Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PALJUV I BRUŠKA NAULJILI POVENJAK 2019. Mario Buterin šampion, Josip Čačić vicešampion

21.02.2019. 09:07
PALJUV I BRUŠKA NAULJILI POVENJAK 2019. Mario Buterin šampion, Josip Čačić vicešampion


Titule šampiona i vicešampiona za kvalitetu ekstradjevičanskih maslinovih ulja,  viceprvak  konzerviranih maslina na domaći način, diploma za uljaru koja je preradila  najbolja ulja i osam od ukupno 39 zlatnih medalja skor je  postignuća maslinara s područja  Zadarske županije na  tradicionalnoj manifestaciji  Povenjak 2019., koja je i ove  godine održana u hotelu Brzet kod Omiša.
-Uz Istrane, maslinari sa zadarskog područja su potvrdili  da su među najuspješnijima u  državi, kaže Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge  Paićuša, koja je  s tamošnjom  Turističkom zajednicom i gradom Omišom, glavni organizator ove sve prestižnije manifestacije.


Najbolji u jakoj  konkurenciji
Najviše razloga za zadovoljstvo imao je Mario  Buterin iz  Benkovca čije ulje je, prema  ocijenama profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Split, osvojilo najviše (95,  64 od mogućih 100)  bodova i  tako  zasluženo ponijelo titulu  najboljeg.
– Osjećaj je neopisiv, kaže  Mario, koji se na maslinarskim manifestacijama natječe  tek četvrtu godinu, a iza sebe  je na Povenjaku ostavio jednog Zigantea,  Činića,  Erlića,  Lupića i niz  drugih dokazanih  istarskih, ali i dalmatinskih  maslinara među kojima i dr.  Ivicu Vlatkovića, Edu Majića,  Joška Vežu..
-Konkurencija je bila stvarno jaka, kaže Buterin. On je i  na nedavno u Vodicama na   manifestaciji Mlada maslinova ulja u Dalmaciji nagovijestio da bi ovo mogla biti njegova godina.
-Ušao sam u Top-10 najboljih, podsjeća Mario. Na Povenjaku se natjecao sa istim  višesortnim uljem od sorti  Oblica, Levantinka, Leccino,  Frantoio i Istraska bjelica, koje  je u međuvremenu pretočio.
– Izgleda da sam pogodio s  pretokom tako da je ulje još  dobilo na kvaliteti, smatra Buterin.


Prebivalište u  Benkovcu, posao u  Zadru, masline u   Paljuvu
Njegova je priča zanimljiva.  On s obitelji, suprugom Ivankom (43) i djecom, sinom Dinom (17)  i kćerkom Martinom (13), živi u Benkovcu.  Radi kao pravosudni policajac  na sudu u Zadru, a maslinici i  vinograd su mu u rodnom  Paljuvu.
–  Nije lako, ali sve se može  kad čovjek hoće , govori maslinarski šampion, koji je svakodnevno na tri lokacije u  Benkovcu, Zadru i Paljuvu. –  Otkad sam prije nešto više od  desetak godina na djedovini  posadio vinograd i masline ne  prođe dan da nisam tamo.  Škare, motika, freza, gnojidba…
Posla uvik ima , a ima i potporu obitelji. – Uskačemo  kad  god triba, potvrđuje surpuga  Ivanka koja  radi kao referent u  Zemljišno-knjižnom odjelu  suda u Benkovcu. Svi rado  idemo u Paljuv.  Muž svaki slobodan dan, a ja s djecom svaki vikend i za svaki blagdan  kad nema nastave u školi, govori Ivanka ne krijući da je  ponosna na uspjehe koje suprug Mario postiže kao maslinar




