Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Prospero” se sprema za Mediteranski sajam

Autor:

20.03.2009. 23:00
“Prospero” se sprema za Mediteranski sajam

Foto: Adam VIDAS



U Dubrovniku planiramo predstaviti poljoprivredne proizvođače s područja Gračaca i Srba te naše suvenire. Uz standardne ličke proizvode i ljekovito bilje proizvođači će izložiti i gljive u octu, sušene gljive, razne sireve s dodacima, likere i džemove, kaže Miličić, ističući da su na sajmu “Jesen u Lici” za ove proizvode dobili prvu nagradu


U sklopu Centra za poduzetništvo žena koji je osmislila udruga “Prospero”, počeo je s radom Info centar u koji mogu doći građani i koristiti internet, a članice udruge pomažu im u pisanju životopisa i raznih zahtjeva.
Samofinanciranje
Udruga žena “Prospero” iz Gračaca nevladina je organizacija, osnovana prije šest godina kao odgovor na nezaposlenost i loš položaj žena u Gračacu. Udruga je poznata po izradi raznih suvenira kojima se samofinancira, a najpoznatiji suvenir je keramička ovčica obložena vunom za koju su od HGK dobili nagradu “Zlatna kuna”. O Centru za poduzetništvo žena predsjednica udruge Slavica Miličić kaže da je osmišljen još 2007. godine.
– Nakon osmišljavanja programa Centar za poduzetništvo žena aplicirali smo kod UNDP-a i oni su nas podržali. UNDP nam je obnovio prostor i centar je počeo s radom, kaže Miličić, ističući da centar nije rezerviran isključivo za žene, nego da na tečejeve dolaze i muškarci.
– Prostorije centra su podijeljene tako da imamo prostorije za radionice tkanja, izrade keramike i Info centar, a imamo i ured, kaže Miličić, dodajući da se radionice održavaju u dogovoru s korisnicima, obično subotom.
– Zanimljivo je da nam na radionice ne dolaze samo mještani Gračaca. Na radionicu izrade keramike dolazi šest žena i jedan momak iz Zadra uz troje korisnika iz Gračaca, kaže Miličić, dodajući da svakog dana od 17 do 20 sati održavaju i radionice tkanja.
Uz navedene radionice važno je napomenuti i početak rada Info centra u kojemu se svakog dana do 15 sati može koristiti internet, a članice udruge “Prospero” često pomažu mještanima u pisanju životopisa i raznih drugih zahtjeva i žalbi.
– Često obavljamo i pisarske usluge jer mnogo ljudi nema računalo doma i ovo je jedan od načina na koji se trudimo pomoći mještanima. U sklopu Info centra radimo i razne edukacije, a valja istaknuti edukaciju poljoprivrednih proizvođača koji su najviše zainteresirani, kaže Miličić, dodajući da je najčešća pomoć s predavanjima o agrikulturi.
Edukacija i prezentacija
– Nedavno smo imali predavanje HBOR-a o kreditima za poduzetnike u koje se mogu uključiti razni proizvođači, a pohađalo ga je dvadesetak korisnika, dok je petnaest korisnika pohađalo i edukaciju o poreznom sustavu za poduzetnike, kaže Miličić, ističući da su uz navedena predavanja imali i edukaciju o apliciranju za aktualne poticaje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Udruga “Prospero” većinu svojih sredstava dobiva od Zadarske županije i Odjela za poljoprivredu, dok je od Općine Gračac zadnji novac dobila prije više od 4 godine.
– Za ovaj projekt još uvijek nemamo donatora i koristimo tuđe usluge. Nadam se da ćemo uskoro osigurati sredstva za kvalitetniji rad, kaže Miličić.
Uskoro se u Dubrovniku održava Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja, a jedan od izlagača trebala bi biti i udruga “Prospero”.
– U Dubrovniku planiramo predstaviti poljoprivredne proizvođače s područja Gračaca i Srba te naše suvenire. Uz standardne ličke proizvode i ljekovito bilje proizvođači će izložiti i gljive u octu, sušene gljive, razne sireve s dodacima, likere i džemove, kaže Miličić, ističući da su na sajmu “Jesen u Lici” za ove proizvode dobili prvu nagradu.
– Onima koji se trude i žele raditi želimo pomoći da njihovi proizvodi na što bolji način dođu do krajnjih korisnika te da moderniziraju opremu, dobiju stručan savjet, a nakon toga i brandiraju proizvode, kaže Miličić, dodajući da je najveći problem Gračaca nepovezanost i grupiranje raznih etničkih i geografskih skupina.


 KERAMIČKA OVČICA I DID DANE ILI MANE




Svoje proizvode članice udruge “Prospero” prave od prirodnih materijala i boja koji bi najvjerojatnije završili na otpadu kao vuna, najlonske vrećice i stara roba. Udruga “Prospero” je za keramičku ovčicu obloženu vunom kao originalni hrvatski suvenir dobila “Zlatnu kunu” od Hrvatske gospodarske komore i prvo mjesto za prirodni okoliš Ličko-senjske županije. Planiraju osnovati školu stranih jezika, a uskoro bi trebao početi tečaj rada na računalima kako bi pomogli ženama u reklamiranju svojih proizvoda. Uz radionice tkanja i keramike, uskoro počinje i radionica izrade svijeća. Uz keramičku ovčicu u izradi su i drugi suveniri koji još nisu dovršeni, kaže Slavica Miličić, dodajući da je jedan od njih i did u ličkoj narodnoj nošnji, a ime će mu biti pravo ličko Dane ili Mane. Već prije napravljen je lički medo koji je u fazi finalizacije.