Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KULTURNI TURIZAM Za 5,3 milijuna kuna rade se “papiri” za velike projekte u Benkovcu, Ninu i Pagu

21.02.2019. 13:00
KULTURNI TURIZAM Za 5,3  milijuna  kuna rade se  “papiri” za  velike  projekte u  Benkovcu,  Ninu i Pagu


Kulturna ruta pod imenom Putevima liburnskog, rimskog i  hrvatskog nasljeđa osmišljena je u okviru velikog projekta prekogranične  suradnje HERA, čiji je nositelj za ovo područje bila Zadarska županija. U  tom je projektu još, između ostalog, Mali Arsenal pretvoren u posjetiteljski centar, uređeni su Vrata sv. Krševana i Prolaz cara Augusta, osnovana  je udruga HERA za brendiranje cijele priče, napravljeno je orto-foto snimanje za podlogu za uređenje bedema… Bedemi se sad uređuju u okviru  drugog europskog projekta pod nazivom Zadar baštini, tako da se  ključne lokacije na zadarskom dijelu rute kontinuirano uređuju.
No, ova županijska ruta, koju je osmislio poznati zadarski turistički vodič i profesor Vinko Bakija obuhvaća još i Benkovac, Nin i Pag te je bilo  poželjno i u tim gradovima urediti lokacije koje će pridonijeti još boljim  dojmovima kulturnih turista koji će uživati u ovoj vrsti putovanja.


Kulturni turisti – jaki potrošači
Tako da Zadarska županija kao nositelj sa suprijaviteljima Gradom  Benkovcem, Gradom Pagom, Gradom Ninom i Zavičajnim muzejem  Benkovac u okviru novog projekta nastavlja dalje po tom pitanju. Naime,  u tijeku je provedba projekta Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije koji obuhvaća pripremu  kompletne dokumentacije za obnovu i uređenje pojedinih zaštićenih  kulturnih dobara, izradu Integriranog programa rute za razvoj sustava  interpretacije i valorizacije kulturne baštine, izradu programa kulturnih  događanja, promociju i jačanje poduzetništva kao i upravljanje te promociju kulturne rute.
Kako kaže Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo,  turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije, priprema se sva  potrebna projektna dokumentacija za uređenje i valorizaciju sljedećih  zaštićenih kulturnih dobara: Asseria i Kaštel Benković u Benkovcu, urbana rimska vila s mozaicima u Ninu i crkva Marijina Uznesenja sa samostanom u starom Pagu.
– Integrirajući kulturno–turističku ponudu priobalnih destinacija s ponudom ruralnih područja stvara se jedinstven kulturno-turistički proizvod sa strateškim ciljem produženja boravka kulturnih turista na prostoru Zadarske županije te s ciljem kreiranja turističkog iskustva koje će osigurati porast potrošnje i kreiranje zadovoljavajućeg pozitivnog imidža  destinacije. U njegovu provedbu i promociju programa na tržištu bit će  uključena Turistička zajednica Zadarske županije koja će u suradnji s turističkim zajednicama Benkovca, Nina i Paga promovirati kulturnu rutu i  koordinirati organizaciju kulturnih programa koji će se definirati Integriranim programom. Spomenuti lokaliteti će se valorizacijom integrirati u  cjeloviti turistički paket sa smještajnim ponudom, ponudom lokalnih  gastronomskih i enoloških proizvoda i kulturno turističkim-događanjima u većem dijelu godine, pojašnjava Jurišić.


Veliko sufinanciranje
Glavni cilj projekta je, kako dodaje Jurišić, doprinijeti održivom  društveno-gospodarskom razvoju Zadarske županije valorizacijom kulturne baštine i njenom integracijom sa kulturno-turističkom ponudom  destinacije u svrhu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva te  rasta zaposlenosti.
Projekt „Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije“ financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi  5.330.860 kuna, od čega je 5.230.860 kuna prihvatljivih troškova. Stopa financiranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 72 posto i iznosi  3.754.705 kuna. Iznos kojim partneri na projektu sudjeluju u financiranju je 1.467.156 kuna.
Samo izvođenje radova i konačno uređenje ovih lokaliteta, nakon što  se osigura sva potrebna dokumentacija u okviru ovog projekta, također  će se aplicirati na buduće pozive koji će biti financirani putem EU fondova.
– Projekt je u provedbi od 1. listopada 2018. godine. S obzirom da je  vrijeme provedbe 15 mjeseci te je za razliku od prijavljenog projektnog  prijedloga skraćeno za 9 mjeseci, projektni partneri prilagodili su se  ovom izazovu te provode projektne aktivnosti prema vremenskom planu. Osim pripreme dokumentacije za uređenje kulturnih dobara, projekt obuhvaća i dokumentaciju potrebnu za provedbu Integriranog programa. Ona obuhvaća izradu niza dokumenata: Studije izvodljivosti za  Integrirani program, Program događanja sa scenarijima i kalendarom  kulturnih događanja na pojedinom lokalitetu kulturne rute te Plan upravljanja kulturnom rutom s planovima upravljanja pojedinih lokaliteta.  Također Integrirani program obuhvaća i postavljanje dodatne turističke  signalizacije kao i provedbu promotivnih aktivnosti kako bi se ruta što  efikasnije prezentirala na tržištu, govori Jurišić.




Sve je počelo s HEROM
Razvojem integriranog razvojnog programa „Kulturna ruta: Putevima  liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa“ želi se ojačati i unaprijediti  kulturna ruta Zadarske županije razvijena kroz prekogranični strateški  projekt HERA – Održivo turističko upravljanje jadranskom baštinom.
– Nositelj projekta HERA je bila Zadarska županija s 18 projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije,  Crne Gore i Grčke. Cilj projekta HERA je bio razviti zajedničku prekograničnu platformu za upravljanje i promociju održivog turizma na jadranskom području baziranog na zajedničkom kulturnom nasljeđu. Upravo  se integriranim programom Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog  i hrvatskog nasljeđa prezentira povijest i razvoj života naroda na prostoru Zadarske županije. Temeljna tema vezana je za liburnsku, rimsku i hrvatsku kulturu koje su slijedile jedna drugu prateći civilizacijske razvojne  periode (prapovijest, antika, srednji vijek, novi vijek). Kroz rutu će se prezentirati vrijedna kulturna dobra koja, premda atraktivna te od velikog  povijesnog i kulturološkog značaja, do sada nisu bila primjereno kulturno – turistički valorizirana. Prvi korak valorizacije je dan kroz prekogranični projekt HERA koji je definirao ovu rutu na području Zadarske  županije, ali neophodna je intervencija na definiranim objektima kulturne baštine kako bi integrirani program postao jedinstveni kulturno  turistički proizvod međunarodno prepoznat zahvaljujući oznaci kvalitete HERA. Integrirani program predstavlja plansko vođenje razvoja Zadarske županije, govori Jurišić.
Kako napominje na kraju pročelnik, Integrirani program je osmišljen  upravo s ciljem produženja turističke sezone, razvoja novih radnih mjesta u malom i srednjem poduzetništvu i rasta prihoda u turizmu.
– Program umrežava dionike turističkog razvoja, valorizira kulturnu  baštinu priobalja i ruralnog područja, doprinosi razvoju smještajnih hotelskih kapaciteta (difuzni / integralni hoteli), prezentira kulturnu i gastronomsku ponudu, razvija planski osmišljena kulturna događanja te  promovira integrirani program kroz turističke pakete prilagođene različitim ciljnim skupinama. Na ovaj način program omogućava razvoj  Zadarske županije, zaključuje Jurišić.


Paviljon nad mozaicima u Ninu
U gradu Ninu predviđeno je ulaganje na kulturnom dobru Arheološki ostatci rimske stambene kuće s mozaicima na položaju Banovac u Ninu.
– Rimska urbana vila, koja se nalazi u samom središtu povijesne jezgre Nina, izgrađena je potkraj 1. i početkom 2. stoljeća nedaleko od Rimskog Foruma. Iako je  prošlo 20 godina od otkrivanja prvih tragova rimskih mozaika još uvijek izostaje  adekvatna prezentacija mozaika. Kroz integrirani program želi se omogućiti prezentacija rimske urbane vile i mozaika tijekom cijele godine. Infrastrukturni zahvat bi  obuhvatio gradnju paviljona iznad čitavog kompleksa vile gdje bi bila moguća prezentacija rimskih mozaika i rimskog nasljeđa grada Nina. Paviljon bi imao i funkciju  provedbe kulturno turističkih programa, govori Jurišić.