Ulje za prijatelje,  rodbinu i prodaju
Već na prvom natjecanju u  Omišu, prije četiri godine   “palo” je srebro, pa onda dva  zlata zaredom, u Vodicama isto tako pa je i ova  šampionska  titula došla nekako kao logičan slijed.
 – Stvarno sve radimo po  pravilima struke, sve  agrotehničke mjere u masliniku, pazimo da plod bude zdrav, ubran  i prerađen u optimalnom vremenu, navodi Mario. Protekla  maslinarska godina bila je samo takva, urod obilat, plodovi  zdravi i bez ijednog uboda  prerađeni neposredno nakon  branja u Uljari “Martin” kod  Senkića u Pridragi. Ulje iz  uljare dopremljeno u bocunima odmah je priliveno u inox  posuđe i čuva se na odgovarajućoj temperaturi u konobi u  Paljuvu. Tamo su i sva dosadašnja odličja uokvirena na  zidu,  diplome, medalje  pa i  veliki pehari Povenjaka.
-“Ajde neka si vratija pehar  u naše podneblje”, rekao mu  je dr. Ivica Vlatković za kojega  i Mario Buterin kaže da mu je  maslinarski uzor. – Doktor je  za maslinarstvo zagrija cili  naš kraj, ističe Buterin, a na  pitanje ima li još ulja za prodaju, odgovara: Najprije smo  podmirili naše najbiže, darovali rodbinu i prijatelje, a  viškove od oko 200 litara imamo namjeru prodati, ako bude kupaca, dodaju uglas i uz  karaterističan osmijeh Ivanka  i Mario.
Vraga neće biti, jer još nijedno šampionsko ulje nije ostalo neprodano. 


Vicešampion Čačić i  diploma uljari Martin
S prodajom svog ulja neće  imati problema ni Josip Čačić,  vicešampion ovogodišnjeg  Povenjaka. Njemu je Benkovac također stalno prebivalište, iako, pogotovo otkad je u  mirovini,  dnevno više vremena provede u rodnoj Bruškoj  gdje ima 85 stupi maslina i to  uglavnom sorte Oblica te pet,  šest stabala Leccina koji su za   Oblicu odlični oprašivači.
 Zanimljivo, ali Čačić je u  svojim maslinama bio čak i  protekle subote kad je trebao  biti u hotelu Brzet na proglašenju pobjednika.
– Znao sam da imam dobro  ulje, a kad je ulje dobro, nije  bitno jesil i ti tamo ili nisi. Prijatelj je donio medalju i  pehar, kaže Čačić, kojemu je  ovo dosad najveći maslinarski  uspjeh. Bit će ih još jer Josip  se prema svojim maslinama  odnosi kao da su mu članovi  obitelji. Pazi ih i mazi. – Ako si  uz njih i obilaziš ih svako malo –  bolje rađaju, kaže Josip  Čačić, koji je svoje svoje masline za vicešampionsko ulje  također preradio u uljari  “Martin” u Pridragi.
– Josip kao i Mario imali su  kvalitetan plod. Isti dan kad  su brali dovezli su u uljaru na  preradu pa nije čudno što su  pokupili najviša odličja. Dobri  su bili i radmani,  kaže Marin  Senkić, koji s ocem Martinom  vodi uljaru i skrbi o  4.000 stupi maslina od kojih je većina  u ekološkom uzgoju. Uljara  također ima ekološki certifikat. – Pazimo da u isto vrijeme  na preradu ne dođu netom  ubrane i one masline koje se  drže u moru.  Masline iz mora  obično prerađujemo na kraju  sezone, u studenome, kaže  Senkić, ne krijući zadovoljstvo  što je obiteljskoj uljari  Martin  dodjeljena Diploma za preradu ulja koje je osvojilo  1.  mjesto na Povenjaku 2019.


