Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SPORTSKI BALON Zadar će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će imati natkrivene betonske teniske terene

21.02.2021. 10:29


Do jeseni Zadar će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će imati natkrivene betonske teniske terene jer će teniski centar u sklopu ŠC Višnjik dobiti sportski balon koji će omogućiti treninge, pripreme sportaša i turnire u svim vremenskim uvjetima.
Od ukupno 10 teniskih terena, od kojih je sedam zemljanih, balon će biti podignut iznad tri s betonskom podlogom. Procijenjena vrijednost javne nabave jest 862.000 kuna bez PDV-a, a tvrtka koja bude bila odabrana u sklopu natječaja, postavljanje balona morat će završiti u roku od 100 dana od potpisa ugovora. Nositelj javne nabave je Grad Zadar, a jedino je on mogao aplicirati i na natječaj Ministarstva turizma i sporta na kojem se za nabavku sportskog teniskog balona još ranije dobilo 325.000 kuna. Ostatak te investicije financirati će ŠC Višnjik, doznajemo od direktora Denisa Karlovića. Javno nadmetanje za nabavu i montažu sportskog balona za teniske terene u sklopu ŠC Višnjik pokrenuo je Grad Zadar, kao jedinica lokalne samouprave. Sve pristigle ponude posebno će se ocijeniti, a uz dobru cijenu, na odluku će utjecati sama ponuda, jamstveni rok na materijal od deset godina te na glavni sustav upuhivanja zraka. Kako doznajemo, rok za dostavu ponuda je 10. ožujka do 13 sati kada će se otvoriti sve do tada pristigle ponude.


Europski teniski centar
– Dobili smo već na natječaju Ministarstva turizma i sporta 325.000 kuna sa svrhom sufinanciranja ugradnje balona koji bi omogućio treninge tijekom cijele godine, prvenstveno tu mislimo na zimski period. To je najmoderniji trend u teniskom svijetu i s njim ćemo jako puno dodatno dobiti na kvaliteti uvjeta i sadržaja unutar ŠC Višnjik. Prije toga smo dobili i 500.000 kuna za gradnju ta tri betonska terena. Izuzetno sam zadovoljan potporom koju imamo. Sa svim ovim ulaganjima dobivamo jedan od najboljih europskih teniskih centara za pripreme sportaša, tenisača, s obzirom na sve sadržaje ŠC Višnjik i ono što on pruža. Od organizacije velikih natjecanja došli smo do toga da se izgradila jedna zavidna teniska infrastruktura. Ovakve terene, pogotovo betonske nema nitko u Hrvatskoj. I nema nikakve sumnje da će se ovdje pripremati najbolji hrvatski tenisači. Tenis se u zadnje vrijeme, nakon Adria Toura jako popularizirao tako da su svih deset naših terena jako dobro popunjeni. Dakle, tri su betonska, sedam zemljanih s pripadajućom rasvjetom, odnosno svim neophodnim za neometan rad, na jednom svjetskom nivou. Moramo biti zaista zadovoljni sa svime do sada postignutim, naglasio je direktor ŠC Višnjik, Denis Karlović.
Nakon postavljanja sportskog teniskog balona teniski centar u sklopu ŠC Višnjik trebao bi postati glavna baza Hrvatskog teniskog saveza u Hrvatskoj te mjesto priprema brojnih tenisača iz cijelog svijeta, ali i mjesto održavanja brojnih turnira.


Balon nad tri terena
– To je još jedan korak naprijed, a paralelno s tim još ćemo dodatno urediti i okoliš između centralnog i betonskih terena. Pretvorit ćemo to u jedan park. Sve ove potpore koje dobijamo pokazuju koliko imamo kvalitetan projekt u kojeg se isplati ulagati. Sva sredstva koja dobijemo pokušavamo iskoristiti na najbolji mogući način. U razgovorima smo s Hrvatskim teniskim savezom, a nakon podizanja balona nad ta tri terena, teniski centar u sklopu ŠC Višnjik trebao bi postati njihova glavna baza u Hrvatskoj, mjesto priprema za najveće svjetske turnire, jer imamo najbolje betonske terene, istaknuo je dodajući kako to znači da će svim ovim ulaganjima grad Zadar biti ucrtan na teniskoj karti gdje će trenirati, pripremati se i natjecati ne samo naši već i tenisači iz cijelog svijeta, od najmlađih pa do seniora u sklopu priprema i/ili održavanja nekih od najpoznatijih teniskih turnira, istaknuo je Karlović.
Nakon vrhunske organizacije polufinala Davis cupa te Adria Toura u organizaciji svjetskog broja jedan, srpskog tenisača Novaka Đokovića, postavljanje sportskog teniskog balona napravit će dodatni korak u izgradnji i promociji Zadra te ŠC Višnjik kao vrhunskog svjetskog teniskog centra.




Đoković je napravio promociju
– Nakon »nesretnog« epiloga vrhunske sportske priče u lipnju prošle godine rekao sam da će situacija zadnjeg dana Adria Toura i skandal kada je bugarski tenisač Grigor Dimitrov putem društvenih mreža objavio da je pozitivan na koronavirus te da je kao takav sudjelovao na turniru u Zadru, proći, a ostat će pozitivno sjećanje o jednoj vrhunskoj sportskoj priči u kojoj je na svjetskoj razini izreklamiran i ŠC Višnjik i grad Zadar. Treba još jednom podsjetiti da je ta ekipa došla potpuno besplatno, platila sve svoje troškove i da smo u našem gradu dobili priliku gledati neke od najboljih svjetskih tenisača. Prijenos turnira je išao u cijeli svijet, kao i kod Davis cupa. Prave efekte svega toga vidjet ćemo tek kada se normalizira situacija s pandemijom koronavirusa. Konstantno imamo upite za pripreme, javljaju se brojne reprezentacije iz cijelog svijeta s različitim uzrastima koji bi izabrali Zadar za pripreme, a pregovaramo i za jako puno turnira, tako da smo s te strane jako zadovoljni. Novak Đoković nam je napravio veliku promociju i za to smo mu zaista zahvalni jer je cijelu ovu našu priču dodatno gurnuo u pozitivnom smjeru. Nikada nisam bio stava da je taj incident s koronavirusom strašna stvar koja se dogodila. Korona je u cijelom svijetu i nismo mi bili specifični po tome, zaključio je Karlović.