Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

200 tisuća kuna za masline i vinograde

Autor: Branko Božić

20.03.2010. 23:00
200 tisuća kuna za masline i vinograde


Iz godine u godinu sve je veći broj zainteresiranih maslinara i vinogradara što nas posebno raduje. U ovogodišnji projekt uključilo se 223 maslinara i 97 vinogradara. Vjerujemo da ćemo i u idućim godinama nastaviti s ovakvim akcijama, kazao je pročelnik Jordan


U okviru ovogodišnjeg projekta daljnjeg unaprjeđenja maslinarstva i vinogradarstva, za što će Općina Ražanac iz ovogodišnjeg proračuna izdvojiti oko 200.000 kuna, u Ražancu je posredstvom Jedinstvenog upravnog odjela i njegova pročelnika Damira Jordana iz privatne tvrtke “Prud” iz Metkovića dopremljen sadni materijal. Pristiglo je 6.894 sadnica maslina sorti oblica, levantinka, drobnica, istarska bjelica, leccino, pendolino, ascollano i tenere te 11.712 kalemova vinove loze sorti plavina, merlot, plavac, vranac, debit, maraština i ugni blanch.
Na platou ispred općinskog skladišta u Jovićima gdje se dijelio sadni materijal od samog jutra bilo je iznimno živo. Maslinari i vinogradari iz Ražanca i njegovih sedam općinskih mjesta, Ljupča, Rtine, Krneze, Ljubačkih Stanova, Podvršja, Radovina i Jovića, dolazili su preuzeti sadnice koje su im uz prvotno predočenje uplatnica dijelili zaposlenici općinskog Komunalnog odjela pod budnim okom komunalnog redara Veljka Pavičića.
Pune ruke posla imao je i glavni koordinator projekta, pročelnik Damir Jordan. U ovo vrijeme kada se na svemu i svačemu štedi nije nikako nevažno kad se umjesto 35 do 40 kuna za sadnicu masline plati 13 do 15 kuna, a za lozni cijep umjesto 15 kuna – 5 kuna.
Šime Kožul iz Ražanca kaže da je ova akcija već sada postigla dobre rezultate.
– Budući da se ražanačka općina rasprostire na dosta velikom području, a da u ovom projektu sudjeluju maslinari i vinogradari iz svih naših mjesta možete i sami zaključiti koliko će se ledina i pašnjaka obraditi, rekao je Kožul.
Ni pročelnik Damir Jordan nije krio zadovoljstvo akcijom.
– Iz godine u godinu sve je veći broj zainteresiranih maslinara i vinogradara što nas posebno raduje. U ovogodišnji projekt uključilo se 223 maslinara i 97 vinogradara. Vjerujemo da ćemo i u idućim godinama nastaviti s ovakvim akcijama, kazao je Jordan.