Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Arhitekti Marušići zbog prijetnji napustili vijećnicu

Autor: Anamarija Bilan

20.02.2013. 23:00
Arhitekti Marušići zbog prijetnji napustili vijećnicu

Foto: Zvonko KUCELIN



Ne želimo više razgovarati na ovakav način, odustajemo od plana, mi nismo eksponenti ni na čije interese i ne želimo u ovome sudjelovati. Zbog toga odlazimo i odustajemo od ovoga plana, rekao je Pero Marušić i zajedno s ocem Pavlom napustio Gradsku vijećnicu


Javno izlaganje i rasprava o Prijedlogu urbanističkog plana uređenja stambene zone Karma jučer su burno prekinuti nakon što su autori projekta Pero i Pavle Marušić odlučili otići zbog upućenih prijetnji.
Naime, nakon opetovanih upadica nekolicine žitelja Arbanasa rasprava je kulminirala kada je Dario Stipčević Balila nezadovoljan činjenicom da je oko njegove parcele predviđena cesta, uvrijedio autore projekta i zaprijetio im. Rekao je da Pavle Marušić može u mirovinu, a da za njim može ići i njegov sin Pero.
Prometnice će symanjiti parcele
Pero Marušić, koji je prethodno po strani razgovarao s Balilom, popeo se za govornicu i rekao da je Balila zaprijetio njegovom ocu smrću i da više ne želi sudjelovati u donošenju plana Karme.
 – Ne želimo više razgovarati na ovakav način, odustajemo od plana. Mi nismo eksponenti ni za čije interese i ne želimo u ovome sudjelovati. Zbog toga odlazimo i odustajemo od ovoga plana, rekao je Pero Marušić i zajedno s ocem Pavlom napustio Gradsku vijećnicu u kojoj se održavala javna rasprava.
Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, koji je vodio raspravu, je rekao da će prvo pustiti da se strasti smire pa će vidjeti što će dalje. Dodao je kako je prekinuo raspravu jer ju nije bilo moguće nastaviti, a nije želio da sukob eskalira i da se nada da će naći načina da se rasprava nastavi.
Na raspravi je velik broj građana prigovarao zbog, kako smatraju, velikog broja predviđenih prometnica, koje će mnogima smanjiti parcele, a nekolicini ih dijele popola. Nekolicinu je zanimalo zašto su negdje nogostupi širi, a negdje uži te zašto je tako velik broj prometnica, kolika je njihova širina, te zašto su planirana i parkirališna mjesta. Nekoliko građana bunilo se zbog toga što im predviđene ceste ulaze previše u terene, čime njihove parcele gube na vrijednosti.
Na sva ova pitanja odgovarali su Pavle i Pero Marušić te su dodali da sve prigovore pismeno upute Gradskoj upravi i da će izaći u susret svima kojima mogu.
– Plan se donosi već 14 godina i tijekom tih godina uvažavali smo primjedbe svakoga tko je došao u onoj mjeri koliko možemo. Danas ste nas dočekali kao da smo na optuženičkoj klupi, rekao je Pero Marušić. Tijekom rasprave autori su istaknuli da su položajem ulica htjeli omogućiti maksimalnu iskoristivost svih parcela.
Po urbanističkim pravilima
Među glasnijim građanima bio je i Boris Perović koji nema parcelu na tom dijelu Arbanasa, a koji je upitao zašto se donosi plan s kojim se mještani ne slažu, koji ima toliko cesta, zašto su projektirali toliko šetnica, zašto ograničavaju i kontroliraju ljude? Rekao je da bi bilo najbolje kad bi Grad napravio jednu, glavnu cestu, a da mještani sami poslije urede prilazne puteve do svojih kuća.
– Ove ceste su predviđene jer će se njima provući i javna rasvjeta, voda, struja, plin, kanalizacija, također mora postojati mogućnost da do svake kuće dođu kola hitne medicinske pomoći ili vatrogasci. Da budem iskren, ovakav način je skuplji za Grad jer mi moramo prvo otkupiti sve te parcele pa potom izgraditi svu potrebnu infrastrukturu, kazao je Segarić i dodao da je plan napravljen po zakonu i urbanističkim pravilima.
Nekolicina građana sastavila je i prigovor UPU Karma u kojem ističu da smatraju kako je udio prometnih površina od 19,6% pretjeran i nepotreban.
 – Uz novu širinu ceste od 5,5 metara, planirani pločnik od 1,5 metara sa svake strane Ulice A. K. Miošića također smatramo nepotrebnim iz više razloga, pločnik se ne uklapa u ostalu prometnu infrastrukturu Arbanasa niti postoji potreba za istim na navedenoj prometnici, piše u prigovoru. Zaključuju da je 19,6% površine predviđene za prometnu infrastrukturu iskorišten kao instrument koji će sniziti cijene nekretnina kako bi investitori u budućnosti lakše okrupnjavali blokove, a nikako da je to infrastruktura koja je potrebna, stoji u prigovoru građana.
Po završetku javne rasprave Matko Segarić je rekao da primjedbe građana nisu bile velike te da je ovo izlaganje služilo kako bi građani mogli dati svoje primjedbe kojima bi se plan popunio.
– Osim nepriličnog ponašanja nekolicine građana ovo je bila normalna javna rasprava. Primjedbe građana bile su minimalne s obzirom na opseg zahvata, zaključio je Segarić. Na pitanje što će biti ukoliko Radionica Marušić odustane od sudjelovanja u planu odgovorio je da ne zna, ali da će pustiti da se situacija smiri pa će vidjeti što dalje.


 IDUĆA RASPRAVA BEZ HUŠKAČA?




S Perom Marušićem razgovarali smo nakon odlaska s rasprave. On nam je rekao da su iz Radionice Marušić spremni sudjelovati u još jednoj raspravi, ali ne u ovakvim uvjetima.
– Pokušat ćemo naći načina s Gradom da se rasprava održi, ali ne u ovakvim uvjetima. Želimo raspravu na kojoj neće biti huškača kojima tamo nije mjesto, jer su najglasniji bili upravo oni čije parcele nisu obuhvaćene planom, a u vijećnici su samo potpirivali atmosferu. Ničim se nismo obvezali da radimo na taj način, zaključio je Marušić istaknuvši još jednom da nisu radili plan ni za čiju korist, kako se insinuiralo već po pravilima struke i zakonima.
– Mogu još samo reći da nije ni čudno što se plan još nije donio, kad očito ima ljudi koji ne žele da se to riješi i donese, zaključio je Marušić.