Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dunja Gotovina dobila 100 tisuća kuna od EPH zbog klevete da je izdala supruga

Autor: Ana Raić Knežević

20.02.2013. 23:00
Dunja Gotovina dobila 100 tisuća kuna od EPH zbog klevete da je izdala supruga

Foto: PIXSELL



Zbog klevete Dunje Zloić-Gotovine Europapress holding moga supruzi umirovljenog generala Ante Gotovine platiti 100.000 kuna odštete. Sudska je to presuda što ju je Dunja Zloić-Gotovina dobila gotovo pet godina od kada je protiv “Jutarnjeg lista” i “Globusa” podnijela tužbe zbog klevetničkih tekstova. Novine su, naime, objavile da je general uhićen na Tenerifima zbog njene izdaje.
Kako je jučer objavio tportal.hr, u oba sudska postupka utvrđeno je da je Dunja Zloić-Gotovina grubo oklevetana tvrdnjama da je odbjeglog generala dva puta nazvala namjerno s istog broja mobitela što je omogućilo tajnim službama da ga lociraju.
“Jutarnji list” pozivao se u spornom članku na knjigu bivše haške tužiteljice Carle Del Ponte. Tako je 1. travnja 2008. godine objavljeno: “Gotovina je na Tenerifeu ‘uhićen u društvu prekrasne žene’, piše Del Ponte, ispod žita provlačeći dvojbu nije li Dunja Zloić namjerno dala uhvatiti muža koji je u bijegu s drugom”.
Tjednik “Globus” izašao je pak s naslovnicom na kojoj se nalazila fotografija bračnog para Gotovina uz naslov “Prevarena žena Dunja izdala je Antu Gotovinu”.
To su, kako su zaključili Općinski i Županijski sud u Zagrebu bili “teški neopravdani klevetnički navodi”, “grube klevete” i “uvrede” kojima su generalovoj supruzi povrijeđeni dostojanstvo, ugled i čast. Iako su se tužteni mediji pozivali na knjigu bivše haške tužiteljice Carle Del Ponte “Lov” kao izvor ovih informacija, u presudama je zaključeno kako iz nje ne proizlazi da Dunja Zloić-Gotovina nakon razgovora s odbjeglim suprugom nije promijenila karticu u mobitelu.
Odvjetnica Nela Pedišić izrazila je zadovoljstvo presudama, dok Dunja Zloić-Gotovina nije davala nikakve izjave o pobjedi na sudu.
Iako je svojevremeno najavljivano da će supružnici Gotovina tužiti i samo Carlu Del Ponte zbog knjige “Lov” odvjetnik Luka Mišetić jučer nam je potvrdio kako za sada to još nisu učinili.