Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Projekti koji će promijeniti lice grada

20.02.2017. 23:00
Projekti koji će promijeniti lice grada


Grad Biograd je jedno veliko gradilište, a na tri najaktualnija projekta: Zabavni park Mirnovec, Pučko otvoreno učilište te izgradnja kanalizacije i rekonstrukcija vodovodne mreže, vrijednost radova iznosi preko 170 milijuna kuna.
– Radovi na zabavnom parku Fun Park Mirnovec vrijedni su 115 milijuna kuna, u projekt Pučkog otvorenog učilišta dosad je uloženo 18 milijuna kuna, dok radovi na sustavu odvodnje i rekonstrukcije vodovodne mreže zasad koštaju 40 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Ivan Knez.
Prvi tematski zabavni park Hrvatskoj, Fun Park Mirnovec, svoja vrata će otvoriti 14. lipnja. Kada je riječ o Pučkom učilištu, u tijeku su radovi u sklopu sedme faze, završnom spajanju novog dijela zgrade sa zgradom u kojoj je Gradska knjižnica, uredi i prostorija za učenje stranih jezika, Autoškola Biograd i Lovačka udruga Jarebica, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograd.
Sporiji tempo
S ovom fazom radova koje izvodi Vodotoranj d.o.o. Vukovar, nakon šest godina od početka završavaju građevinski radovi.
– Ulazimo u zadnju trećinu radova na ukupno 7.000 metara četvornih zgrade. Za osmu fazu radova osigurana su tri milijuna kuna. Ministarstvo kulture sudjeluje sa 700.000 kuna, a Grad Biograd na Moru s 2,3 milijuna kuna. Grad plaća PDV, objašnjava Knez.
Čim građevinari odu s gradilišta trebaju započeti obrtnički poslovi u prizemlju zgrade, postavljanju instalacija, pločica i parketa, žbukanju, uređenju stropa i lifta i sl.
Za projekt koji će promijeniti lice grada, sredstva se osiguravaju postupno, ne onim tempom kako je u početku bilo planirano. Ukupna vrijednost projekta je oko 4,5 milijuna eura ili oko 33 milijuna kuna.
– Dosad smo uložili 18 milijuna kuna, plus tri milijuna kuna, koja se ulažu u osmu fazu, ukupno 21 milijun kuna. Za obrtničke poslove i interijer trebat će nam još 12 milijuna kuna, obznanio je Knez.
55 milijuna samo za kanalizaciju
Biograđani svakodnevno žive s projektom odvodnje. Grad je na više mjesta potpuno raskopan, ceste su zatvorene, a do nekih kuća i poslovnih objekata je umijeće doći. Promet se odvija pomoću privremene signalizacije. Svi radovi moraju a i hoće završiti prije glavne turističke sezone, obećao je biogradski gradonačelnik.
Radovi se izvode kod Doma zdravlja, Specijalne ortopedske bolnice, na Bošani i istočnom dijelu Biograda. Žitelji donedavno sasvim raskopanog Kumenta čekaju asfaltiranje ulica.
– Za kanalizaciju u Biogradu smo dosad uložili oko 40 milijuna kuna plus 15-ak milijuna kuna za dokumentaciju, ishođenje dozvola i kupnju zemljišta. Fekalni kanalizacijski sustav koji se gradi omogućit će izravno priključenje na suvremeni sustav prerade otpadnih voda, što znači da će septičke jame u Biogradu postati prošlost, ističe Knez.
U Gradu Biogradu i Komunalcu ustrajni su u namjeri da u bliskoj budućnosti postanu grad bez crnih jama i da se cijeli grad spoji na sustav odvodnje.
– U gradskoj četvrti Bošana radovi se izvode na glavnim kanalizacijskim pravcima s rekonstrukcijom vodovodne mreže. Ispod Bure, u pet ulica Lavčević je u građevinskim radovima, nabraja Marin Colić, direktor Komunalca.
Čeka se novac za asfaltiranje
Komunalac skrbi za vodovod i odvodnju na području bivše općine Biograd (Biograd na Moru, Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman, Tkon).
– U ovoj fazi biogradskih radova slijede radovi uz more i na plaži Bošana, rekonstrukciji cjevovoda od pijace do kina, te probijanje Jadranske magistrale za odvodnju na Kosi ili Torovima, najavio je Colić.
Na Kumentu i gotovo cijelom istočnom dijelu Biograda završeni su radovi, postavljeni šahtovi, a ulice poravnane s “tucanikom”. Međutim, ulice su još uvijek bez asfalta.
– Projektom odvodnje rekonstruirala se postojeća vodovodna mreža, te ubrzo očekujemo oko tri milijuna kuna za asfaltiranje koja su već odobrena, naglašava Colić.
Sve je spremno za apliciranje prema EU fondovima za drugu fazu izgradnje sekundarne kanalizacije mreže i obnovu vodovodne mreže za gradske predjele Bošana i Torovi, odnosno Kosa Istok i Kosa Zapad. Projekt je vrijedan 30 milijuna kuna, obznanio je Colić, prvi čovjek Komunalca.