Sukobi među bračnim partnerima dovode do agresivnog ponašanja djece

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
TJEDAN PSIHOLOGIJE
Ponašanje roditelja također jako utječe na odnos među braćom i sestrama. Roditelji bi se trebali ponašati jednako prema djeci: davati jednako topline, i potpore. U suprotnom djeca osjećaju ljutnju koju usmjeravaju prema svojoj braći i sestrama
Marin GOSPIĆ
Dr.sc. Marina Vidaković s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru

Koliko se braća i sestra vole i svađaju u pubertetu? Na ta pitanja na vrlo zanimljiv način odgovorila je u ponedjeljak navečer dr.sc.  Marina Vidaković s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Predavanje  je održano u Studentskom klubu Božo Lerotić u sklopu 11. Tjedna psihologije koji se u Zadru održava od 19. do 25. veljače.

Na predavanju su se mogle čuti neke osobine koje karakteriziraju stariju i mlađu braću i sestre, kao npr. da je stariji brat agresivan, vođa te da  se izbori za svoja prava, dok je najmlađi brat tvrdoglav i inatljiv u odnosu  na ostalu braću i sl.

Povjeravanje ili konflikti u adolescenciji

Adolescencija je period tjelesnih i socijalnih promjena. Adolescenti se  pokušavaju osloboditi ovisnosti o roditeljima, ali i zadržati dobar odnos  s njima, a sve se više pažnje poklanja prijateljima i vršnjacima. Odnos s  bratom i sestrom u adolescenciji može biti topao – možete im se povjeravati, možete ih voljeti, možete smatrati da ste slični, međusobno si pomagati u učenju. Međutim, taj odnos može biti i konfliktan – možete se  svađati, natjecati i kontrirati si stalno. Možete smatrati da vaša majka i  otac više pažnje daju vašoj braći i sestrama i kriviti njih za to. Možete se  diviti bratu i sestri, ali i smatrati da su oni dominantniji odnosno da vole  šefovati. Djeca u adolescenciji smatraju da roditelji više pažnje daju  mlađoj braći i sestrama, više se svađamo i kontriramo mlađoj braći i sestrama, kazala je dr. Vidaković, ističući kako nakon adolescencije ovaj odnos sve više nalikuje odnosu s prijateljima.

Ponašanje roditelja također jako utječe na odnos među braćom i sestrama. Roditelji bi se trebali ponašati jednako prema djeci: davati jednako topline, i potpore. U suprotnom djeca osjećaju ljutnju koju usmjeravaju prema svojoj braći i sestrama.

Usvajanje agresivnog ponašanja

Sukobi među bračnim partnerima vode usvajanju agresivnog ponašanja kod djece, emocionalnoj uznemirenosti, više svađanja i natjecanja među braćom i sestrama. Djeca toplih roditelja pokazuju više pozitivnih emocija prema braći i sestrama, pružaju im podršku i ljubav, dok  su djeca hladnih roditelja agresivnija i češće se svađaju s braćom i sestrama. Kažnjavanje sukoba među braćom i sestrama samo povećava te sukobe, pa roditeljska nekonstruktivna intervencija u konflikte potiče agresivne obrasce ponašanja kao i sukobe među djecom, kazala je dr. Vidaković, naglasivši kako razgovor s djecom o sukobima smanjuje sukobe  među braćom i sestrama. Agresivnija djeca imaju lošiji odnos s braćom i  sestrama, dok djeca koja pokazuju više razumijevanja i pozitivnih emocija prema drugima imaju bolji odnos sa braćom i sestrama, kao i djeca  koja aktivno rješavaju svoje probleme.

U Studentskom klubu Božo Lerotić danas u 18 sati na programu je također zanimljivo i poučno predavanje dr.sc. Andreje Tokić s Odjela za  psihologiju Sveučilišta u Zadru pod nazivom „Kako se nositi s radom u  smjenama?“

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)