Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za izgradnju poslovnih zona 70 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

20.03.2009. 23:00
Za izgradnju poslovnih zona 70 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Već su izrađena tri DPU-a poslovnih zona, dok je četvrti DPU za poslovnu zonu Kukanj u Benkovačkom selu u tijeku, rekao je Branko Kutija
Vijećnici Grada Benkovca sinoć su među prvima donijeli Odluku o osnivanju Vijeća za komunalnu prevenciju. Borba protiv kriminala i terorizma je prioritet zbog prava europskih građana na “miran i siguran grad, u najvećoj mjeri lišen svih oblika kriminaliteta i nesigurnosti”.
– Sve oblike kriminaliteta, zbog složenosti i uzroka nestanka, policija jednostavno više nije u stanju sama rješavati i to više nije problem policije i sudova. Stoga se smatra da je nužno ne samo ustrojiti specijalizirane službe za suzbijanje kriminala, nego jednako tako multiresorna tijela na lokalnoj razini, obrazlagao je Odluku gradonačelnik Mirko Erstić.
Na sjednici je nazočilo 15 od 17 vijećnika. Pored vijećnika SDSS-a Gojka Dodiga nedostajao je, nažalost, nedavno, rano preminuli Vjekoslav Ušljebrka. Na dnevnom redu našlo se ukupno 13. točaka, a sjednica je, kao i obično, započela aktualnim satom, odnosno upitima vijećnika upućenima gradonačelniku Mirku Erstiću i ostalim članovima Gradskog poglavarstva.
Vijećnike je, između ostaloga, zanimalo što je s s nastavkom izgradnje područne škole u Vukšiću, kada će završiti radovi na Šetnici Kneza Branimira te mogućnost uspostavljanja novih poslovno-gospodarskih zona.
– Što se tiče škole u Vukšiću, tvrka-izvođač radova otišla je u stečaj te je nakon provedenog javnog natječaja otvaranje ponuda za novog izvođača predviđeno za ponedjeljak. Čim prođe zakonski žalbeni rok radovi će se nastaviti, krajem travnja. Radovi na šetnici trebali bi završiti do kraja mjeseca lipnja. A što se tiče novih poslovnih zona, već su izrađena tri DPU-a dok je četvrti DPU za poslovnu zonu Kukanj u Benkovačkom selu u tijeku, rekao je član Poglavarstva, bivši gradonačelnik Branko Kutija.
Inače, za izgradnju infrastrukture u poslovnoj zoni utrošit će se oko 70 milijuna kuna, odnosno za jedan hektar potrebno je milijun kuna. U Benkovcu trenutno ima 400 nezaposlenih i otvaranjem poslovnih zona svi će zainteresirani moći pronaći radno mjesto.
Kako se prema novom ustroju općinskih sudova, Općinskom sudu Benkovac pripaja sud u Obrovcu, izglasane su izmjene i dopune UPU-a Benkovca kako bi se mogla uzvršiti adaptacija i nadogradnja postojeće zgrade. Donesena je, između ostalih, i Odluka o izradi UPU-a Asseria nova – Podgrađe, gdje bi se po prijedlogu struke trebao podignuti spomenik Knezu Branimiru, izgraditi manji restoran sa sanitarnim čvorom te zaobilaznica koja bi u potpunosti zaobišla Podgrađe i Buković.
Usvojena je i Odluka o izradi UPU-a trgovačke zone Kukalj u Benkovačkom selu, odnosno UPU za Benkovački sajam, što je preduvjet za uknjižbu i potrebnih dozvola kako bi Grad postao i zakonski vlasnik Sajma.
Shodno provedenom javnom natječaju za novog-starog ravnatelja Gradske knjižnice Benkovac imenovan je prof. Mile Marić. Istovremeno po prvi puta izabran je Savjet mladih Grada Benkovca koji ima 7 članova.


 POVRAT “SRPSKIH” STANOVA


Najviše vijećnićkih pitanja, kako je već uobičajeno u ovom gotovo četverogodišnjem mandatu, postavio je Dinko Ožaković (DC). Zanimalo ga je, između ostalog, hoće li se zaustaviti isaljavanje izbjeglica iz stanova koji su im dani na privremeno korištenje zbog povratka srpskog stanovništva, odnosno hoće li ih moći otkupiti.
– Radi se o dobro znanom problemu na cijelom području Republike Hrvatske. Prije 1,5 godinu Hrvatska je započela otkupljivati takve stanove. Tek kad država postane vlasnik stana istog može ustupiti. Inače, svi stanovi koji su u gradskom vlasništvu Grada ustupa dosadađnjim korisnicima po dobro znanim zakonskim uzancama, istaknuo je Kutija.




 DOGRADONAČELNIK IZ REDOVA MANJINA


Shodno Zakonu da gradovi do 10.000 stanovnika u Gradskom vijeću mogu imati maksimalno 15 vijećnika, donesena je odluka da novi saziv GV-a, koji će se izabrati na lokalnim izborima 17. svibnja, umjesto dosadašnjih 17 ima 15 vijećnika.
Grad Benkovac će nakon lokalnih izbora drugog dogradonačelnika imati iz redova nacionalnih manjina. Naime, ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji propisuje proporcionalnu zastupljenost manjine u tijelima vlasti s obzirom na broj stanovnika, morat će se ispoštovati do kraja. To bi značilo da će najvjerovatnije srpska manjina, koja je najbrojnija nacionalna manjina u Gradu Benkovcu, imati svog dogradonačelnika. Budući gradonačelnik i dogradonačelnik, ne bude li već jedan od njih srpske nacionalnosti, imat će za kolegu dogradonačelnika hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti.