Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Muškarci imaju podjednake potrebe kao i žene

21.02.2019. 12:48
Muškarci  imaju  podjednake  potrebe kao i  žene


U okviru Tjedna psihologije u organizaciji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, jučer su u Privatnoj gimnaziji s pravom javnosti  održane zanimljive radionice pod nazivima "Kako kontrolirati vlastite  impulse?" i "Potreba za pripadanjem".
Tjedan psihologije obilježava se svake godine kako bi se široj javnosti  približila psihologija, a radionice u Privatnoj gimnaziji u suradnji sa  Sveučilištem u Zadru koordinirala je pedagoginja te gimnazije, Zdravka  Nižić.
Učenici 1. i 3. razreda slušali su radionicu o kontroliranju impulsa, koju su držale Antonija Maslov i Anamarija Šestić.
Maslov je kazala učenicima da plakanje može biti dobro za nas, da svi  imaju pravo izraziti svoje emocije te da se samokontrola može uvježbati  isto kao što se vježbanjem mogu jačati mišići. Također, istaknula je kako  nije dobro reagirati impulzivno, već se prvo smiriti i onda tek donijeti  odluku o reakciji.
– Za radionicu smo odabrali životnu temu koja je važna za svih, a posebno za tinejdžere jer oni u toj dobi posebno imaju poteškoća s kontroliranjem impulsa. Važno je prihvatiti sve emocije. I negativne emocije su  prirodne i treba ih naučiti izraziti, a ne potiskivati. Različite su strategije  kontroliranja impulsa, poput redefiniranja situacije, što znači da se u  svemu može naći nešto pozitivno, a kao jedna od strategija koriste se i  tehnike opuštanja, kazala je Šestić.
Učenici 2. i 4. razreda razgovarali su o osjećaju pripadnosti na radionici studentica Ive Slačanac i Eile Tudor.
– Želimo suzbiti mit o tome da potrebu za pripadanjem imaju samo  žene. I muškarci su socijalna bića te su spolne razlike u samim emocijama, ako i postoje, gotovo nezamjetne. Iako vlada suprotan stereotip, rekla je Slačanec, dodavši da su mladi tu upravo da razbijaju neke predrasude.
Tudor je kazala da su radionicu osmislile kako bi bila interaktivna te  kako bi učenike potaknule na razmišljanje o rodnim razlikama.
– Učenici rado sudjeluju, daju dobre primjere i objašnjenja vezana za  temu i podjednako sudjeluju i dečki i cure. Slažu se i oni s nama da je potreba za pripadnošću nešto što svi imamo i univerzalna je, ne samo  među spolovima, već među svim kulturama, kazala je Tudor.