Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na novigradskom području vjetar i kiša više neće gasiti struju

Autor: Velimir Brkić

20.02.2013. 23:00
Na novigradskom području vjetar i kiša više neće gasiti struju

Foto: Velimir BRKIĆ



Nakon Domovinskog rata, Hrvatska elektroprivreda (HEP) je intenzivno krenula s obnovom elektroenergetskih objekata, postrojenja i mreže na ratom pogođenim područjima. Uloženo je oko milijardu eura HEP-ova vlastitog novca. Posla, međutim, ima još. Naročito na području općine Novigrad, posebno u Pridragi.
Česti prekidi
– Od početka godine, dakle u proteklih 50-ak dana na području općine Novigrad došlo je do šest prekida napajanja električnom energijom, od čega je četiri puta uzrok bio kvar, a dva planirana radom, kazao je Tomislav Dražić, direktor Elektre Zadar, nakon održanog sastanka sa načelnikom Novigrada Josom Klapanom, suradnicima i predstavnikom benzinske postaje u Pridragi.
Novigradsko područje je u sklopu jedinstvenoga elektroenergetskog sustava Zadarske županije. Napaja se 10 kV dalekovodima iz TS 35/10 kV Obrovac, odnosno TS 110/110 kV Benkovac. Zračni dalekovodi su izrađeni 1959. godine. U Domovinskom ratu su devastirani, a njihova obnova (vodiči i ovjesna oprema) uslijedila je 1996. godine.
– Zračni dalekovod 10 kV Obrovac iz trafostanice TS Benkovac nije bio u pogonu dva puta, 29. siječnja od 9.55 do 10.05 sati dogodila se prolazna smetnja, nije otkriven uzrok. Vodiči su pali 11. veljače, u vremenu od 23.45 do 7.40 sati, nabraja Dražić.
U istom razdoblju dalekovod Kruševo iz trafostanice 35/29/10 Obrovac bio je izvan pogona četiri puta, 3. siječnja zbog planirane izmjene stupova pet sati, 18. siječnja desetak minuta, 31. siječnja od 7.05 do 17.20 sati zbog planirane izmjene stupova te 11. veljače šest sati zbog zemljospojne zaštite uslijed kvarova na trafou i učinskom rastavljaču.
– Uzrok povećanog broja kvarova je u dužini magistralnog dalekovoda i njegovih odcjepa te starosti magistralnog dijela dalekovoda na koji je priključen i veliki broj trafostanica, naglasio je Dražić pojasnivši kako dužina zračnog dalekovoda 10 kV od Pridrage do Novigrada iznosi 15,8 kilometara, od Obrovca do Pridrage 33,3 kilometra i od Benkovca do Pridrage 13,1 kilometara.
Unatoč gospodarskoj krizi HEP i DP Elektra Zadar nakon prošlogodišnje, između ostalog, izgradnje pogon trafostanice u Salima na Dugom otoku i trafostanice zatvorenog tipa u Selinama, rekonstrukcije trafostanice u Benkovcu, kabliranja desetine kilometara nadzemnih, podzemnih i podmorskih vodova, i ove godine nastavljaju višemilijunska ulaganja u elektroopskrbni sustav Zadarske županije.
Jači od bure i posolice
– Poboljšanje napajanja novigradskog područja realizirat će se u dvije faze. U prvoj fazi riječ je o izgradnji elektroenergetskog objekta kabliranjem KB 20 kV između trafostanica TS Podgradina 2 i TS Paljuv 1. Rekonstruirat će se i trafostanica RS Pridraga Gospići s opremom za daljinsko upravljanje, bit će daljinski upravljani objekt bez posade. To nam je u programu i sigurno će biti riješeno u najskorije vrijeme, najavio je Dražić.
Rekonstrukcijom trafostanice i kabliraranjem zračnih vodova, ističe Dražić, ne ulaže se samo u poboljšanje elektroenergetske mreže, nego je to i značajna investicija u domaće gospodarstvo.
– U drugoj fazi kablirat će se visokonaponska mreža dalekovoda od Benkovca do Pridrage, od Obrovca do Pridrage i od Pridrage Gospići do Novigrada, kazao je Dražić.
– Rekonstrukcija trafostanice u Gospićima, kabliranje nadzemnih vodova dalekovoda i izgradnja trafostanice u Poličniku osigurat će stalnu opskrbu električnom strujom u novigradskom kraju, bez obzira na nepredvidljive vremenske neprilike kao što su, primjerice orkanski udari bure i njena posljedica posolica, kaže Dražić ukazujući i na primjerenu i učinkovitu suradnju s lokalnom zajednicom.
 Opskrba električnom energijom jedan je od najvažnijih uvjeta normalnog života i razvoja svake sredine.
– Jedino razvojem je moguće ostvariti najvažnije ciljeve – smanjenje nezaposlenosti i porast standarda građana, uvjeren je Dražić najavljujući daljnja ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu na području Zadarske županije.
Velimir BRKIĆ
 
 
 
— Okvir
Klapan: Građani se s pravom ljute
Imamo velikih nevolja u opskrbu s električnom energijom, čim padne kiša ili zapuše bilo koji jači vjetar, u nas nastaje prekid u opskrbi električnom energijom. Struja nestane, pa dođe, pa opet nestane i tako redom. Ili polovica kuće ima struju, a druga polovica nema. Kažu da im ispadne faza. Građani se s pravom ljute, jada se Joso Klapan, načelnik Novigrada (Novigrad, Paljuv, Pridraga).
Imamo čvrsta obećanja direktora Elektre Dražića da će krenuti u učinkovito rješavanje opskrbe električnom strujom, potrebna je sanacija i rekonstrukcija cijele distributivne mreže. Potpuno će se rekonstruirati trafostanica u Gospićima te kablirati sadašnje gole zračne žice na dalekovodima koji napajaju Pridragu, od Podgradine do Paljuva, od Obrovca i Benkovca kao i dalekovod Gospići – Novigrad. I mi bismo željeli živjeti u 21. stoljeću, zaključio je Klapan.