Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nekić: Više ne govorimo o vrtiću kao čuvalištu

23.02.2020. 09:15


Gotovo četrdeset mališana predškolske dobi jučer je prvi put krenulo u novootvoreni dječji vrtić koji je uređen u sklopu bazenskog kompleksa u SC-u Višnjik.
– Vrtić ima dvije sobe dnevnog boravka te sportsku dvoranu i imamo mlađu i stariju skupinu. Djeca nam polako dolaze, sad imamo vrijeme prilagodbe tako da je i djeci i odgojiteljicama sve novo. Velika posebnost ovog vrtića je blizina sportskih igrališta te mogućnosti koje ovaj prostor nudi, ali i činjenica da je sve novo i uređeno, rekla je ​Larisa Pavlović Petani, ravnateljica DV-a Radost, u čijem je sklopu i ovaj područni objekt te najavila kako će se i u ovom objektu održavati sportski program. Za kraj je poželjela djeci mnogo istraživanja i učenja kroz igru i zabavu.


Stvara se pravi vrtićki centar
​Uz nju su na otvorenju bili i predstavnici Grada – gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik Joso Nekić sa suradnicima, državna tajnica Maja Pletikosa te direktor SC-a Višnjik Denis Karlović. Inače, vrtić je uređen u sklopu projekta Mreža ZaDar.
– Mislim da je djeci posebno važno da se bave sportom te da imaju priliku izaći vani, a to je i naša politika. Mislim da se ovdje stvara jedan pravi vrtićki centar, te imamo najveće dječje igralište u Dalmaciji. Što se tiče otvaranja novih vrtića, Mocire bi do kraja godine trebale biti otvorene, te će se tamo preseliti vrtić Latica. Vrtić Pčelica ćemo srušiti te ćemo tamo napraviti vrtić s dvostruko većim kapacitetom, odnosno osam odjelnih skupina, najavio je Nekić i dodao kako će u vrtiću Višnjik jedan, u zgradi preko puta Kauflanda, također urediti kat zgrade.
– Više ne govorimo o vrtiću kao čuvalištu već o pravima djeteta na predškolski odgoj. Mislim da ovu jesen još neće biti upisana sva djeca, ali jako mali broj neće. Moramo vidjeti kakva je situacija s vrtićima ostalih osnivača. Sad smo u ovaj projekt sufinanciranja, a koji je jedinstven u Hrvatskoj, uključili još tri odgojno-obrazovne skupine, te moramo vidjeti ima li netko od tih vrtića prostora za proširenje, a mi kao Grad ćemo ih poduprijeti, najavio je Nekić istaknuvši kako im je želja da u konačnici sva djeca imaju mjesto u vrtiću.
Gradonačelnik Branko Dukić je naglasio važnost ulaganja u vrtiće s čime se složio i Denis Karlović.
– Uređenje ovog objekta koštalo je 1,6 milijuna kuna i financirano je iz proračuna Grada Zadra, a uređenje dječjeg parka koštalo je 1,5 milijuna kuna, od čega smo preko 600.000 kuna dobili bespovratnih sredstava iz Ministarstva demografije. Zahvaljujem gradonačelniku, pročelnicima Nekiću i Kasapu, te Maji Pletikosi, državnoj tajnici, na pomoći da se ovaj projekt izrealizira, rekao je Denis Karlović, direktor SC-a Višnjik. Istaknuo je kako je interes roditelja velik te kako svakodnevno imaju jako mnogo djece u dječjem parku, zbog čega su ga i proširili te se ti radovi privode kraju. Za kraj je najavio nove velike projekte koji su pred SC-om Višnjik.


Još jedan vrtić do kraja godine
– Ono što moramo riješiti jest smještaj sportaša jer imamo jako velik broj upita za time, a to je i predviđeno urbanističkim planom. Osim toga, imamo već i investitore koji su zainteresirani te ćemo u suradnji s Gradom pronaći optimalno rješenje. Također, prije godinu dana smo najavili prilagodbu SC-a Višnjik djeci predškolskog uzrasta te je u tijeku projektiranje još jednog vrtića u staroj zgradi preko puta Kauflanda, a koji bi trebao biti realiziran do kraja godine, te će moći primiti oko 120 djece, rekao je Karlović, istaknuvši kako im je ipak prioritet smještaj sportaša kako bi mogli razvijati sportski turizam. Pojasnio je kako imaju u vidu gradnju hostela ili hotela. Za kraj je najavio kako bi se projekt uređenja nekadašnje menze trebao realizirati do kraja godine. Tamo bi se, prema najavi, trebao urediti muzej košarke te ostali sadržaji, a projekt se provodi u suradnji s tvrtkom Turisthotel.
​Maja Pletikosa pohvalila je trud i inicijativu lokalnih vlasti kako bi se povećali predškolski kapaciteti i poboljšale usluge u dječjim vrtićima te je spomenula brojne projekte kroz koje su u zadnjih nekoliko godina renovirani i opremljeni dječji vrtići, a za što je iz Ministarstva demografije za čitavu županiju izdvojeno ukupno 9 milijuna kuna.
​Ipak, jučer su svakako najsretnija bila djeca koja su u čudu i s nestrpljenjem promatrala nove igračke i slikovnice koje su ih čekale za igru i stvaranje novih uspomena.




»Mislim da ovu jesen još neće biti upisana sva djeca, ali jako mali broj neće«
Joso NEKIĆ