Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sustav primarne medicine je pred kolapsom

22.02.2020. 19:00


Liječnici obiteljske medicine, posebno oni koji rade u malim sredinama ili na otocima, bijelo su roblje i zarobljenici zdravstvenog sustava kojima se konstantno krše radna prava te nemaju pravo na godišnji odmor, ne smiju biti bolesni, imaju previše pacijenata, stalno su na raspolaganju…, istaknuto je jučer na konferenciji za novinare pod nazivom »Bijelo roblje u središtu suvremene Europe«, a na kojoj se govorilo o neizdrživim radnim uvjetima i položaju liječnika primarne zdravstvene zaštite u zemlji predsjedateljici Vijećem Europe, a koju je organizirao Hrvatski liječnički zbor podružnice Zadar.
Na konferenciji su govorili doc. prim. dr. sc. Petar Lozo, spec. ginekolog, predsjednik HLZ-a podružnice Zadar i predsjednik Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Glavnog odbora HLZ-a, Josip Šarić, dr. med. liječnik obiteljske medicine u ordinaciji Pašman; predsjednik Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ-a podružnice Zadar, Damir Biloglav, dr. med., liječnik obiteljske medicine u gradu Zadru; dopredsjednik HUP privatnih liječnika poslodavaca te Velimir Vuk, dr. med., liječnik obiteljske medicine u ordinaciji Ist/ Molat.


Timovi bez liječnika
– Situacija u zdravstvu je postala neizdrživa i sustav je pred kolapsom – sve je više posjeta pacijenata i sve je veća potrošnja lijekova i usluga, a sve je manje liječničkih timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i liječnici su sve stariji. Imamo sljedeće opcije: ili sve ostaviti kako je i otići u kolaps ili mijenjati zdravstveni sustav i uvesti tzv. košarice usluga te vremenske i kadrovske standarde i normative. Naime, rad liječnika s 70 do 100 pacijenata unutar smjene je nadstandard koji ne samo da nije plaćen, nego je i rizik kako za liječnika tako i za osiguranika, upozorio je dr. Šarić.
​Dr. Damir Biloglav istaknuo je kako je najgore liječnicima koji su zaposleni u domovima zdravlja.
– Domovi zdravlja imaju svoje ambulante i liječnike koji tamo rade. Međutim, zbog manjka liječnika događa se da su pri domovima zdravlja i timovi bez liječnika. U tim slučajevima domovi prebacuju svoje liječnike u prazne ambulante kako god im se prohtije i zato smo napisali kako su ti liječnici u biti bijelo roblje jer ih se »šutira« kako god kome paše, istaknuo je Biloglav ogorčen na situaciju u sustavu primarne zdravstvene zaštite. Naglasio je kako je primarna medicina postala neatraktivno zanimanje upravo zbog činjenice kako se u njega može ući samo kroz dom zdravlja.
– Sustav specijalizacije je nejasan, ugovorne obveze s HZZO-om su nepredvidive, nemamo mogućnost dodatne edukacije, previsoki su nam najmovi prostora za ordinacije, nabrojio je neke od problema dr. Biloglav dodavši kako sam nije bio na godišnjem zadnjih dvadesetak godina.


​Ne mogu na godišnji odmor
Predsjednik HLZ-a podružnice Zadar ​Petar Lozo upozorio je na činjenicu da je prosječna životna dob koju dožive liječnice 52 godine, dok liječnici umiru s 58 godina, što ih čini jednima od najranjivijih članova društva.
– Hrvatski zdravstveni sustav je sustav prošlosti i kasni 70 godina za zapadnim sustavima. Mi smo došli do točke u kojo smo došli do ugroženosti kako liječnika tako i osiguranika i svima prijeti zdravstveni obrovac i paška dežurstva, a to je neodrživo, upozorio je Lozo.
O stanju u sustavu govorio je i dr. Velimir Vuk koji radi na otocima Istu i Molatu, a koji je upozorio kako gotovo dvije godine nije otišao na godišnji odmor jer ga nema tko mijenjati, te gotovo da nema slobodni dan jer je uvijek dostupan na mobitel, a ukoliko negdje ode, žitelji na ovim otocima ostaju bez liječničke zaštite.
– Trenutačno se zdravstveni sustav održava na željeznoj volji i ljubavi za ljude naših liječnika, istaknuo je Vuk. Njegove riječi potvrdila je i dr. Heda Vidović Šehović, liječnica na otocima Ižu i Ravi koja tamo radi još od 2006. godine. Istaknula je kako ne može na godišnji odmor kad hoće i koliko dugo hoće, već mora naći zamjenu kako bi se mogla opustiti 10-ak dana.
– Ne smijem biti bolesna jer me nema tko zamijeniti. Bilo bi humano da mogu nekada odležati upalu pluća ili išijas…, hvala Bogu da me nije snašlo nešto gore!, zaključuje u pismu dr. Heda Vidović Šehović koja nije mogla doći u Zadar jer je morala biti na otoku i skrbiti o pacijentima.




»Gotovo dvije godine nisam otišao na godišnji odmor jer me nema tko mijenjati. Također gotovo da nemam slobodni dan jer sam uvijek dostupan na mobitel, a ukoliko negdje odem, žitelji na na Molatu i Istu ostaju bez liječničke zaštite
Dr. Velimir Vuk


»Sve je više posjeta pacijenata i sve je veća potrošnja lijekova i usluga, a sve je manje liječničkih timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i liječnici su sve stariji. Rad liječnika s 70 do 100 pacijenata unutar smjene je rizik za liječnika i za osiguranika
Dr. Josip Šarić, liječnik obiteljske medicine