Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Rezidba je poslije sadnje najvažniji događaj u životu loze!

20.02.2017. 23:00
Rezidba je poslije sadnje najvažniji događaj u životu loze!


“Kad se vrijedne ruke slože, sve se može”, moglo bi se reći za ono što se u subotu događalo u vinogradu Poljoprivredne zadruge Maslina i vino (MasVin) u Polači.
Naime, vrijeme je za rezidbu. Čelni ljudi MasVina, dipl. ing. strojarstva Željko Uzelac i mr. sc. Radoslav Bobanović Rade, njegovih 20-ak vrijednih i radišnih prijatelja zajedno s mladom enologinjom Cvitom Eškinja s puno elana pristupili su rezidbi vinove loze.
Svaki je panj priča za sebe
– Treba čestitati, obrezalo se oko 7.000 panja ili trsova vinove loze, zadovoljno će Uzelac, poznat kao dugogodišnji direktor LTH Metalni lijev sa sjedištem u Benkovcu.
Zavisi o vremenskim prilikama, krajem siječnja i početkom veljače kreće rezidba loze, što označava početak sezone radova u vinogradu.
– Riječ je vinogradu s ukupno 45.000 trsova na 11 hektara površine, kazao je Uzelac ističući kako vinova loza daje odlične rezultate.
– Rezidba je nakon sadnje drugi najvažniji događaj u životu loze, naglasio je Bobanović.
Rezidba je vrlo zahtjevan i odgovoran posao kojeg u MasVinu rade samo iskusni rezači, jer je svaki panj priča za sebe i traži da se dobro analizira prije početka rezanja. Treba utvrditi broj pupova kojim će se opteretiti pojedini panj, jer o tome uvelike ovisi prinos loze i kvaliteta zrna.
– Kod nas je tradicija da se formira dupli kordonac, što znači da se prošlogodišnja dva lucnja u visini prve žice prikraćuju na dva pupa, četiri glave, dvi livo, dvi desno, objašnjava 61-godišnji polački poduzetnik Duško Ražnjević.
Rezidba je značajan i stručan posao koji treba obaviti kvalitetno i na vrijeme. S rezidbom se određuje prirod, a time i dohodak.
– Sve je u škarama. Osim što moraju biti kvalitetne i da dobro stoje u ruci, prije rezidbe i kad se ide s jedne na drugu sortu vinove loze škare se moraju “pod nus” dezinficirati, govori 67-godišnji Ante Kulaš.
Ovdašnje crne sorte su: Crljenak / Zinfandel / Primitivo, Merlot, Shiraz, Cabernet sauvignon, Plavina i Babić, dok su bijele sorte: Maraština, Chardonnay i Muškat žuti, sveukupno 45 tisuća panjeva vinove loze.
– Olakšana je rezidba jer se prije “ugrubo” obrezala loza i skinula sa žice. Tek se potom loza formira na dupli kordonac, na dva pupa sa četiri glave, objašnjava Bobanović dodajući kako sa žice jedna osoba dnevno može obrezati oko tisuću panjeva, a kada se oblikuje od 500 do 700 panjeva, ovisi o sorti vinove loze.
“Tri gracije iz Dalmacije”
Rezidbom, kaže, uravnotežujemo rodnost i kvalitetu grožđa, potičemo i usmjeravamo rast loze te izravno utječemo na njezin razvoj.
– Tijekom vegetacije vrši se korekcija u prinosu tako da se prigodom plijevljenja odbacuje višak grožđa, ističe Bobanović, dodajući kako je sada teško davati prognoze za nadolazeću sezonu.
– Prve procjene moći će se dati tek za pet do šest mjeseci, kada nastupi sazrijevanje grožđa, što se smatra ključnim čimbenikom u dobivanju dobroga grožđa, ističe Bobanović.
MasVin je na 55 hektara površine ekološki proizvođač “tri gracije iz Dalmacije” – ekstra djevičanskog maslinovog ulja, vrhunskih vina i smokava.
– Protekle godine u MasVinu smo proizveli 7 vagona grožđa ili 35 tisuća litara kvalitetnog vina, oko 26 tisuća litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja i oko 10 tisuća kilograma svježih i suhih smokava, nabraja Bobanović.
Između Polače i Tinja, na lokalitetu Vitković koji je do 2005. godine bio opožareni krš, devastiran divljim deponijama, sada je jedna od najsuvremenijih plantaža maslina, vinograda i smokava u Hrvatskoj, najveća plantaža s ekološkom proizvodnjom kod nas.
– Sve je ka’ po konopu. Sve ekološki, sve navodnjavano. Sve je uredno i sređeno. Zgrada za prijem gostiju, pomoćna zgrada, prostor za boravak konja namijenjenih rekreaciji gostiju, sušionica smokava, i uljara je tu, a i podrum i nova, moderna kušaonica s video prezentacijom. A bit će još i bolje i jače, poručio je Bobanović.
O tome koliko će kvalitetnog vina poteći ipak je tog dana bilo u rukama rezača…