Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svaki novi obilazak otkrije novu ljepotu Donatovog grada

22.02.2020. 12:00


Udruga turističkih vodiča Donat – Zadar, jučer je povodom obilježavanja Međunarodni Dana turističkih vodiča, organizirala dva besplatna razgledavanja grada. Prvo razgledavanje bilo je u 10 sati u trajanju od sat vremena, a okupilo je brojne građane koji su uživali u otkrivanju skrivenih lokaliteta, za koje mnogi nisu ni znali da postoje.
Obilazak je obuhvatio stari dio grada, a početak šetnje pod stručnim vodstvom Ivice Škriljevečkog, turističkog vodiča i tajnika udruge, počeo je s Trga pet bunara, nakon čega su se građani uputili prema Narodnom trgu i Kalelargi, te do antičkog Foruma, nakon čega su šetnju završili na Morskim orguljama.
– Volim Zadar i dugo živim u njemu. Ovakvi obilasci pod stručnim vodstvom su od velikog značaja, jer nam omogućavaju da upoznamo neke nove detalje iz povijesti svoga grada, rekla je gospođa Katica Cota koja je pohvalila organizaciju obilaska grada u dvije smjene, jer smatra da su ovakve šetnje potrebne s obzirom na to da Zadar ima puno skrivenih ljepota koje se mogu otkriti jedino na ovaj način, pod stručnim vodstvom turističkih vodiča, zaključila je Cota.
Vinko Bakija, predsjednik Udruge turističkih vodiča Donat istaknuo je kako su kulturoljupci kroz ova dva razgledanja mogli obnoviti i ponoviti znanje, ali i čuti nešto novo, što je i bio cilj ove akcije.
– Svako turističko vođenje je drugačije po kompetenciji i socioekonomskoj aktivnosti jednog interkulturološkog kreativnog komuniciranja, istaknuo je Bakija naglasivši značenje i ulogu turističkih vodiča u promicanju hrvatskog i kulturnog identiteta.
– Kulturni turizam i kultura sama po sebi predstavljaju dio identiteta jednog naroda, a turizam bez turističkih vodiča je nezamislav, kazao je Bakija, dodajući kao pohvalnu činjenicu da u Hrvatskoj djeluje preko 5.500 vodiča.
Među zainteresiranim građanima, bilo je mladih ljudi i studenata, koji su iz radoznalosti došli u obilazak grada, ali i da bi naučili nešto više na ovaj način. Tako je i zadarska studentica s Hvara, Lucija Petrić, zadovoljno poručila:
– Mislim da Zadar ima predivnih mjesta i lokaliteta koji još nisu otkriveni, tako da sam se s posebnom radošću odazvala ovoj šetnji, za koju vjerujem da će mi dati dosta novih informacija, rekla je Lucija, dodajući kako je i sama upisala tečaj za vodiča u Splitu.