Kaštel Benković, crkva sv. Ante i  Asseria
Kako govori Jurišić, u gradu Benkovcu, predviđeno je ulaganje u kulturno dobro  Kaštel Benković i crkvu sv. Ante te obilježavanje Arheološkog lokaliteta Asseria.
– Srednjovjekovni kaštel obitelji Benković smješten je na uzvisini nad gradom Benkovcem. U sklopu kaštela djeluje Zavičajni muzej benkovačkog kraja. Na kaštelu su  već provedeni infrastrukturni zahvati, a integrirani program predviđa unaprjeđenje  kulturno-turističke ponude Zavičajnog muzeja Benkovac na način da se naprave projekti koji će biti prijavljeni na poziv Operativnog programa, a uključuju izradu muzeološkog/interpretacijskog programa, projekt uređenja okoliša s prilaznim putem te  plan upravljanja muzejom. Muzeološki/interpretacijski program uz prezentaciju materijalne (pokretne i nepokretne) i nematerijalne kulturne baštine mora predvidjeti  način prezentacije lokalne gastronomske i enološke ponude Ravnih kotara (šireg područja grada Benkovca poznatog po poljoprivrednoj proizvodnji). U otvorenim i zatvorenim prostorima kaštela održavat će se kulturno-turistički programi koji će se razviti kroz dokument Program kulturnih događanja na kulturnoj ruti „Putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa”. Osim Kaštela, na području grada Benkovca će  se s turističkom signalizacijom obilježiti arheološki lokalitet Asseria – jedno od najvažnijih liburnskih i kasnije rimskih naselja na području sjeverne Dalmacije,  smješteno na području današnjeg sela Podgrađe nedaleko od grada Benkovca, kazao je Jurišić.


Crkva Marijina Uznesenja u Pagu
U gradu Pagu predviđa se ulaganje u kulturno dobro crkva Marijina Uznesenja sa  samostanom u starom Pagu. Arheološki lokalitet Stari grad Pag je napušten krajem  14. st. nakon razaranja od strane vojske grada Zadra, nakon čega se grad seli i utemeljuje na današnjoj lokaciji (1443. g.) prema arhitektonsko-urbanističkom planu  Jurja Dalmatinca. Kroz Integrirani program unaprjeđenja kulturne rute “Putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa” ulagat će se u kulturno dobro crkva Marijina  Uznesenja sa samostanom, odnosno u obnovu samostana i njegovu turističku valorizaciju za potrebe prezentacije lokaliteta Stari Pag kao i za potrebe razvoja arheološko – turističke ponude, navodi Jurišić.


Tko će koliko platiti?
– Projektni prijedlog obuhvaća prijavitelja Zadarsku županiju te četiri partnera,  Grad Benkovac, Grad Nin, Grad Pag i Zavičajni muzej Benkovac. Svaki partner je  zadužen za provedbu dijela aktivnosti vezanih uz izradu Integriranog programa. Vrijednost izrade projektne dokumentacije, podijeljena je prema unaprijed definiranim  Komponentama projekta za koje vrijede različite stope sufinanciranja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.330.860,80 HRK od čega je 5.230.860 kuna prihvatljivih  troškova, a stopa financiranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 72 posto.  Iznos s kojim partneri na projektu sudjeluju u financiranju je 1.467.156 kuna, a od  toga Zadarska županija, kao nositelj projekta, sudjeluje s 509.817 kuna, Grad Pag s  517.153 kuna, Grad Nin s 173.517 kuna, Grad Benkovac s 137.275 kuna, a Zavičajni muzej Benkovac s 138.391 kuna, navodi Jurišić.