POZITIVNA BILANCA Zavod za hitnu medicinu poslovao s milijun kuna dobiti!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Unatoč radu u teškim uvjetima koronakrize
Značajan korak u ublažavanju tog gubitka te lakšeg podnošenja financijskog tereta poduzela je Zadarska županija povećanjem kapitalne dotacija za oko milijun dodatnih kuna, ali i sa značajnom dotacijom opreme od strane Stožera, ističe ravnatelj Zavoda, Ivica Erlić
Arhiva ZL
Ilustracija

Iako je u tijeku preseljenje u zgradu Poliklinike, a upravo su završeni i radovi na opremanju ispostave Hitne pomoći u Ninu, županijski Zavod za hitnu medicinu u protekloj je godini ostvario izvrsne poslovne rezultate.
Neuobičajena je to situacija za jednu zdravstvenu ustanovu, osobito u ovoj teškoj »covid godini« koja je većini tvrtki u Hrvatskoj i u svijetu donijela gubitke, pa čak i ugasila dio obrta i firmi. Ravnatelj Zavoda, Ivica Erlić, zadovoljan je financijskom bilancom njihove ustanove, obrazlažući rezultate protekle u odnosu na 2019. godinu:

Kolektivni ugovor

- Kada je u pitanju financijska slika poslovanja, uzevši u obzir da su sve varijable ostale iste, a to je broj radnika, troškovi zgrada, energenata te takozvani fiksni trošak, usporedba 2020. s ranijom poslovnom godinom pokazuje da je naša ustanova lani poslovala s milijun kuna dobiti. Naime, u usporedbi s 2019. godinom osnovne značajke poslovnih pokazatelja koji su direktno uvjetovani korona krizom ili okolnostima u odnosu na 2020. je da su takozvani vlastiti prihodi, odnosno oni koji se ostvaruju intervencijama na terenu kod slučajeva nezgoda, ozljeđivanja ili slučajeva osiguranja raznih manifestacija, sportskih aktivnosti i sličnog, u 2020. bili manji za 2 milijuna kuna u odnosu na 2019. godinu. No, porasli su prihodi po osnovi ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje koji se isplaćuju po timovima i koji su u ovoj god bili veći za 2,2 milijuna, a razlog porasta prihoda je kolektivni ugovor po kojemu se država ili Ministarstvo obvezalo povećavati davanja za plaću radnicima Zavoda, poput božićnica i slično - pojašnjava ravnatelj, dodajući:

Podrška županije

- Kod rashoda imamo sliku da su oni u ovoj godini u odnosu na 2019. porasli za 2,7 milijuna kuna i to samo iz razloga koje smo dotakli u stavci prihoda o povećanju plaće, da se plaća povećala, odnosno prava radnika te trošak mjera i opreme u sprječavanju covida- 19. Tako možemo istaknuti da su plaće porasle zbog prava radnika, ali i novih radnika u covid timu, čiji je trošak bio oko 500.000 kuna, a više bih istaknuo trošak sanitetskog materijala, to jest opreme u radu sa covid timovima te se posebno ističe povećanje tog troška sa 400.000 kuna u 2019. godini koji je u 2020. porastao na 190.000 kuna - kaže Erlić.
Napominje kako je značajan korak u ublažavanju tog gubitka te lakšeg podnošenja financijskog tereta poduzela Zadarska županija povećanjem kapitalne dotacija za oko milijun dodatnih kuna, ali i sa značajnom dotacijom opreme od strane Stožera:
- I Zadarska županija je podržala program mjera porotiv covida. Paralelno s time, utjecali smo na sve ostale troškove na koje se može utjecati, takozvani varijabilni trošak u vidu radne opreme, uređenja prostorija te uredski materijal i slično, pa smo s razine Uprave kroz te troškove imali smanjenje svih stavki oko par posto, čime smo postigli balans u proračunu i ipak u konačnici pozitivno završili poslovnu godinu - poručuje na kraju ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu, Ivica Erlić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno