Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tisuću zadarskih tvrtki nestat će do lipnja

20.02.2012. 23:00
Tisuću zadarskih tvrtki nestat će do lipnja


– Ti stečajevi su nužni jer je riječ o gašenju nelikvidnih poduzeća koja godinama vegetiraju i generiraju dug. Najveće žrtve takvog vegetiranja su radnici jer su zaposleni samo na papiru, ne dobivaju plaću, ne plaćaju im se doprinosi, ne mogu ostvariti svoja prava na Zavodu za zapošljavanje – Vedran Uranija


Najava ministra financija Slavka Linića, s tradicionalog savjetovanja ekonomista u Opatiji od 10. studenog prošle godine gdje je najavio stečaj 30-ak tisuća tvrtki na državnoj razini, počela se intenzivno provoditi na svim trgovačkim sudovima pa tako i zadarskom gdje je od polovine studenog prošle godine zaprimljeno 350 prijava za skraćeni stečajni postupak. Od tog ukupnog broja trenutačno je, kako doznajemo od suca Josipa Novaka, glasnogovornika Trgovačkog suda u Zadru, 118 još u radu, a tek deset je u potpunosti okončano.
U 2011. godini pokrenuto 210 stečajeva
– Kada je riječ o skraćenom stečajnom postupku bitno je istaknuti kako se isti provodi u trgovačkim društvima koja su u dugotrajnoj blokadi, koja nemaju zaposlenika niti imovine. Otvori se stečaj, imenuje stečajni upravitelj koji potom provjerava stanje, zaključuje stečaj nakon čega se trgovačko društvo briše iz sudskog registra – pojašnjava Novak dodajući kako i nakon brisanja stečajni upravitelj ostaje u funkciji za slučaj da se naknadno pokaže da postoji neka imovina koja bi se mogla unovčiti.
Inače, kako doznajemo iz Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave zadarske, stečajni postupak može pokrenuti vjerovnik, ali i sam dužnik.
– Među vjerovnike spada i država, pa je ovlaštena podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ako učini vjerojatnim postojanje svoje tražbine i nekog od stečajnih razloga. Državno odvjetništvo zastupa interese države u sudskim procesima u kojima se ista nađe kao stranka, pa tako i u stečajnim postupcima – kažu u resornom ministarstvu napominjući kako je na zadarskom području tijekom prošle godine podneseno 26 zahtjeva za pokretanje redovnog, te još 184 zahtjeva za pokretanje skraćenog stečajnog postupka.
Od “zvučnijih” imena tvrtki u kojima je pokrenut stečajni postupak tijekom prošle godine svakako je Nauta Lamjana sa 73 zaposlenika. No, stečajni postupak još je u tijeku zbog pravne procedure koju će dodatno otežavati i činjenica da dio imovine spada pod pomorsko dobro. Posljednji stečaj koji je na zadarskom sudu pokrenut u slučaju većih poduzeća jest onaj od prije mjesec dana, odnosno od 11. siječnja ove godine kada je u stečaj otišla PZ Nova Zora iz Sv. Filip i Jakova s deset zaposlenika te se uskoro očekuje zakazivanje izvještajnog ročišta za vjerovnike. Godinu dana ranije stečaj je zadesio i poduzeće Marituna s 34 zaposlenika. Do danas, radnici su uspjeli naplatiti 18 posto svojih potraživanja, dok su zaposlenici Heresa, njih 75, naplatili oko 53 posto svojih potraživanja. Tijekom 2009. godine stečaj je otvoren i u autobuseru Contus s 19 zaposlenika, a koncem ovog mjeseca očekuje se zaključenje tog stečaja. Jedan od rekordera po godinama trajanja stečaja svakako je poduzeće Zadarcommerce d.o.o. Taj stečaj je, naime, još uvijek aktivan zbog razno-raznih parničnih postupaka, no radnici, njih 60, ipak su se uspjeli u cijelosti naplatiti.
Sindikat vjeruje u odluke nove Vlade
Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, zadužen za pitanja prava radnika, kaže kako podržava provođenje spomenutih stečajeva.
– Ti stečajevi su nužni jer je riječ o gašenju nelikvidnih poduzeća koja godinama vegetiraju i generiraju dug. Najveće žrtve takvog vegetiranja su radnici jer su zaposleni samo na papiru. Oni ne dobivaju plaću, ne plaćaju im se doprinosi, a pored toga, ne mogu niti ostvariti svoja prava na Zavodu za zapošljavanje u smislu potraživanja novčane naknade ili novog zaposlenja – kaže Uranija dodajući kako SSSH polaže veliku vjeru i nadu u rad nove Vlade čije mjere smatraju dugoročno dobrima. Paralelno s provođenjem stečajeva kao mjerom “kidanja bolesnog tkiva” od onog “zdravog” SSSH, kaže Uranija, očekuje kako će nova Vlada provoditi i mjere za poticanje gospodarskog razvoja sufinanciranjem i raznim ulaganjima u tvrtke koje se još uvijek mogu spasiti. Uranija pohvalnom smatra i zakonsku mjeru prema kojoj vlasnici nelikvidnih tvrtki više neće moći otvarati nove tvrtke.
– Nadležna tijela na takve poteze pojedinaca do sada nisu reagirala što se itekako koristilo na način da bi se jedno poduzeće sa svim dugovima ostavilo na propast, a paralelno otvaralo drugo – kaže Uranija podsjećajući kako je potrebno provesti industrijalizaciju i oporavak gospodarstva koje je konkretno na zadarskom području zamrlo prije 15-ak godina sa stečajevima velikih tvrtki koje su zapošljavale desetke tisuća radnika.
– Ove mjere koje je Vlada poduzela smatram ohrabrujućim za jedno zdravo gospodarstvo koje bi svakako trebali iskoristiti poduzetnici sa svojim ulaganjima – zaključuje Uranija pun optimizma.


 PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI BRISAT ĆE SE 800 ZADARSKIH TVRTKI




U sklopu provođenja novog zakona o stečaju trgovačkih društava donesena je i odluka da se po službenoj dužnosti iz registra brišu sve one tvrtke koje tri godine uzastopno nisu FINA-i predali svoja financijska izvješća. Kada je riječ o zadarskim trgovačkim društvima, odluke o brisanju objavljuju se na službenim web-stranicama Trgovačkog suda u Zadru, a prema informacijama koje smo dobili od suca Josipa Novaka, glasnogovornika zadarskog Trgovačkog suda, do lipnja ove godine iz sudskog registra po tom bi modelu moglo biti obrisano čak 800 tvrtki.


 POD BLOKADOM I DIO IMOVINE MEDIJSKE TVRTKE VOX d.o.o.


Rješenjem Trgovačkog suda u Zadru od 30. siječnja ove godine dio imovine medijske tvrtke Vox. d.o.o. pod blokadom je zbog ovršnog prijedloga. Riječ je o vlasničkom udjelu Rena Sinovčića koji je sa Zvonimirom Nižićem u suvlasništvu tvrtke. Naime, u sudskom registru pod poslovnim brojem 2 Ovr-50/12 od 30. siječnja 2012. godine stoji kako se “upisuje zabilježba ovrhe nad zaplijenjenim poslovnim udjelima ovršenika Rena Sinovčića iz Zadra, kojima isti raspolaže u trgovačkom društvu VOX d.o.o. za djelatnost televizije u Ulici Bregdetti 23.
– Sud je odobrio tu privremenu mjeru kako bi ostali vjerovnici vidjeli da je pokrenuta ovrha i da je tvrtka u poslovnim problemima – kratko je pojasnio sudac Novak.