Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pridraga i Paljuv dobit će vodu

20.02.2014. 23:00
Pridraga i Paljuv dobit će vodu


U tijeku su radovi na četvrtoj fazi izgradnje mjesne vodovodne mreže u Pridrazi kojom će se na sustav priključiti oko tisuću domaćinstava i gospodarstva


Ovogodišnji proračun Općine Novigrad (Novigrad, Paljuv, Pridraga) iznosi oko 8 milijuna kuna. Predviđeni općinski prihodi planirani su u iznosu od oko 3,5 milijuna kuna, dok će preostali iznos osigurati iz EU fondova, resornih ministarstva i Zadarske županije kroz pokrenute projekte izgradnje komunalne infrastrukture.
– Izgradnjom vodovodne mreže u naselju Crnopalj završena je vodovodizacija Novigrada. Svakako treba naglasiti da je za završnu fazu u Crnoplju 285.000 kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja, a 100.000 kuna Zadarska županija, zadovoljno će Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad sa 17-godišnjem stažem, u petom je mandatu.
U tijeku su radovi na četvrtoj fazi izgradnje mjesne vodovodne mreže u Pridrazi kojom će se na sustav priključiti oko tisuću domaćinstava i gospodarstva.
– U vodovodizaciju Pridrage, koja se rješava u četiri faze, bit će uloženo gotovo 30 milijuna kuna bez PDV-a, zbrajao je Klapan.
Što se tiče vodovodizacije Paljuva, Klapan navodi da su u tijeku radovi na spojnom cjevovodu Smilčić – Paljuv te na priključenje cjevovoda iz pravca Kašića.
– Radovi na izgradnji vodovodne mreže su ugovoreni, očekuje se raspisivanje natječaja za vodovodizaciju novog naselje, navodi Klapan.
Pritom je pohvalio suradnju sa Zadarskom županijom, Hrvatskim vodava, zadarskim Vodovodom, benkovačkim Vodovodom i odvodnjom, resornim ministarstvom.
– Osim vodovodizacije cijelog Paljuva za novo naselja smo od HEP-a ishodili dozvolu za izgradnju niskonapomeke mreže dok ćemo uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izgraditi javnu rasvjetu. Započeli smo i s izhođenjem dokumentacije za asfaltiranje prometnica u naselju, najavio je Klapan.
U općini su, između ostalih, skorašnji projekti izgradnje mrtvačnice, dječjeg vrtića i preostalih 20 posto razminiranja.
Kanalizacija Crnoplja se nominira za IPARD Mjeru 301, dok se za 2-kilometarski obalni pojas Vrulje u Pridrazi nominiralo Ministarstvu turizma, Ministarstvu zaštite prirode i Ministarstvu regionalnog razvoja.
– Dobro se sjećamo kako smo poslije Oluje ovdje u Novigradu, Pridragi i Paljuvu zatekli pustoš. Ipak nakon prognanstva, povratka, obnove kuća, što je bilo teško vrijeme za nas, uspjeli smo zaokružiti još jednu veliku cjelinu. Uspjeli smo vodovod u Novigradu i Pridragi priključiti na Zrmanju, u tijeku je priključenje i Paljuva iz smjera Smilčića. Kada smo prije još 15-ak godina krenuli u to, davali su nam zaista male šansa jer je to veliki pothvat. Ipak smo uspjeli u tome, pred samim smo finišem, zaključio je Joso Klapan.