Konzervirane masline,  ulja iz trgovina i   ugostiteljstva
Osim za najbolja ulja i uljaru na Povenjaku se tradicionalno dodjeljuju i diplome za  masline konzervirane na domaći način. Titula je ove godine pripala OPG Rinčić iz Splita. Marin Matešić, poznati  maslinar iz Dikla također se  okušao u spravljanju  maslina  “po domaću” i  osvojio drugo  mjesto s ocijenom 4,5 od mogućih  5.
Specifičnost ove manifestacije je i ocijenjivanje najkvalitetnijeg maslinovog ulja posluženog u ugostitelljskim objektima. Prvak je  Espana iz  Stanića. Od uzoraka uzetih iz  trgovine u najbolje ulje je  Agrolagune iz Poreča. 
“Ulje u trgovini je dosta bolje nego prijašnjih godina, a u  ugostiteljstvu nema bitnih  promjena”, kaže Nedjeljko  Fistonić, predsjednik Udruge  maslinara Paićuša Pisak koja  okuplja maslinare na samo iz  omiškog kraja. Ima ih iz cijele  Dalmacije, najviše sa zadarskog područja. Uz dr. Ivicu  Vlatkovića članovi su i Borislav Bore Pedić,  Pjelik i drugi.
Fistonić je za proteklu maslinarsku godinu rekao da će  za veći broj maslinara sa područja  priobalnog dijela Dalmacije i otoka ostati zapamćena po velikoj šteti u  maslinicima koja je prouzrokovana kasnim  niskim temperaturama. – „Veliki broj  maslinara  nije imao što brati,  ali  zato imamo u našoj Zagori,  Zadarskom području, Istri  puno maslinara kojima je  prošla godina najbolja maslinarska godina. Pa ni broj uzoraka, kvaliteta ulja na ovoj  manifestaciji ne zaostaje za  najboljim maslinarskim godinama“, rekao je Fistonić.
Kvaliteta ulja u trgovini u  odnosu na prošlu godinu  je  porasla  sa prosječna 53,66 bodova na 72,95. Po prvi puta  imamo 50% uzoraka  uzetih iz  trgovine i ocjenjenih da su u  kategoriji ekstra. Prvak  Agrolaguna   ima srebrenu medalju.  Ostala ulja koja nisu ekstra  imaju jednu ili više  mana.


Najbolji maslinari iz  Istre i Dalmacije
„U našem  ugostiteljstvu nema značajnijih pomaka na  poboljšanju kvalitete maslinovih ulja. Međutim ima pojedinaca koji ulažu velike napore“, rekao je Fistonić. Povenjak, po njegovim riječima,  okuplja najbolje maslinare iz  Istre i Dalmacije.
Tako, primjerice, među najboljim uljima u TOP 10 imamo 8 ulja iz Dalmacije a 9 ulja  iz Istre.  Prosjek 8 najbolje plasiranih  dalmatinskih ulja ima  94,39, a 9 istarskih ulja 94,11  bodova.   Vrlo interesantno, rekao je Fistonić i dodao:  „Sva  naša hrvatska ulja su vrhunska“. A i konzervirane masline  ove godine koje su pristigle na  natjecanje imaju prosječnu  ocjenu 4, i što je najvažnije svi  pristigli uzorci su bez mane i  jestivi, zaključio je Nedjeljko  Fistonić, a nakon „govorancije“,  dodjele nagrada i priznanja fešta maslinara nastavila   se u hotelu Brzet  kod Omiša,  zajedničkom večerom i plesom uz glazbu uživo do dugo  u noć i uz  doviđenja dogodine  na Povenjaku 2010.


POVENJAK 2019.
Prvak
Mario Buterin, Benkovac  95,64
Viceprvak
Josip Čačić, Benkovac 94,93
Viceprvak
OPG Joško Veža, Brist 94,93
Treće mjesto: OPG Nino Činić, Krasica 94,89
Četvrto mjesto: OPG Neven Kovačić, Omiš 94,57
Četvrto mjesto: OPG Lupić, Bale 94,57
OPG Zigante Giancarlo, Plovanija 94,21
Peto mjesto: OPG Silvano Tanger, Medulin 94,21
Šesto mjesto: Edo Majić, Split 94,14        
Sedmo mjesto: OPG Cossetto, Krasica 94,06
Osmo mjesto: OPG konoba Kadić, Dugi Rat 93,93
Deveto mjesto: OPG Lupić, Bale 93,86
Deveto mjesto: Ratko Erlić, Banjole 93,86
Deveto mjesto: Davor Zanini, Banjole 93,86
Deseto mjesto: Uljare Bilaja, Marina 93,50
Deseto mjesto: OPG Mario Crnobori, Banjole 93,50
Deseto mjesto: Željko Karaman, Podstrana 93,50


