Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SLUČAJ DON IVANOV: Crkva zaključila da je kriv, no žrtvama se nije ispričao!

20.02.2014. 23:00
SLUČAJ DON IVANOV: Crkva zaključila da je kriv, no žrtvama se nije ispričao!


Zvali smo njegove žrtve s kojima smo i dalje u kontaktu i svi su nam redom potvrdili da nikakvu ispriku nisu dobili – ni od Nadbiskupije, ni od Vatikana, a ni od zlostavljača, don Nedjeljka Ivanova


U ožujku prije dvije godine u Zadarskom smo listu u javnost iznijeli potresnu priču o don Nedjeljku Ivanovu, višegodišnjem bibinjskom svećeniku i višestrukom – seksualnom zlostavljaču dječaka. Od tada i tih mjesec dana kada smo intenzivno objavljivali priče i svjedočanstva žrtava don Nedjeljka Ivanova do danas, iz Zadarske nadbiskupije i Vatikana o ovom slučaju javnost nije dobila niti jednu jedinu riječ. Iz Nadbiskupije su samo poručili kako je slučaj “proslijeđen Vatikanu”.
Zadarska policija je u više od mjesec dana ispitala nekoliko desetaka svjedoka i slučaj proslijedila Državnom odvjetništvu koje je nakon svega daljnju istragu, odnosno slučaj – obustavilo. Zbog čega je odvjetništvo tako postupilo, nakon svih javnih iskaza svedoka, nije baš jasno.
Saznali smo prije koji dan, iz povjerljivih izvora, da je “slučaj Ivanov” ipak dobio svoj epilog. Prema našem izvoru, naime, Vatikan je slučaj nakon razmatranja vratio i odluku o njemu prepustio Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj. Njihova “presuda”, navodno donesena prije malo manje od pola godine, sadržava tri ključne stavke koje se tiču don Nedjeljka Ivanova. Dobio je pokoru, zabranu posjeta u svećeničkom domu u kojem sve ovo vrijeme mirno spava te – obavezu isprike svojim žrtvama.
Zvali smo njegove žrtve s kojima smo i dalje u kontaktu i svi su nam redom potvrdili da nikakvu ispriku nisu dobili – ni od Nadbiskupije, ni od Vatikana, a ni od zlostavljača, don Nedjeljka Ivanova.
VIŠE O TEMI U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA


Zadarski list zove, nadbiskup saziva konferenciju




Ovaj tekst nismo planirali objaviti bez očitovanja Zadarske nadbiskupije, odnosno nadbiskupa Želimira Puljića. U pokušaju da dođemo do njega kontaktirali smo njegovog tajnika, don Darija Tičića, koji nam je prvom razgovoru za “slučaj Ivanov” rekao da je “tu sve rečeno”. Nakon što smo ipak tražili susret s nadbiskupom, Tičić nam u srijedu navečer kaže kako će nam se on i nadbiskup javiti “sutra do podne”. Četvrtak prijepodne prolazi bez javljanja. Podsjećamo na dogovor, a odgovor stiže SMS-om – nadbiskup u petak u podne, dakle danas, saziva konferenciju za novinare “na tu temu”. U četvrtak navečer poziv za najavljenu konferenciju još nije stigao na adresu Zadarskog lista.