Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ANONIMNA PRIJAVA Policiji prijavljeno ponovno plaćanje dolaska glasača iz Srbije

21.02.2019. 13:23
ANONIMNA PRIJAVA Policiji  prijavljeno  ponovno  plaćanje  dolaska  glasača iz  Srbije


“Glasanje se plaća glasačima iz Srbije. Izbori su u nedjelju 24.02. Tada Brane Švonja uz Stanka Mijića i Dragana Vukanca ponavlja kazneno djelo protiv biračkog prava i dovozi iz Srbije glasače kojima plaćaju da glasaju za njih. Ovu sramotu i nasilje policija treba osuditi, a novinari o tome pisati!”
Tako je glasila anonimna poruka odaslana zadarskoj policiji i zadarskim medijskim kućama. Izbori, ovog puta za mjesne odbore Grada  Obrovca, ponovno su uzburkali obrovački kraj. No ova priča oko nedjeljnih mjesnih izbora, kako izgleda, samo je nastavak priče oko zadruge u  Žegaru u kojoj dvije suprostavljene strane u srpskoj zajednici, jednu sasvim lukrativnu priču uvlače u politički kontekst.


Zadruga u Žegaru
Predsjednik SDSS-a Obrovca, Stanko Mijić, kazao nam je kako za spomenute izbore neće dovoziti nijednog od glasača iz Srbije jer za to nema  niti svrhe.
– Mi u pet naselja, Krupa, Golubić, Žegar, Bilišane i Muškovci, imamo  svoju listu SDSS-a. U svakom od tih naselja postoji i nezavisna lista. U  naseljima poput Obrovca, Karina i slično idemo tek s jednim kandidatom kako bi sudjelovali u radu vijeća tog mjesnog odbora. Prema intonaciji ovog dopisa, iza ovakve bespotrebne konstatacije stoji jedan, srpskoj  zajednici poznat čovjek koji na društvenim mrežama širi neistine. Koliko  je bespredmetno dovoziti glasače iz Srbije pokazuje i činjenica da na  ovim izborima kandidati HDZ-a uopće nemaju protukandidata, ističe  Mijić dodajući kako im  stoga  takve rabote nisu potrebne. 
Prozivke se nastavljaju na nedavnu presudu novosadskom poduzetniku i predsjedniku Demokratske partije Srba, Branislavu Švonji, koji je na  Općinskom sudu u Zadru  nepravomoćno proglašen krivim za kazneno  djelo protiv biračkog prava, odnosno povredu slobode odlučivanja birača. Švonja je osuđen je na jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od četiri godine. Riječ je o prvom sudskom epilogu priče o  kupovanju glasova pripadnika srpske zajednice koji se organizirano autobusima dovoze na glasovanje u obrovačka mjesta.
– Analizom svih dokaza u postupku nedvojbeno je utvrđeno da je Branislav Švonja, kao osoba zainteresirana za ishod izbora, svjesno organizirao besplatan prijevoz hrvatskih građana srpske nacionalnosti, te im  kasnije i dao upute kako će glasati. Oni ne bi samostalno pristupili na izbore, a Švonja je utjecao da glasaju na određeni način o čemu svjedoče  listići s uputama, navela je sutkinja Danijela Zubčić Poljak u obrazloženju presude.


Policija provjerava navode
Afera je izbila u javnost u svibnju 2017. godine, na dan održavanja lokalnih izbora, nakon što jedan od autobusa s 30-ak putnika nije htio otići  iz Obrovca, budući da im onaj koji ih je pozvao na glasovanje nije platio  dolazak. U autobusu su čekali  plaćanje izdataka dolaska u Hrvatsku i  "nagrada" za glasovanje za određenu političku opciju. No kako do isplate nije došlo, izjadali su medijima. Navodili su kako im je  organizator putovanja više puta decidirano govorio tko je naručio i trebao platiti oko 10  tisuća kuna za autobus pristigao na izbore iz Novog Sada, kako bi putnici  glasali za lokalnu listu SDSS-a Stanka Mijića, kojoj su pristupile i pristaše  DPS-a Branislava Švonje.
Inače, na području Grada Obrovca živi oko 870 građana srpske nacionalnosti, dok je se broj birača kreće oko dvije tisuće. Mijić ponovno ističe  činjenicu kako koalicija HDZ-SDSS u Obrovcu ima 11 od 13 vijećnika u  Gradskom vijeću Obrovca, što samo po sebi govori o situaciji pred nedjeljne izbore za mjesne odbore. U PU zadarskoj potvrdili su nam kako  provjeravaju navode iz anonimke te će o rezultatima, javnost biti upoznata.