Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

STROJARSKE TEHNOLOGIJE Na prvom mjestu primjena vještina, tek onda teorija

21.02.2019. 13:35
STROJARSKE TEHNOLOGIJE  Na prvom  mjestu  primjena  vještina, tek  onda teorija


Jutros je u Tehničkoj školi u Zadru održano Međužupanijsko  natjecanje iz područja "Strojarska tehnologija". Na natjecanju je sudjelovalo šest strukovnih škola i to redom iz Metkovića, Imotskog, Trogira,  Šibenika, Zadra i Rijeke. Ono što je važno za naglasiti je to što je ovo prvi  put da se natjecanje održalo po novim pravilima tzv. Worldskills pravilima, a kako bi se popularizirale strukovne discipline po novim europskim  standardima.


Promocija izvrsnosti strukovnih vještina
Ravnatelj Tehničke škole, Denis Prusac, kazao je kako se međužpanijska natjecanja u Tehničkoj školi održavaju već 15 godina, no prvi put se  jedno natjecanje održava po novim pravilima. Worldskills u svijetu postoji već duže vrijeme, međutim u Hrvatskoj, na području strojartsva, koristi se prvi put, pojasnio je Prusac dodavši kako su neki od ciljeva natjecanja da se putem korištenja vještina podignu standardi i promovira izvrsnost u strukovnim vještinama u Europskoj Uniji, te da se poveća svijest o važnosti vještina strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za europska gospodarstva i društva jer su one uvijek do sada bile nekako "u  pozadini".
Iz svake škole sudjelovala su po dva učenika, što je ukupno 12 učenika.  Iz Tehničke škole sudjeluju Kristijan Brnadić iz 3. razreda i Simeona  Lučić iz 4. razreda, oboje iz smjera računalni tehničar za strojarstvo.
– S obzirom da su prvi put sudjelovali na ovakvom natjecanju, meni  kao ravnatelju je važnije da steknu iskustvo i dožive kako to zapravo izgleda, a očekivanja i rezultati su manje važni. No, bilo bi lijepo da barem  jedan od naših učenika ode na Državno natjecanje jer to je ipak poseban  doživljaj, kazao je Prusac.
Vladimir Bobić, voditelj Centra za nove tehnologije i nastavnik strojarstva pojasnio je nama što je drugačije po novim Worldskills pravilima.


Državno natjecanje 27. i 28. ožujka u Zagrebu
– Po novome, natjecanje se više bazira na vještinama i primjeni tih  vještina nego na teorijskim znanjima. Ne gleda se samo kako npr. nešto  najbolje nacrtati već  cjelokupna proizvodnja – od ideje do gotovog proizvoda, kazao je Bobić posebno pohvalivši Simeonu Lučić, jedinu djevojku  među četvrtim razredima, jednu od najboljih učenica Tehničke škole u  posljednjih 10 godina.
Pobjednici iz raznih područja (njih više od 400) sudjelovat će na  Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia  2019., najvećem takvom događanju u ovom dijelu Europe, a koje 27. i 28.  ožujka 2019. godine organizira Agencija za strukovno obrazovanje i  obrazovanje odraslih, na Zagrebačkom velesajmu.
Više od 400 najboljih učenika strukovnih škola krajem ožujka natjecat  će se u više od 40 disciplina koje obuhvaćaju atraktivan spektar od tradicionalnih struka, poput frizerstva i pekarstva pa sve do suvremenih disciplina CAD i CAM tehnologija te interdisciplinarnih poput robotike i  mehatronike.




Međužupanijska natjecanja u "Vice  Vlatkovića"
Danas se u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića održavaju dva međužupanijska natjecanja, također po novim WORLDSKILLS pravilima, i to iz zanimanja automehatroničar i stolar. Na oba natjecanja sudjelovat će po šest škola, između ostalog iz Buja,  Brača, Splita, Metkovića, Šibenika, Oroslavlja, Zadra, po jedan učenik iz svake škole.
Natjecanje iz  automehtaronike temljit će se isključivo na praktičnom radu. Učenici će imati dva zadatka, dijagnostiku i zamjenu kočionih pločica, dok će
stolari imati dva dijela natjecanja, pismeni (crtanje i izrada tehnološke dokumentacije) i praktični dio.