Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar postaje centar fizikalne terapije

20.02.2011. 23:00
Zadar postaje centar fizikalne terapije


Zadar bi uskoro  mogao postati i centar fizikalne terapije. U nedavno otvorenoj poliklinici za fizikalnu  medicinu i rehabilitaciju “Poliklinika Therapia” jučer je  održana radionica pod nazivom “Postizometrička relaksacija”. Radi se o radionici  manualne medicine koja je  dio Škole manualne medicine,  a u Hrvatskoj se provodi već  desetak godina. Radionicu je  vodio viši fizioterapeut i  stručnjak u području, Tonči  Šitić iz Zagreba. S ovakvim  oblikom radionica krenulo se  od ove godine, a nakon Lipika, Zadar je druga radionica  ovakvog tipa u Hrvatskoj.
– Cilj ove terapije je na  jedan jednostavan način pomoći čovjeku koji iz raznih  razloga ima grč mišića. Mišić  je skraćen i treba ga produljiti,  kad se mišić produlji veći je  obim pokreta, a što je veća  pokretljivost manja je bol.  Ovaj dio medicine još se naziva i Češka škola, a radi se o  jednom jednostavnom medicinskom pristupu gdje čovjek  u najkraćim crtama može dobiti sve što mu treba. Ovaj  pristup ima medicinsku podlogu, no liječenje naravno ne  ovisi samo o vama nego i o  pacijentu koji se mora pridržavati uputa i kod kuće,  pojasnio je voditelj radionice  Šitić.
Radionica je trajala osam  sati, a za to vrijeme polaznici  su s instruktorom prošli 25 do  30 mišića. U zadarskoj radionici sudjelovalo je 18 polaznika od čega 12 iz Zadra,  dva iz Splita te po jedan iz  Šibenika i Varaždina. S obzirom na to da se radi o radionici priznatoj od struke organizirana je za više fizioterapeute i liječnike.
Nakon dugog niza godina  ovo je prva strukovna, od komore priznata radionica, izvan okvira bolnice u Zadru. S  ovakvim oblikom rada Poliklinika Therapia namjerava  nastaviti i dalje. Tako će se  sljedeća radionica održati već  u ožujku, a gostovat će instruktor iz Rijeke.
U Poliklinici Therapia najnovijim aparatima i metodama bave se terapijom od najosnovnijih pa do kroničnih  ozljeda i oboljenja. Uz široku  lepezu poteškoća koje liječe  cilj im je što bolje educirati i  sebe, ali i sve zainteresirane  kolege iz okolice.
– Ovo je nešto što Zadar do  sada nije imao. Osim terapijskog želimo postati i jedna  vrsta edukacijskog centra. Mi  smo prije ovoga bili prinuđeni  ići u Zagreb na edukaciju, a  sad istu tu vrstu i kvalitetu  edukacije imamo i kod nas.  Omogućili smo ljudima da samo plate kotizaciju, a prostor  je takav da nam tehnika koju  imamo daje odlične mogućnosti. Cilj nam je da naši  djelatnici imaju stalnu edukaciju, da osim što radimo  stalno pokušavamo pratiti  trendove u struci. Kad završite  fakultet vi ste na startu, a  pravo učenje tek počinje, rekao je voditelj terapeuta u  Poliklinici Therapia Mate  Fuštin.
Nakon ove prve radionice u  pripremi su i radionice limfne  drenaže, sportske masaže, ali i  iz ostalih područja fizikalne  terapije. Sudeći po interesu za  prvu radionicu zainteresiranih za daljnju edukaciju neće  manjkati što će svakako predstavljati doprinos napretku  medicine i terapije u Zadru.