Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na bogata svjetska tržišta putuje 250 tona puževa

Autor: Vanja Mirčeta

20.03.2010. 23:00
Na bogata svjetska tržišta putuje 250 tona puževa


U kooperaciji s tvrtkama iz više zemalja Telluris Medin uspio je povećati godišnji prinos puževa koji omogućava stabilno poslovanje sa zahtjevnim tržištima


Telluris-Medin zadarskoj se javnosti predstavila kao tvrtka koja je u ovdašnju gastronomiju uvela konzumaciju Lumbricus rubellus, crvene kalifornijske gujavice, a uz to promovira i delicije od puževa Helix Aspersa Muller, zvanog primorski puž. Tvrtka na farmama u Murvici i Briševu proizvodi humus od crvene kalifornijske gujavice, visokovrijedno organsko gnojivo kojim se tretiraju poljoprivredne kulture, te tako biljkama omogućuje ekološki početak rasta i razvoja. Osim proizvodnje humusa na farmi u Briševu uzgajaju se i puževi Helix Aspersa Muller.
Na Međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2009. tvrtka Telluris-Medin  osvojila je brončanu medalju za ideju Lumbricus Rubellus unutar svakodnevne prehrane, što im je otvorilo vrata stranog tržišta.
– Na nedavnom sastanku sa Božidarom Dugonjićem predsjednikom hrvatske udruge HUMUS iz Zagreba, dogovoreno je na obostrano zadovoljstvo da cjelokupna količina humusa Hrvatske, Bosne, Hercegovine i Crne Gore ide u izvoz preko tvrtke Telluris-Medin, te se tako potiče male i veće proizvođače da počnu povećavati prinos.  Kooperaciju sa uzgajivačima puževa širom Hrvatske, pa i Bosne i Hercegovine, započeli smo sredinom 2008. godine, a svjetsku kooperaciju sa Tunisom, Turskom, Grčkom i Makedonijom nekoliko mjeseci kasnije, te možemo istaknuti da sveukupna količina puževa za bogata tržišta s kooperantima iznosi više od 250 tona godišnje, kazala je Hana Medin, vlasnica tvrtke Telluris Medin.
Tvrtka Telluris-Medin, kao kooperant eminentnih tvrtki iz Kine, a novije  iz Švedske, Rusije, Arapskih Emirata i Afrike za helicikulturu i lumbrikulturu, osigurava svim svojim kooperantima nabavu neophodnog materijala za izgradnju profesionalnih farmi, jamči otkup cjelokupne proizvodnje, stoji na raspolaganju za sve informacije i pruža pomoć pri pokretanju proizvodnje humusa i puževa u svim potrebnim aspektima.
Jedan od noviteta koji Telluris-Medin priprema u 2010. godini je proizvodnja vina poznate autohtone marke Pošip, te aromatizirane rakije i travarice sa egzotičnom edicijom Lumbricus Rubellus, koji će se pojaviti kao ograničeno izdanje sa tržišnim djelovanjem, isključivo uz delicije Telluris-Medin.
Osim toga u bliskoj budućnosti tvrtka planira otvoriti i prvi na svijetu i jedini ostakljeni restoran pod zemljom gdje će avanturistički raspoloženi gosti uz autohtona jela Murvice, Briševa i Poličnika, te prirodne proizvode njihovih stanovnika (netom ubrano voće i povrće prema trenutnoj narudžbi gosta) moći uživati u delicijama spravljenim od puževa i glista, gledajući u raznolikost života pod zemljom, te nevjerojatne zanimljivosti iz života gmazova, kukaca i kolutićavaca.
Na istoj farmi ove tvrtke u Briševu oživit će se i povijesni duh okolnih mjesta postavljenjem muzejskog prostora sa narodnim nošnjama, starim poljoprivrednim alatom, te isječcima iz starog načina života mještana.
Ovaj projekt prvi je takve vrste na ovom području, a inspiriran je ostacima stare crkve na tom istom terenu.
– Ovakvim načinom rada cilj nam je, prije svega osigurati što veći broj radnih mjesta, te što bolji standard, a i finalnu promociju Hrvatske u svijetu, te dokazati neosporivu visoku kvalitetu hrvatskih proizvoda, kazala je Medin.


 POMOĆ NAJUGROŽENIJIM OBITELJIMA




Jedan od mnogih noviteta u radu ove tvrtke je osnivanje humanitarne udruge «Dobri ljudi». U skladu s tim organiziran je «Uskršnji doručak» u selu Oklaj gdje tvrtka putem medija motivira ljude da se masovno, ne novcima, već hranom na uskrsno jutro 4. ožujka, upute na «doručak» te doniraju ono što mogu odvojiti i to direktno ljudima kojima je to najpotrebnije.
– Udruga «Dobri ljudi» funkcionirat će na principu direktne pomoći na kućni prag. Trenutno su u realizaciji još dva humanitarna projekta. Jedan je pomoć najugroženijim obiteljima u svim općinama Zadarske županije, gdje će načelnici općina izdvojiti obitelji kojima je pomoć najpotrebnija te ćemo tim obiteljima zajedničkim snagama pružiti pomoć u hrani, odjeći i kućnim potrepštinama. Želimo uključiti i motivirati sugrađane da sjednu u svoje automobile ili se priključe sudionicima i sami odnesu svoje vrećice ljudima kojima je takva pomoć životno potrebna. Osim toga radimo na suradnji sa zadarskim Caritasom, kako bismo pokušali zaposliti i motivirati korisnike Caritasa i socijalne pomoći na način da skupljanjem puževa iz prirode sami sebi zarade onoliko koliko su spremni odvojiti vremena, te time ujedno i motivirati turističke djelatnike, hotelijere i vlasnike restorana da otkupljuju upravo tu autohtonu kulinarsku deliciju, dakle, da budu inovativni i idu u korak s europskom ponudom, kazala je Medin.


 PREDSTAVLJANJE U KINI


Upravo zbog njezine specifičnosti Telluris Medin pozvan je od strane resornog Ministarstva i Agencije za poticanje izvoza u Zagrebu, kao i predstavnika tvrtke Antaris iz Pule na jedan od najvećih svjetskih sajmova hrane u Ningbou, 9. kineski međunarodni sajam robe široke potrošnje CICGF, početkom lipnja, u Kini, gdje sudjeluje čak 40 tisuća izlagača iz svijeta, posebice iz UAE, Rusije, Kine i Amerike, što za samu tvrtku predstavlja novi izazov.
– Ovim korakom odlučili smo pomoći i hrvatskim malim i velikim poduzetnicima, pa smo odaslali poziv da preko našeg izlaganja i prezentacije pošalju svoje proizvode koje ćemo sa zadovoljstvom izložiti na spomenutom sajmu, te tako pomoći izdizanju hrvatske privrede iz trenutačne gospodarske krize. Odmah nakon sajma, pozvani smo od strane business developement managera, Witoona Chunhasoboona u Bangkok, na potpisivanje novog ugovora o kooperaciji i suradnji u prodaji i plasmanu humusa sa tvrtkom Asia Agro Tech Co. Kao posebni gosti s novim otvaranjem tržišta pozvani smo i od strane hrvatskog veleposlanika u Rusiji na sastanak o daljnjem poslovnom djelovanju na tom području. Osim toga ponosni smo i na činjenicu da je tvrtka Telluris-Medin zbog inovacije  antikancerogenih glista, kao dijela kineske medicine na mediteranskom tanjuru, pozvana da bude i gost novogodišnjeg domjenka u društvu sa najperspektivnijim tvrtkama svijeta u hotelu Burj Al Arab u Dubaiju, kazala je Medin.