Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mladom Davidu uvjetna osuda zbog kokaina

Autor: Minja Gugić

20.02.2013. 23:00
Mladom Davidu uvjetna osuda zbog kokaina

Foto: PIXELL



Mladić je uvjetno osuđen na kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine zbog kokaina koji je namjeravao dilati. Iako je za ovo kazneno djelo zakonom predviđena zatvorska kazna od jedne pa do 12 godina, u njegovom je slučaju primijenjeno maloljetničko pravo jer je prije dvije godine bio mlađi punoljetnik


Bio je to trenutak slabosti i maloljetničke nepromišljenosti te trenutak u kojem su se njegovi roditelji rastavljali, a to je njemu jako teško palo. Riječ je o Davidu V. (21) koji je jučer na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen uvjetnom osudom koja u njegovom slučaju znači – pridržaj maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine – zbog droge.
Sve je odmah priznao Sudskom vijeću Marijana Bitange. Rekao je kako je 11,1 gram kokaina koji je kod njega pronađen, većim dijelom namjeravao dilati, a Sudsko vijeće je pri izricanju presude cijenilo njegovo potpuno priznanje i kajanje, činjenicu da nikada ranije nije bio osuđivan te je u njegovom slučaju ublažilo kaznu jer je, kako kažu pravnici, u vrijeme počinjenja kaznenog djela prije dvije godine, bio mlađi punoljetnik.
Primijenjeno maloljetničko pravo
Inače je za kazneno djelo posjeda droge radi daljnje preprodaje zakonom zapriječena kazna od najmanje jedne pa do 12 godina.
– Nikada prije, a ni poslije ovog događaja nisam se bavio prodajom droge. Ovo je bio jedini puta u mom životu. Kada se ovo dogodilo to je bilo u vrijeme razvoda mojih roditelja. Bio sam u teškoj psihološkoj krizi jer me sve jako pogodilo. Potražio sam odmah pomoć kod psihologinje u zadarskom Centru za socijalnu skrb. Shvatio sam da sam pogriješio i odmah sam prestao. Završio sam školu, zaposlio se i sada sam potpuno stabilan. Nikada ranije nisam imao sukob sa zakonom, a ovaj “eksces” je posljedica problema, odnosno razdora u mojoj obitelji. Žao mi je, opametio sam se i ovako nešto više nikada neću učiniti – rekao je kratko u svojoj obrani David V.
Nakon toga je sudac Marijan Bitanga izričući uvjetnu osudu pojasnio kako je kako su u njegovom slučaju primijenili maloljetničko pravo razmatrajući njegovi situaciju i razumjevši da je “grijeh” počinio u jednom teškom trenutku u njegovom životu.
Suci mu dali novu šansu
– Vaše ponašanje nakon ovog događaja daje nam nadu za optimizam jer ste odmah potražili pomoć, prestali s drogom, završili školu i maknuli se iz sredine u kojoj ste možda opet mogli “pokleknuti” – zaključio je sudac Bitanga te je na takav način mladom Davidu dao novu šansu.
Mladić se branio sa slobode uz pomoć braniteljice po službenoj dužnosti, Tanje Budimir.