Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U adaptaciju škole uloženo 12 milijuna kuna

Autor:

20.03.2009. 23:00
U adaptaciju škole uloženo 12 milijuna kuna

Foto: Vedran SITNICA



Obnova dvorane vršila se mikropilotiranjem, injektiranjem i karbonskim vlaknima. Izmijenjene su sve elektroinstalacije i podovi, kompletna drvena stolarija zamijenjena je aluminijskom, a na dvorani su zamijenjeni i krov i limarija, naglašava Matek te napominje kako je i uređenje okoliša opsežan posao


Zadarska OŠ Krune Krstića nakon gotovo pola stoljeća postojanja upravo doživljava svoju najveću rekonstrukciju. Mnogi će se složiti da je riječ o školi koja je posljednjih nekoliko godina bila sinonim za derutnost koja nikako ne smije obilježavati jednu obrazovnu ustanovu. Škola se nalazi na najljepšem dijelu grada, neposredno uz more pa je njezina derutnost još više dolazila do izražaja.
Kako pojašnjava tamošnja ravnateljica Jasmina Matešić, inicijativa o konačnom uređenju prostorija i okoliša škole u Arbanasima i njihove područne škole na Ploči, rodila se prije godinu dana i to u suradnji s Gradom Zadrom koji je i jedini investitor ovog vrijednog i zahtjevnog projekta.
Završetak radova u travnju
– Vrijednost je ovog projekta, koji u potpunosti financira Grad Zadar, oko 12 milijuna kuna. Radovi čiji je izvođač zadarska tvrtka Ploter d.o.o. službeno su započeli 6. listopada prošle godine, a s obzirom da je zakonski rok za završetak radova 180 kalendarskih dana, otvorenje se očekuje već u travnju. Trenutačno su nam, zbog izvođenja radova, uvjeti rada u školi uistinu otežani, no moram istaknuti da su svi djelatnici škole te učenici i njihovi roditelji zaista strpljivi, jer svjesni su da će se malo trpljenja itekako isplatiti, kazala je Matešić, pojasnivši da se zbog aktualne situacije nastava u školi održava u tri smjene; prostor dostatan za dva razreda ustupio im je Župni ured Gospe Loretske, a jedan razred nastavu održava u privatnoj kući obitelji Rogić.
– U jednom dijelu škole radovi su odnedavno gotovi pa smo učenike koji su do tada bili u “starom” dijelu preselili tamo kako bi se i radovi u drugom dijelu mogli nesmetano odvijati. Moram istaknuti da smo neizmjerno zahvalni našem župniku kao i obitelji Rogić koji su nam u ovim trenucima izašli u susret i omogućili normalno odvijanje nastave, kazala je ravnateljica.
Napomenula je da je OŠ Krune Krstića u posljednjih šest godina bila jedina škola u Zadru u kojoj se nastava odvijala u jednoj smjeni i to sve do ove školske godine, kada se broj učenika znatno povećao zbog čega su bili primorani nastavu ponovno organizirati u dvije smjene. No, zahvaljujući ovoj rekonstrukciji kojom će škola osim obnove starih dobiti i još pet novih učionica, svi učenici će na nastavu ponovno dolaziti samo u jutarnjoj smjeni.
– Uz OŠ Petra Preradovića i naša je škola proteklih nekoliko godina obuhvaćena projektom Grada Zadra u kojem učenici nižih razreda sudjeluju u produženom boravku. Naime, tri skupine učenika u našoj školi koristi produženi boravak, dok je u OŠ Petra Preradovića izdvojena tek jedna skupina učenika. Produženi boravak provodi se na način da, iako učenici nastavu imaju do 11 sati, oni sve do 16.30 ostaju u školi gdje ručaju te pišu domaće radove, pojasnila je Matešić, naglasivši kako je upravo to jedan od razloga zbog kojeg se od ove školske godine broj učenika znatno povećao, odnosno umjesto dosadašnjih 400-tinjak, ovu zadarsku školi trenutačno pohađa 555 učenika.
Radovi na područnoj školi na Ploči, započeti također u listopadu, nedavno su završeni, a Tomislav Matek, voditelj gradilišta, pojašnjava da je i tamo proširen kapacitet škole, zbog čega se sada i u područnoj školi nastava odvija u jednoj smjeni.
Opasne instalacije
– U područnoj školi je pregrađena jedna učionica čime smo dobili dvije, tako da su tamo sada ukupno tri učionice. Potpuno je uređen sanitarni čvor, obnovljene su sve elektroinstalacije, spušteni stropovi, kompletno je obnovljena vanjska fasada te je popravljen krov, kazao je Matek, naglasivši da je i okoliš škole na Ploči također uređen u sklopu čega je u dvorištu posuta rizla, dvorište je također u potpunosti ograđeno, a u skorašnjem planu je i dovoz plodne zemlje kako bi se zasadilo zelenilo.
Prema Matekovim riječima, škola u Arbanasima podvrgnuta je potpunoj adaptaciji, a onaj najzahtjevniji i najskuplji dio odnosi se na zamjenu svih elektro, vodovodnih te instalacija odvodnje.
Istaknuo je i to kako su zamijenjeni i svi radijatori, odnosno, instalacije su ostale iste, no obnovljena su grijaća tijela.
– Sva dosadašnja, vanjska i unutarnja, drvena stolarija zamijenjena je aluminijskom stolarijom, u svim učionicama su spušteni stropovi te obnovljen parket. Na katu su opremljene dvije nove učionice te tri nova kabineta iz fizike. U hodnicima su također spušteni stropovi te postavljeni novi podovi od granitnih ploča, pojašnjava voditelj, naglasivši kako je za cijeli objekt postavljen hidrantski vod koji prije nije postojao, a u svim toaletima obnovljen je sanitarni čvor te postavljena potpuno nova sanitarna oprema.
S obzirom da je sportska dvorana škole bila u jako lošem stanju, zbog kojeg je, kako pojašnjava Matek, bila ugrožena stabilnost dvorane, a južni dio dijelom potonuo, ona se u potpunosti morala sanirati.
– Obnova dvorane vršila se mikropilotiranjem, injektiranjem i karbonskim vlaknima. Izmijenjene su sve elektroinstalacije i podovi, kompletna drvena stolarija zamijenjena je aluminijskom, a na dvorani su zamijenjeni i krov i limarija, naglašava Matek te napominje kako i uređenje okoliša zahtijeva opsežan posao, a između ostalog podrazumijeva i nove priključke struje i vode te postavljanje hidrantske mreže.
U dvorištu se trenutačno betonskim kockama popločava, a uslijedit će i zamjena starih kamenih stepenica. Također, u planu je i postavljanje ogradnog zida na koji će se postaviti mreža, a čime će škola biti u potpunosti ograđena.
– Na svim ravnim krovovima izvodi se nova hidroizolacija te zamjena stare izolacije novom. Uslijedit će, naravno, uređenje vanjske fasade škole i dvorane, a u planu je i dislociranje postojeće kuhinje i to prvenstveno zbog poboljšanja higijenskih uvjeta, kazao je Matek, rekavši da je ova sanacija bila zaista neophodna, osobito vezano uz instalacije koje su do sada bile u krajnje rizičnom stanju te, s obzirom na veliki broj učenika i nastavnika, predstavljale pravu opasnost.