Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uranija: Vlada ne smije popustiti pritisku krupnog kapitala

20.02.2012. 23:00
Uranija: Vlada ne smije popustiti pritisku krupnog kapitala


Upravo nas je krupni kapital i doveo do ovdje gdje jesmo. On je doveo do sloma neoliberalnog kapitalizma i sada treba tražiti nove puteve. No ti putevi nikako nisu i ne smiju biti u rezanju radničkih prava. Jer do krize nisu doveli radnici, već upravo pohlepni predstavnici krupnog kapitala, poručuje Uranija


Vedran Uranija,  pravni zastupnik zadarskog  SSSH, očekivano je neugodno iznenađen najavama da  će se Zakon o radu ipak mijenjati. Uranija tako apelira  na Vladu da to nikako ne  učini.
– Podsjećam da su sindikati  2010. godine prikupili preko  830.000 potpisa protiv izmjena Zakona o radu te da većina  potpisnika te peticije, među  kojima sam i sam, podržava  ovu Vladu, navodi Uranija.
Jasno je, nastavlja on, da  iza ovih najava stoji pritisak  MMF-a i Svjetske banke kojemu se nikako ne smije popustiti.
– Riječ je o pritisku krupnog  kapitala koji nikad nije imao  socijalnog sluha. Upravo nas  je krupni kapital i doveo do  ovdje gdje jesmo. On je doveo  do sloma neoliberalnog kapitalizma i sada treba tražiti  nove puteve. No ti putevi nikako nisu i ne smiju biti u  rezanju radničkih prava. Jer  do krize nisu doveli radnici,  već upravo pohlepni predstavnici krupnog kapitala,  poručuje Uranija.
 Ne dirati kolektivne ugovore
On ističe da su najavljene  izmjene u onim segmentima  Zakona o radu koje se nipošto ne bi smjeli dirati.
Prvo je dodatno smanjivanje otpremnina i otkaznih rokova.
– Prije četiri ili pet godina  su otpremnine i otkazni rokovi ionako reducirani na  najmanju moguću mjeru. Već  i sada su oni toliko minimalni  da ne mogu nikoga opteretiti  pa tako o njihovom daljnjem  smanjenju nema ni govora.  Pa zar će doći do toga da  ćemo u 21. stoljeću ljude  pretvoriti u roblje, pita se  Uranija koji nastavlja argumentirati stav SSSH-a, ali i  ostalih sindikata.
Drugi segment koji bi se  dirao izmjena ZOR-a su kolektivni ugovori, odnosno  ograničilo bi se trajanje njihove primjene.
– U trenutku kada sindikati  idu na to da s Vladom postignu sporazum o jednom  općem kolektivnom ugovoru,  ovime bi se umjesto korak  naprijed učinio korak unatrag. Osnovna zadaća sindikata i jest kontroliranje kolektivnih ugovora. Sindikati  tako neće dopustiti njihovo  ograničeno trajanje jer bi se  na taj način prava hrvatskog  radnika drastično skresala.  Sindikati ukazuju i na to da bi  se ukidanjem nekih radničkih  prava, kao što su božićnice i  slično, postigle minimalne  uštede, a radnika bi se dotuklo, govori Uranija.
Govori se i o fleksibilizaciji  tržišta rada, koje je nastavlja  on, i sada dovoljno fleksibilno.
“Nepodnošljiva lakoća  otpuštanja”
– Parafrazirao bih poznati  naslov pa bih rekao da aktualni  Zakon o radu ostavlja prostor  za ‘nepodnošljivu lakoću otpuštanja’. O tome najbolje govore brojke. Samo prošle godine je u Hrvatskoj otpušteno  100.000 radnika, a godinu dana ranije 70.000. U nepuna dva  mjeseca ove godine bilo je  20.000 otpuštanja, a ta brojka,  ovisno o sudbini Dalmacijavina i drugih velikih sustava,  može još itekako narasti, podsjeća Uranija te navodi da je  aktualni ZOR veoma dobar te  da je izrađen po njemačko-austrijskom modelu.
Za veliki broj otpuštanja nije  kriv sam ZOR, već njegovo loše  apliciranje u praksi. A za to je,  dodaje Uranija, kriva politika.
Nadalje, navodi on, fleksibilizacija ZOR-a trebala bi ići u  smjeru smanjenja troškova rada, smanjenja nameta na poslodavca i smanjenja cijene rada.
– Takve bi promjene pokrenule gospodarstvo. Da ne govorimo o potrebi sređivanja zemljišnih knjiga, pojednostavljenju procedura oko dobivanja raznih dozvola i, uopće,  stvaranju povoljne poduzetničke klime koja je sada izuzetno nepovoljna, rekao je Vedran Uranija koji navodi i da će  sindikati od Vlade tražiti izmjene ZOR-a koje će dodatno  štititi radnike.
– Želimo da rad na određeno  bude iznimka, a ne pravilo te da  traje najdulje dvije godine.  Tražimo i propise koji će još  više zaštiti dostojanstvo radnika te omogućavanje fluktuacije radnika iz tvrtke u tvrtku.  Tako bi u periodima kada nema  dovoljno posla u jednoj, radnik  neko vrijeme proveo na ‘posudbi’ u drugoj tvrtki, pojasnio  je Uranija.