet u očima javnosti koju već četiri mjeseca uvjeravaju da, za razliku od Markovićevih pristaša, striktno poštuju sve pravne akte HNS-a.
Što se članka 23. tiče, za ispunjavanje te formalnosti nije bilo potrebno apsolutno ništa iz Rusanove. Taj popis županijskih nogometnih saveza koji podržavaju kandidature ove je nedjelje jednostavno morao biti na glasačkom listiću kako bi se zadovoljila forma.
U svakom slučaju, činjenice jasno sugeriraju da Šarić, Mikolčević i Doljanin nisu ispunili zadatke koji spadaju u nadležnost Izborne komisije. Konkretnije, iz članka 25. sasvim jasno proizlazi zaključak da je Štimac izabran nevažećim glasačkim listićima.
Doduše, taj isti Poslovnik otvara manevarski prostor za drugačije tumačenje. Naime, u članku 26. piše: “U slučaju spora u vezi valjanosti ili nevaljanosti glasačkog listića, valjanosti ili nevaljanosti glasa, nacrta zapisnika ili bilo kojeg drugog pitanja u vezi postupka prebrojavanja glasova odluka Izborne komisije je konačna.”
Međutim, manevarski prostor vrlo je mali. Laički gledano, nema osnova za žongliranje značenjima riječi, kao  što je bio slučaj s izrazima “sazvati” i “održati”. Preciznije, teško se oteti dojmu da je išta “sporno”. Vidljivo je da na glasačkim listićima nema pečata HNS-a, što, prema članku 25. Poslovnika o radu Skupštine HNS-a, znači da su nevažeći.
 


Sreća da Miroslav Uljan nije potpisao vjerodajnice


Nakon dvosatne sjednice u Westinu Igor Štimac bio je suočen s pitanjima o stabilnosti kvoruma, odnosno o statusu zastupnika Dorisa Miculinića kojem predsjednik ŽNS-a Primorsko-goranskog Miroslav Uljan nije htio potpisati vjerodajnice potrebne za verifikaciju mandata u Skupštini.
– Statut HNS-a jasno govori da je za dokaz o tome tko je imenovan za delegata u Skupštini HNS-a potreban zapisnik sa Skupštine ŽNS-a na kojoj je delegat imenovan. Da je kojim slučajem Uljan potpisao vjerodajnicu Miculiniću, ta vjerodajnica ne bi bila valjana, jer Uljan je pod kaznenim postupkom i samim time krši Zakon o sportu, sudjelovanjem i obnašanjem funkcija u sportskim udrugama. Prema tome, sreća je da Uljan nije potpisao vjerodajnice – rekao je Štimac, a potom je maksimalno uopćio odgovor na iduće pitanje. A ono je doslovno glasilo: Ako je Uljan predsjedao Skupštinom ŽNS-a na kojoj je Miculinić izabran za zastupnika, je li ta sjednica legalna?
– Uljan tom Skupštinom predsjeda jako dugo. On je vrlo kompromitirajuća osoba kada je u pitanju Zakon o sportu. I nije jedini. Vi znate da takvih ima poprilično puno. Ono na čemu mi inzistiramo jest želja da se neko konačno očituje i kaže tko treba izvršiti nadzor i sankcionirati takvo ponašanje – dodao je Štimac.




 


JUedan glasač, dva glasa


Dodatnu dimenziju nedjeljnom skupu u Westinu dalo je izjašnjavanje o  poništavanju odluka s Izborne skupštine HNS-a održane 17. prosinca.  Naravno, nitko nije imao ništa protiv, a zastupnik Ivica Mađer bio je toliko  sretan da je u svakoj ruci držao plastificirani komad papira zelene boje na  kojem je pisalo “DA”.
Kada je sve okončano Mađer je objašnjavao predstavnicima medija da je  glasao za kolegu Nikolu Galešića, koji je hitno morao na WC. S druge strane,  Galešić je uvjeravao sve oko sebe da je za vrijeme izjašnjavanja bio u  prostoriji, te da je sudjelovao u glasanju. Nakon toga i Mađer je promijenio  priču.
Na njihovu nesreću, kamera internet portala Net.hr uhvatila je  inkriminirajući trenutak. Kut snimanja možda nije idealan, no dovoljno jasno  se vidi da Mađer ima obje ruke u zraku. Unatoč svemu, Ivan Brleković  hrvatskim je medijima servirao tezu da se radi o najobičnijoj podvali.
– Čovjek je skočio na WC, a glasanje je već počelo kada se vratio unutra.  Mađer je uzeo njegov listić sa stola i dodao mu ga da glasa. Dakle, Galešić  je glasao stoječki. Tek tada smo izbrojali 25 glasova – tumači Brleković.


 


Marković: UEFA bi nas mogla izbaciti iz saveza


Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković, koji  je na tu dužnost izabran na izbornoj Skupštini održanoj 17. prosinca prošle  godine, ocijenio je lošom trenutačnu situaciju u hrvatskom nogometu, jer bi  zbog dvovlašća Europski nogometni savez (UEFA) mogao suspendirati HNS  i izbaciti hrvatsku reprezentaciju iz kvalifikacija za EURO 2012. godine.
“Ovo je isforsirana situacija. Mogu vam reći da će UEFA i FIFA nabolje  ocijeniti što se događa, jer oni su konačno i inicijatori našeg protesta i svega  što se događa. Mi smo mirni, UEFA-i ćemo podastrti sve dokumente, te  poštivati svaku njezinu odluku. Ovo je jedan od najvećih problema hrvatskog  nogometa, nije dobro u svakom slučaju i može nam samo štetiti. Mi smo  toga svjesni, gospoda s druge strane očito nisu, a posljedica može biti i  isključenje nacionalne nogometne vrste iz kvalifikacija za EURO 2012”,  izjavio je Vlatko Marković za Dnevnik Nove TV.