Nepovezani

Slika korisnika admin
Autor: 

Na gospodarskoj izložbi Viroexpo susretoh zanimljiva sugovornika Zvonimira Koića, dožupana Virovitičke županije, rodom našeg Podgorca, blizu Starigrad Paklenice.

Pripovijeda mi o krizi duhanara, kojima se već puno desetljeće ne mijenja otkupna cijena duhana, unatoč porastu troškova proizvodnje, posebice energije i gnojiva.

Takve škare cijena postoje i kod drugih poljodjelskih proizvodnji, posebice kod monopolskih poljodjelskih grana, kao što je duhanska, proizvodnja sladorne repe i dr.

Radi li se tu o poznatoj neosjetljivosti prerađivača prema primarnoj poljodjelskoj proizvodnji, odnosno slaboj vezanosti proizvođača sirovina s prerađivačima?

Ili je riječ o nedostatku sluha državnih ustanova o potrebi održavanja pupčane vrpce sirovinske i prerađivačke baze hrvatskih poljodjelaca?

Pomalo i o jednom i o drugom.

Jasno je da o stupnju povezanosti, odnosno organiziranosti povezanih društava u kojem uspješno ostvaruju suradnju i jedni i drugi, ovisi uspjeh nacionalnog poljodjelstva, odnosno održavanje hrvatske poljodjelske proizvodnje.

O tome, primjerice, ovisi veća domaća poljodjelska proizvodnja, što osigurava veću zaposlenost, smanjenje uvoza, a povećanje izvoza poljodjelskih proizvoda.

U sustav povezanih društava, osim duhanara, mogli bi se uključiti slavonski svinjogojci s dalmatinskim pršutarima, tovitelji goveda s prerađivačima mesa, zatim voćari i povrćari, ribari, mljekari i drugi poljodjelci.

Jačina i dubina tih odnosa i buduća poslovna veza poljodjelaca i prerađivača uz nesebičnu pomoć države, puno bi značila za uspješno održavanje nacionalne poljodjelske proizvodnje i opstojnost hrvatskih obiteljskih poljodjelskih gospodarstava.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno