O položaju žena u srednjovjekovnom Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
DAH PROŠLOSTI Predavanje dr. sc. Anite Bartulović u Državnom arhivu
Ravnatelj DAZ Ante Gverić istaknuo je kako je intencija organiziranja ovog ciklusa predavanja bila da se da veća pozornost vrlo malo poznatom segmentu iz prošlosti, a to je život žena
Marin GOSPIĆ
Predavanje je održano u okviru ciklusa »Žene u prošlosti Zadra«

Kakav je bio položaj žena u srednjem vijeku u Zadru i Dalmaciji te može li se iz starih oporuka steći dojam o obiteljskom životu u srednjovjekovnom Zadru, mnogobrojnoj publici otkrila je znanstvenica doc. dr. sc. Anita Bartulović s Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru u predavanju na temu »Žene u zadarskim srednjovjekovnim oporukama«, a koje je održano u Državnom arhivu.
Predavanje je održano u okviru ciklusa »Žene u prošlosti Zadra«.
- Podatci koje imamo o položaju žena u srednjem vijeku iščitavaju se iz pravnih, crkvenih ili književnih zapisa, ali je nepoznato što su o svome diskriminiranom položaju mislile žene, primjerice u srednjovjekovnoj zadarskoj općini, jer nije sačuvan nijedan zapis pisan njihovom rukom. I dok je u javnoj sferi jasno izražen i općeprihvaćen takav stav, zanimljivo je pitanje koliko se on odražavao na položaj žena u obitelji. Iako bilježnički pravni diskurs karakterizira visoki stupanj formulaičnosti, oporuke, kao izrazi posljednje volje oporučitelja, posredno otkrivaju odnos supružnika, osjećaje njihove uzajamne (ne)privrženosti te u kolikoj su se mjeri ti osjećaji katkada mogli izdignuti iznad statutarnih odredbi i društvenih konvencija, najavili su organizatori.
Autorica istraživanja je rekla kako je pokušala iz ovih formalnih dokumenata izvući neke naznake obiteljskog života, obiteljskih odnosa, ali i položaja žena koje su tada bile diskriminirane. Analizirala je 195 oporuka u razdoblju od 1183. do 1409. godine.
Među njima je naišla na brojne različite forme, ali je uspjela izvući podatke kako su djeca i žene uglavnom bili nasljednici imovine koju su muškarci ostavljali iza sebe. Bilo je oporuka u kojima su muškarci sve u nasljedstvo ostavljali i siromasima, preskačući žene, što također dovoljno govori o tadašnjem položaju žena u društvu i obitelji.
Inače, na samom početku okupljene je pozdravio Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru istaknuvši kako je intencija organiziranja ovog ciklusa bila da se da veća pozornost vrlo malo poznatom segmentu iz prošlosti, a to je život žena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno