Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Velik interes zadarskih gospodarstvenika za novac HBOR-a

20.02.2011. 23:00
Velik interes zadarskih gospodarstvenika za novac HBOR-a


Gospodarstvenici, njih više od četrdeset, mogli su se detaljnije informirati o kreditnim potporama turističkom sektoru, o programima kreditiranja za IPARD-ove projekte za mjere 101, 103 i 302, o kreditiranju za trajna obrtna sredstva te o programima kreditiranja po modelu A+


Više od četrdeset gospodarstvenika iz Zadarske županije nazočilo je tradicionalnom HBOR – info danu održanom danas u dvorani za sastanke Županijske komore u Zadru. Gospodarstvenici su se mogli detaljnije informirati o kreditnim potporama turističkom sektoru, s promijenjenim uvjetima financiranja u odnosu na rokove otplate, zatim o programima kreditiranja za IPARD-ove projekte za mjere 101, 103 i 302, koji su aktualni s obzirom na otvorene natječaje, o kreditiranju za trajna obrtna sredstva te o programima kreditiranja po modelu A+ u okviru Programa gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske.
Navedene kreditne programe HBOR-a namijenjene financiranju investicijskih ulaganja te ulaganja za održavanje likvidnosti i poslovanje predstavila je Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju.
Ovom prigodom Krneta se osvrnula na kreditne aktivnosti HBOR-a u 2010. godini, napomenuvši da su one u odnosu na 2009. godinu bile nešto veće. HBOR je tako prošle godine u Zadarskoj županiji realizirao 110 kredita u ukupnom iznosu od 2,09 milijardi kuna. Najveći udio, čak 86 posto svih kredita dodijeljen je proizvođačima, a kao ohrabrujući Krneta je izdvojila podatak da je izvoznicima dodijeljeno pola – točnije 48 posto svih odobrenih kredita.
– U prošlogodišnjih devet aukcija Vladinog Modela A povučena su sva sredstva koja je HBOR ponudio, odnosno oko milijardu kuna. Kamate su svedene u prihvatljive okvire za trajna obrtna sredstva, a najviša kamata na svim aukcijama iznosila je 5,87 posto. A upravo se sutra održava prva aukcija Modela A+ iz Vladinog programa gospodarskog oporavka. Nadamo se velikom interesu banaka, budući da je HBOR snizio svoju kamatu sa 3,8 posto na 2,8 posto, rekla je Krneta.
Što se tiče zahtjeva za kreditiranjem IPARD-ovih projekata za mjere 101 i 103, Krneta je informirala da je HBOR do kraja siječnja zaprimio 18 zahtjeva za kreditiranje s ukupnom vrijednošću ulaganja od 81 milijun kuna.
Krneta je izrazila nadu da će gospodarstvenici nakon ulaska u EU povlačiti više sredstava, a cilj ovakvih prezentacija, istaknula je, upravo i jest edukacija i osposobljavanje gospodarstvenika za bolje snalaženje sa strukturnim fondovima EU-a.
Nakon prezentacije Krneta je obavila i pojedinačne konzultacije sa svima koji trebaju dodatne informacije o predstavljenim programima kreditiranja, odnosno konkretnim poduzetničkim projektima.