"Prospero" se sprema za Mediteranski sajam

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gracac_prospero5
Adam VIDAS
Iz radionica udruge "Prospero" izlaze kreativni proizvodi

U sklopu Centra za poduzetništvo žena koji je osmislila udruga "Prospero", počeo je s radom Info centar u koji mogu doći građani i koristiti internet, a članice udruge pomažu im u pisanju životopisa i raznih zahtjeva.

Samofinanciranje

Udruga žena "Prospero" iz Gračaca nevladina je organizacija, osnovana prije šest godina kao odgovor na nezaposlenost i loš položaj žena u Gračacu. Udruga je poznata po izradi raznih suvenira kojima se samofinancira, a najpoznatiji suvenir je keramička ovčica obložena vunom za koju su od HGK dobili nagradu "Zlatna kuna". O Centru za poduzetništvo žena predsjednica udruge Slavica Miličić kaže da je osmišljen još 2007. godine.

- Nakon osmišljavanja programa Centar za poduzetništvo žena aplicirali smo kod UNDP-a i oni su nas podržali. UNDP nam je obnovio prostor i centar je počeo s radom, kaže Miličić, ističući da centar nije rezerviran isključivo za žene, nego da na tečejeve dolaze i muškarci.

- Prostorije centra su podijeljene tako da imamo prostorije za radionice tkanja, izrade keramike i Info centar, a imamo i ured, kaže Miličić, dodajući da se radionice održavaju u dogovoru s korisnicima, obično subotom.

- Zanimljivo je da nam na radionice ne dolaze samo mještani Gračaca. Na radionicu izrade keramike dolazi šest žena i jedan momak iz Zadra uz troje korisnika iz Gračaca, kaže Miličić, dodajući da svakog dana od 17 do 20 sati održavaju i radionice tkanja.

Uz navedene radionice važno je napomenuti i početak rada Info centra u kojemu se svakog dana do 15 sati može koristiti internet, a članice udruge "Prospero" često pomažu mještanima u pisanju životopisa i raznih drugih zahtjeva i žalbi.

- Često obavljamo i pisarske usluge jer mnogo ljudi nema računalo doma i ovo je jedan od načina na koji se trudimo pomoći mještanima. U sklopu Info centra radimo i razne edukacije, a valja istaknuti edukaciju poljoprivrednih proizvođača koji su najviše zainteresirani, kaže Miličić, dodajući da je najčešća pomoć s predavanjima o agrikulturi.

Edukacija i prezentacija

- Nedavno smo imali predavanje HBOR-a o kreditima za poduzetnike u koje se mogu uključiti razni proizvođači, a pohađalo ga je dvadesetak korisnika, dok je petnaest korisnika pohađalo i edukaciju o poreznom sustavu za poduzetnike, kaže Miličić, ističući da su uz navedena predavanja imali i edukaciju o apliciranju za aktualne poticaje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Udruga "Prospero" većinu svojih sredstava dobiva od Zadarske županije i Odjela za poljoprivredu, dok je od Općine Gračac zadnji novac dobila prije više od 4 godine.

- Za ovaj projekt još uvijek nemamo donatora i koristimo tuđe usluge. Nadam se da ćemo uskoro osigurati sredstva za kvalitetniji rad, kaže Miličić.

Uskoro se u Dubrovniku održava Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja, a jedan od izlagača trebala bi biti i udruga "Prospero".

- U Dubrovniku planiramo predstaviti poljoprivredne proizvođače s područja Gračaca i Srba te naše suvenire. Uz standardne ličke proizvode i ljekovito bilje proizvođači će izložiti i gljive u octu, sušene gljive, razne sireve s dodacima, likere i džemove, kaže Miličić, ističući da su na sajmu "Jesen u Lici" za ove proizvode dobili prvu nagradu.

- Onima koji se trude i žele raditi želimo pomoći da njihovi proizvodi na što bolji način dođu do krajnjih korisnika te da moderniziraju opremu, dobiju stručan savjet, a nakon toga i brandiraju proizvode, kaže Miličić, dodajući da je najveći problem Gračaca nepovezanost i grupiranje raznih etničkih i geografskih skupina.

 KERAMIČKA OVČICA I DID DANE ILI MANE
Svoje proizvode članice udruge "Prospero" prave od prirodnih materijala i boja koji bi najvjerojatnije završili na otpadu kao vuna, najlonske vrećice i stara roba. Udruga "Prospero" je za keramičku ovčicu obloženu vunom kao originalni hrvatski suvenir dobila "Zlatnu kunu" od Hrvatske gospodarske komore i prvo mjesto za prirodni okoliš Ličko-senjske županije. Planiraju osnovati školu stranih jezika, a uskoro bi trebao početi tečaj rada na računalima kako bi pomogli ženama u reklamiranju svojih proizvoda. Uz radionice tkanja i keramike, uskoro počinje i radionica izrade svijeća. Uz keramičku ovčicu u izradi su i drugi suveniri koji još nisu dovršeni, kaže Slavica Miličić, dodajući da je jedan od njih i did u ličkoj narodnoj nošnji, a ime će mu biti pravo ličko Dane ili Mane. Već prije napravljen je lički medo koji je u fazi finalizacije.
Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno