Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

O položaju žena u srednjovjekovnom Zadru

22.02.2020. 09:15


Kakav je bio položaj žena u srednjem vijeku u Zadru i Dalmaciji te može li se iz starih oporuka steći dojam o obiteljskom životu u srednjovjekovnom Zadru, mnogobrojnoj publici otkrila je znanstvenica doc. dr. sc. Anita Bartulović s Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru u predavanju na temu »Žene u zadarskim srednjovjekovnim oporukama«, a koje je održano u Državnom arhivu.
Predavanje je održano u okviru ciklusa »Žene u prošlosti Zadra«.
– Podatci koje imamo o položaju žena u srednjem vijeku iščitavaju se iz pravnih, crkvenih ili književnih zapisa, ali je nepoznato što su o svome diskriminiranom položaju mislile žene, primjerice u srednjovjekovnoj zadarskoj općini, jer nije sačuvan nijedan zapis pisan njihovom rukom. I dok je u javnoj sferi jasno izražen i općeprihvaćen takav stav, zanimljivo je pitanje koliko se on odražavao na položaj žena u obitelji. Iako bilježnički pravni diskurs karakterizira visoki stupanj formulaičnosti, oporuke, kao izrazi posljednje volje oporučitelja, posredno otkrivaju odnos supružnika, osjećaje njihove uzajamne (ne)privrženosti te u kolikoj su se mjeri ti osjećaji katkada mogli izdignuti iznad statutarnih odredbi i društvenih konvencija, najavili su organizatori.
Autorica istraživanja je rekla kako je pokušala iz ovih formalnih dokumenata izvući neke naznake obiteljskog života, obiteljskih odnosa, ali i položaja žena koje su tada bile diskriminirane. Analizirala je 195 oporuka u razdoblju od 1183. do 1409. godine.
Među njima je naišla na brojne različite forme, ali je uspjela izvući podatke kako su djeca i žene uglavnom bili nasljednici imovine koju su muškarci ostavljali iza sebe. Bilo je oporuka u kojima su muškarci sve u nasljedstvo ostavljali i siromasima, preskačući žene, što također dovoljno govori o tadašnjem položaju žena u društvu i obitelji.
Inače, na samom početku okupljene je pozdravio Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru istaknuvši kako je intencija organiziranja ovog ciklusa bila da se da veća pozornost vrlo malo poznatom segmentu iz prošlosti, a to je život žena.