Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dug za spomeničku rentu 1,8 milijuna kuna

20.02.2012. 23:00
Dug za spomeničku  rentu 1,8 milijuna kuna


Trenutačno na Poluotoku spomeničku rentu plaćaju 342 obrtnika, a na dan 10. veljače je 206 obveznika dugovalo ukupno 1.821.953 kuna za spomeničku rentu, za što su poduzete mjere naplate, govori Perić


U paketu novih  Vladinih poreznih mjera  spominje se i smanjenje spomeničke rente, koju plaćaju  obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit na  području kulturno-povijesne cjeline ili u nepokretnom  kulturnom dobru.
Kako kaže Grozdana Perić, pročelnica za financije u  Gradu Zadru, udio planiranog prihoda od spomeničke  rente u gradskom proračunu  za 2012. godinu iznosi 0,6  posto.
– Smanjenjem spomeničke  rente smanjit će se i namjenski prihodi za obnovu i  održavanje kulturnih znamenitosti za što će se morati  pronaći novi izvori financiranja. Istovremeno, to će  rasteretiti privrednike i obrtnike od parafiskalnih nameta, govori pročelnica Perić.
Naime, novac od spomeničke rente troši se strogo  namjenski.
– I to su ulaganja u obnovu  i održavanje kulturnih znamenitosti uvijek veća od  prihoda od spomeničke rente. Tijekom godina mogu se  pratiti ulaganja u Kneževu  palaču, obnovu bedema,  uređenje rive, uređenje Poljane Ivana Pavla II. pa do  trenutačnog uređenja Trga  Petra Zoranića i Poljane  Šime Budinića, kaže Perić.
Kako otkriva nadalje, u  2011. godini Grad Zadar je  od spomeničke rente uprihodio 1.723.636 kuna, od čega  je 1.157.082 kune na osnovi  uplata spomeničke rente po  četvornom metru korisne  površine poslovnog prostora, a ostatak po osnovi uplata na ukupni prihod (0,05%)  ostvarenog od djelatnosti  prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti.
– U 2012. godini je planirano ukupno ostvarenje od  2.250.000 kuna. Trenutačno  na Poluotoku spomeničku  rentu plaćaju 342 obrtnika, a  na dan 10. veljače je 206  obveznika dugovalo ukupno  1.821.953 kuna za spomeničku rentu, za što su poduzete mjere naplate, govori  Perić.
Visina spomeničke rente  određuje se po metru četvornom, ovisno o djelatnosti. U prvu kategoriju spada  većina gospodarskih djelatnosti na Poluotoku, a to je  ugostiteljstvo i trgovina i oni  plaćaju dvije kune po četvornom metru. Četiri kune  plaća druga kategorija – trgovine na veliko, građevinari, distributeri električne  energije, plina, putničke  agencije, a najviših, sedam  kuna plaćaju banke, kladionice i kockarnice.
Već se jednom smanjivala  spomenička renta u Zadru,  kao dio antirecesijskih mjera.