Petrov i Bulj u Zadru predstavili prijedlog o proglašenju Isključivoga gospodarskog pojasa u Jadranu

Slika korisnika valentinam
Najribarskija županija
Bulj je upozorio i na problem gospodarenja pomorskim dobrom koji s kolegama iz sedam priobalnih županija u vidu prijedloga i zaključaka MOST planira uputiti županijskim skupštinama
Zvonko KUCELIN
Miro Bulj i Božo Petrov

- Borba je pred nama! Moramo, a kao država imamo i suvereno pravo proglasiti isključivi gospodarski pojas. Nažalost, kad je to trebalo učiniti i zaštititi nacionalne interese, odgovorni su se bavili uhićivanjem, lociranjem i transferiranjem naših najistaknutijih branitelja, koje su potom procesuirali i slali u Haag. A ako je išta nacionalni interes, onda je to naše Jadransko more, poručio je Miro Bulj, saborski zastupnik iz redova Mosta nezavisnih lista iz Zadra gdje je s Božom Petrovom, predsjednikom stranke, predstavio prijedlog o proglašenju Isključivoga gospodarskog pojasa u Jadranu, koji su ovih dana, pozivajući se na dokumente Ujedinjenih naroda i preporuke Europske komisije, uputili u saborsku proceduru.

- Odlučili smo ovaj naš prijedlog predstaviti u Zadru jer upravo Zadarska županija po veličini ribarske flote prednjači na hrvatskoj strani Jadrana. Smatram da ovim možemo zaštititi i svoje more, da od ovoga možemo imati veću ekonomsku korist i da će ovo također biti uvod u dijalog sa susjednim članicama Europske unije, istaknuo je Petrov podsjećajući kako se ekonomska korist od proglašenja pojasa na godišnjoj razini procjenjuje na oko 120 do 130 milijuna eura, dok bi trošak zaštite i nadzora godišnje stajao oko 2,5 milijuna eura. Bulj je naglasio kako isključivi gospodarski pojas što prije treba izglasati jer je gospodarenje našim morem  prepušteno stihiji jačih, koji imaju veće ribarske flote.

 Bulj je upozorio i na problem gospodarenja pomorskim dobrom koji s kolegama iz sedam priobalnih županija u vidu prijedloga i zaključaka MOST planira uputiti županijskim skupštinama.

- Imamo i kriminal s koncesijama na plaže. Radi se o milijardama koje odlaze u tuđe džepove, dok naši ljudi iseljavaju s tih područja. Ni granice pomorskog dobra nisu dobro određene pa   lokalni šerifi zajedno s vrhovima vlasti to jednostavno koriste, naglasio je Bulj te dodao kako ni granice pomorskog dobra nisu nije dobro, kazao je Bulj dodajući kako ima informaciju da se i na  zadarskom području radi o ogromnom gospodarskom kriminalu u gospodaranju plažama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)