Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Fantela i Marenić na listi A kandidata za OI 2016.

Autor: Zrinka Grancarić

20.02.2013. 23:00
Fantela i Marenić na listi A kandidata za OI 2016.


Za 50 posto mjesta na OI 2016. jedrit će se na Svjetskom prvenstvu u španjolskom Santanderu u rujnu 2014.


Tonči Stipanović, Šime Fantela, Igor Marenić i Ivan Kljaković Gašpić od jučer službeno imaju status A potencijalnih olimpijskih kandidata za Rio 2016. Priznanje je to za izvrsne rezultate ostvarene na Olimpijskim igrama 2012.
Tonči Stipanović bio je četvrti u samcu, Ivan Kljaković Gašpić peti u teškom samcu, a Šime Fantela i Igor Marenić šesti u dvojcu. Olimpijske kvalifikacije za jedrenje u novom ciklusu dosta su drugačije. Svi detalji kvalifikacija još uvijek nisu poznati. Zasad se samo zna da će se za 50 posto mjesta na OI 2016. jedriti na Svjetskom prvenstvu u španjolskom Santanderu u rujnu 2014.
Za preostalih 50 posto mjesta jedrit će se kontinentalne kvalifikacije 2015. godine. Kako bi potaknuo daljnji razvoj olimpijskog jedrenja Svjetski jedriličarski savez prvi put uvodi kvote za kontinente. Na taj način otvorit će se prostor za manje razvijene jedriličarske sredine, poput Afrike, povećat će se broj nacija na OI u jedrenju, no s druge strane bit će manje mjesta za Europu. Odluku o kontinentalnim kvotama i uopće broju mjesta za pojedinu disciplinu Svjetski jedriličarski savez donijet će u studenom ove godine na svojoj godišnjoj konferenciji, koja će se održati u Omanu. U još jedan olimpijski ciklus ušla je gotovo cijela hrvatska reprezentacija iz Londona 2012.
Uz jedriličare koji su već stekli status potencijalnih olimpijskih A kandidata prema Riu su zajedrili i Pavle Kostov, Petar Cupać, Enia Ninčević, Romana Župan i Luka Mratović, odnosno u više disciplina i neka nova imena koja će pokušati preoteti primat već prokušanim olimpijcima. Naši najbolji jedriličari su u punom jeku priprema za početak sezone. Većina će zajedriti na Split Olympic Sailing Weeku sredinom ožujka.