Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Lavčević” oštetio državni proračun za više od sedam milijuna kuna

20.02.2012. 23:00
“Lavčević” oštetio državni proračun za više od sedam milijuna kuna


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je utvrdila da je protivno odredbama Zakona o rudarstvu Lavčević d.o.o. eksploatirao kamen na području mjesta Bibinje, čime je državni proračun oštećen za iznos veći od sedam milijuna kuna


Zbog protupravne eksploatacije kamena, čime je proračun Republike Hrvatske oštećen za iznos veći od sedam milijuna kuna, zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv trgovačkog društva Lavčević Zadar d.o.o. i odgovorne osobe, sada već bivšeg direktora Tomislava Šimičevića (55), nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.
– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta utvrdili su osnovanu sumnju da je protivno odredbama Zakona o rudarstvu trgovačko društvo iz Zadra eksploatiralo rudno blago – kamen na području mjesta Bibinje – rekli su u PU zadarskoj uz napomenu da je kamen na tom području protupravno eksploatiran pune četiri godine, odnosno od 2007. do 2011. godine. Poduzeće Lavčević Zadar d.o.o. sve do 2007. godine posjedovalo je sve potrebne dozvole za eksploataciju kamena na području Bibinja, no upravo 2007. godine donesene su izmjene Prostornog plana Zadaraske županije koje se odnose na istraživanje i eksploataciju “benkovačkog arhitektonskog kamena”. Među inim u spomenutom Planu donesena je odluka po kojoj se kamenolomi na teritoriju Grada Zadra (Jadran, Put) i općine Bibinje (SAS, Lavčević) gase kao i dopuštena eksploatacija na tim lokalitetima. Istim Planom, nadalje, donijeta je i odluka o prenamjeni prostora kamenoloma u druge funkcije što je trebalo regulirati prostornim planovima uređenja grada, odnosno općine.
Zanimljivo je, međutim, da je upravo na prostoru predmetnog kamenoloma 5. ožujka 2009. godine teško ozlijeđen tada 59-godišnji radnik kojemu je kamion, nakon prevrtanja u vožnji unatrag, priklještio nogu. Tri godine nakon nesreće policija je podnijela prijavu protiv odgovorne osobe i poduzeća, jer se pokazalo da je kamenolom nelegalan.