SVE ZADARSKE  MEDALJE
ZLATNE: OPG Mate  Dušević, Ljubač 92,79,Ivica  Vlatković, Novigrad 92,07,  Šime Marcelić, Preko 92,07,  Ivica Vlatković, Novigrad  91,79,Ivica Vlatković, Novigrad, Borislav Pedić, Zadar  91,36.
SREBRNE: Uljara Nadin,  Nadin 90,42, OPG Mate  Dušević, Ljubač 89,93, Damir Vicković, Zadar 89,44,   Dragutin Pjelik, Biograd  na/moru 89,33,
OPG Mate Dušević, Ljubač  89,00,  Marko Buterin, Posedarje 87,30, Domogoj Mikulić  , Gorica 85,56, OPG Stanko i  Dinko Sikirić, Bibinje 85,00
BRONČANA: Marin Matešić, Zadar 82,29


DIPLOMA
Uljara „Martin“, Prigrada
za preradu ulja koje je osvojilo 1. mjesto na Povenjaku  2019.
Ulja iz ugostiteljstva i  trgovina
Prvak najkvalitetnijega posluženog maslinovoga ulja
u 2018. među ocjenjivanim  ugostiteljskim objektima ESPANA Stanići
Najbolje ekstra djevičansko  maslinovo ulje ocijenjeno među  uzorcima
uzetim iz trgovine u 2018.  godini: AGROLAGUNA d.d. Poreč


Masline konzervirane na domaći način
Prvak
OPG RINČIĆ. Split 4,75.
Viceprvak
1.Mislav Ante Jurenić, Zagreb 4,5
2. OPG Lupić, Bale 4,5
3. Marin Matešić, Zadar 4,5
Treće mjesto
Jasna Fistonić, Pisak 4,00


DR. IVICA VLATKOVIĆ:  Spremam se za New York
Na Povenjaku se iz godine u godinu povećava i jača koncentracija najboljih maslinara Dalmacije i Istre. U tako jakoj konkurenciji maslinari iz Zadarske županije postižu odlične rezultate, uz bok su istarskim  ako ne i bolji. Evo, naši su i šampion Mario  Buterin i vicešampion Josip Čačić što je nova potvrda visoke kvalitete naših ulja.
Osobno sam jako zadovoljan  s osvojene tri  zlatne medalje, lijepo je bilo i druženje  pa i vođena degustacija maslinovih ulja, kušavanje proizvoda od maslina  u organizaciji  Udruge  Paićuša. Ipak, moram reći da ja svoja ulja tempiram za svjetsko natjecanje u New Yorku koje će se održati u svibnju ove godine, kaže dr.  Vlatković.
Podsjetimo, dr.Ivica Vlatković je lani za čak dva svoja ulja, monosortno od coratine i blend od coratine i frantoia, dobio zlatne medalje na  najvećoj svjetskoj uljarskoj manifestaciji u New Yorku World's Best Olive Oils for 2018. Na istom je natjecanju sa zlatnim i srebrnim medaljama nagrađeni su neki istarski te uljari iz južnih hrvatskih županija, a  dr.Vlatković je jedni iz Zadarske županije dobio zlata za svoja ulja.
 
— Slika
Dr. Ivica VLATKOVIĆ – Ulja s područja Zadarske županije sve bolja i  bolja
 
 
— Slika
 
 
— Slika
JOSIP ČAČIĆ – Nije bio na proglašenju. Prijatelj je donio plaketu,  medalju i pehar
 
— Slika
NAJBOLJI NA POVENJAKU – Maslinari s područja Zadarske županije,  uz Istrane, postigli najbolje rezultate
 
— Slika
NAGRAĐENI ZA KONZERVIRANE MASLINE NA DOMAĆI NAČIN –  Vicešapion Marin Matešić u sredini