Jedan od projekata bit će e-Zadranin

Slika korisnika admin
Siniša KLARICA
Alan Kociper, direktor Poduzetničkog inkubatora na Novom Bokanjcu

Poduzetnički inkubator ili Inovativni Zadar jedan je od projekata Grada Zadra koji se u posljednje vrijeme profilira kao mjesto na kojemu poduzetnici mogu iznajmiti poslovni prostor, ali i dobiti odgovore na pitanja koja imaju na početku poduzetničkog puta.

Drugi Inkubator

Trenutno dvoje zaposlenih razvijaju ideje za koje Alan Kociper, direktor Poduzetničkog inkubatora na Novom Bokanjcu kaže kako bi u mnogome trebale promjeniti budućnost Zadra. Prije svega, kako kaže Kociper, odnosi se to na smanjivanje troškova gradskih tvrtki i njihovo objedinjavanje na jednoj lokaciji, kao i implementacija jedinstvene internet mreže za sve koji su u vlasništvu Grada ili njima upravlja Grad Zadar. Tvrtka koju je prije godinu i tri mjeseca preuzeo Kociper, doživjela je potpunu transformaciju u odnosu na ciljeve i načine njihovog ostvarenja.

- Koncept je u potpunosti promijenjen, a podijeljen je u dva sektora od kojih se jedan bavi razvojem poduzetničke infrastrukture to je Poduzetnički inkubator, te davanjem potpore poduzetnicima početcima i mogućnostima gradnje novog Inkubatora, ali jedino uz potporu iz EU fondova, ako je to moguće. Pronašli smo jednu novu lokaciju na Bilom brigu koja je potencijalno dobra i u vlasništvu je Grada Zadra. To nam je želja i plan. Što se tiče postojećeg Inkubatora želja nam je da ga osuvremenimo i okrenemo se prema start up kompanijama, informatičkim tvrtkama koje ostvaruju višu dodatnu vrijednost. Ana Odvitović, koja je došla iz Grada i bavila se EU fondovima radit će na projektima, dok ću se ja usmjeriti na gradske tvrtke i davanja ICT usluge, kaže Kociper.

Poduzetnički inkubator u kojemu je prostor našlo 13 tvrtki različitih djelatnosti u ovoj bi godini prema planu trebao u svojim prostorima doživjeti nekoliko manjih preuređenja. Tako će se prezentacijska dvorana koju koristi i ZADRA (Zadarska razvojna agencija) osuvremeniti jer se nije uređivala od kada je prostor useljen prije 10 godina, a uredit će se i jedan prostor za sastanke jer su uredi u kojima su smještene tvrtke zapravo radni prostori koji nisu primjereni za dogovore i prezentacije poduzetnika i njihovih klijenata.

Mreža mentora

- Većina gradskih tvrtki je trenutno umrežena u vlastitu IT mrežu, a u budućnosti se mogu pružati kvalitetne usluge na jednom mjestu. Radi se o manjim troškovima za gradske tvrtke, a ideja ima još da se s CARNET-om povežu sve škole i ustanove kojima je Grad osnivač ili vlasnik. Tako će se osuvremeniti i obrazovne institucije jer je trenutno njihov problem što ne postoji svugdje zadovoljavajući sustav prijenosa. To je zapravo drugi segment kojim ćemo se mi u budućnosti baviti. Za 10-ak godina će građani sigurno sve svoje upite i probleme rješavati on-line. Jedan od projekata koje mi želimo u budućnosti razvijati nešto slično e-građaninu svakako je e-Zadranin, a kojom bi se objedinile sve usluge gradskih tvrtki. Radi se o tome da bi građani mogli vidjeti sve račune gradskih tvrtki, izvršiti plaćanje, a krenuli bi od jednostavnih servisa i to bi kasnije nadograđivali. Mogućnost povezivanja s e-građaninom bi također bila zanimljiva. Ovu tvrtku treba promatrati na način da ona samostalno pokreće neke projekte. City card je kartica i jedan takav projekt s kojom se mogu plaćati usluge gradskih tvrtki i ustanova, mogu se uključiti svi oni koji to žele. Ipak ovo su projekti koji se ne mogu razviti u jednoj godini jer mi ne želimo zapošljavati nove ljude, već se financirati kroz projekte. Cilj nam je razvijati sustav koji će koristiti gradske tvrtke, siguran je Kociper.

Djelatnost iznajmljivanja prostora koja je bila primarna polako doživljava transformaciju jer se mijenja pristup onima koje rade u Poduzetničkom inkubatoru.

- Pokušavamo graditi i mentorsku mrežu koja bi pomogla poduzetnicima na početku. Mi želimo da poduzetnici budu koncentrirani na ideju, a da im maksimalno olakšamo. Mreža mentora je jako potrebna i to bi bilo tako organizirano da se oni po potrebi organiziraju, zaključio je direktor Poduzetničkog inkubatora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno