Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predstavljen nacionalni projekt za prevenciju nasilja nad ženama

22.02.2020. 12:45


Povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela koji se obilježava svake godine 22. veljače, u u petak je na Županijskom sudu u Zadru održan Okrugli stol na temu Međusektorska suradnja na temu zaštite i podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja u organizaciji Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru.
Cilj ovog okruglog stola bila je razmjena iskustava u prošlom razdoblju između sudionika okruglog stola s ciljem unaprjeđenja sustava sveobuhvatne podrške i stručne pomoći žrtvama kaznenih djela i prekršaja u skladu sa Nacionalnom strategijom razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u RH i Direktivom 2012/29/EU. Posebna pozornost posvećena je ostvarivanju zajedničke i koordinirane suradnje svih nadležnih tijela i ustanova radi provedbe osiguranja prava žrtava sukladno Zakonu o kaznenom postupku te potrebi umrežavanja nadležnih tijela, ustanova i organizacija civilnog društva kroz provedbu zajedničkih sastanaka i stručnih edukacija.


Pojedinačna procjena žrtve
Razgovaralo se o provedbi pojedinačne procjene žrtve od strane tijela prethodnog i kaznenog postupka, o postupanju državnog odvjetništva kod ispitivanja žrtava kaznenih djela, o pravu oštećenika na postavljanje imovinsko pravnog zahtjeva i mogućnosti ostvarivanja ovog zahtjeva u kaznenom postupku te o pravu žrtve na novčanu naknadu sukladno Zakonu o novčanim naknadama žrtvama kaznenih djela.
Djelatnice Centra za socijalnu skrb Zadar govorile su o djelokrugu rada Odjela za odrasle osobe, djelokrugu rada Odjela za djecu, mladež i obitelj te o radu Obiteljskog centra CZSS s žrtvama kaznenih djela s elementima nasilja. Prisutni su upoznati i s radom Županijskog tima Zadarske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Svoj doprinos u pogledu pomoći žrtvama kaznenih i prekršajnih djela s obilježjima nasilja objasnila je i predstavnica Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zadarske nadbiskupije. Na okruglom stolu predstavljen je i novi nacionalni projekt »Lily«, kojeg je nositelj MUP, Ravnateljstvo policije sa partnerima. Projekt je usmjeren na prevenciju nasilja nad ženama.


Razmjena iskustava
Nakon održanih izlaganja i rasprave, razmijenjena su iskustva i primjeri iz prakse važna za daljnji rad u ovom području, kako bi se u skladu sa zakonskim odredbama osigurala pravovremena i odgovarajuća pomoć i podrška žrtvama kaznenih djela i prekršaja.
Na Okruglom stolu sudjelovali su predstavnik Ministarstva pravosuđa Uprave za kazneno pravo, suci Županijskog suda u Zadru, suci Kaznenog odjela i Prekršajnog odjela Općinskog suda u Zadru, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Zadru, zamjenica Općinskog državnog odvjetnika u Zadru, ravnateljica i djelatnice Centra za socijalnu skrb Zadar, rukovoditelji i policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske, Službe kriminalističke policije, Službe policije, Postaje prometne policije Zadar, I Policijske postaje Zadar, II Policijske postaje Zadar, policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske, voditeljica Ureda za probaciju, te predstavnica Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zadarske nadbiskupije.