Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Starica i mladić devet dana ispod ruševina

20.03.2011. 23:00
Starica i mladić devet  dana ispod ruševina


Električni kabel povezan je sa sustavom za hlađenje, ali je pretrpio oštećenja da je upitno hoće li pokretanje uopće biti moguće, dok zalijevanje vodom ugrožava ponovnu elektrifikaciju” reaktora


Punih devet dana ispod  ruševina nakon razornog  potresa i smrtonosnog tsunamija preživjeli su 80-godišnja starica i 16-godišnji  dječak, u prefekturi Mijagi,  jednoj od najteže stradalih u  japanskoj katastrofi. Japanska policija objavila je snimke odvoženja dvoje čudom  preživjelih u obližnju bolnicu. Mladić i starica odgovorili su na pozive spasitelja, a u trenutku pronalaženja jedva da su bili pri  svijesti, vrlo slabi, ali ipak  živi.
Povećani pritisak
Međutim, jučer iz Japana  ponovno prevladavaju loše  vijesti. Unatoč “stabilizaciji”  trećeg, najugroženijeg reaktora nuklearke Fukušima 1 u  subotu, jučer se u reaktoru  ponovno počeo povećavati  pritisak, što znači da očajničko zalijevanje reaktora  tonama vode – zbog čega je  svoje živote ugrozilo 279 vatrogasaca i neodređen broj  vojnika – ipak nije dalo željeni rezultat, niti je zaustavilo  taljenje jezgre reaktora i nuklearnog goriva u spremnicima pored reaktora. 
U ponovno dramatičnoj  situaciji japanski inženjeri  razmišljali o ispuštanju  određene količine radioaktivnog plina u okoliš, kako bi  smanjili pritisak u reaktoru,  no to opet podrazumijeva  dramatično povećanje stupnja radijacije, što bi ugrozilo  saniranje ostalih reaktora.  Odluka o ispuštanju pritiska  u zadnji je trenutak povučena, zbog iznenadnog  smanjenja pritiska, što pak  sve potvrđuje kako japanski  inženjeri još uvijek nisu povratili kontrolu nad nuklearkom.
Još nije uspjelo priključenje oštećenih reaktora  na struju, od čega se puno  očekivalo. Iako je električni  kabel od petka povezan sa  sustavom za hlađenje, čini se  da je rashladni sustav pretrpio tolika oštećenja da je  upitno hoće li njegovo pokretanje uopće biti moguće.  Osim toga, pritom su  inženjeri pred iznimno  teškim izborom, jer zalijevanje vodom ugrožava ponovnu “elektrifikaciju” reaktora, dok prestanak zalijevanja vodom prijeti opasnim  ponovnim pregrijavanjem  reaktora.
No više će se znati nakon  što japanski inženjeri budu  prvi i drugi reaktor doista  priključili na struju, što se  prvotno trebalo dogoditi u  subotu, ali su se radovi razvukli. Od šest reaktora, čini  se da je situacija podnošljiva  jedino u petom i šestom, u  kojem su rashladni sustavi  uspješno proradili, no radi  se o reaktorima koji u trenutku potresa – srećom –  nisu bili u pogonu.
Ugroženo  stanovništvo
Nakon otkrivanja radijacije u špinatu, mlijeku, kao i  u vodi u vodovodima Tokija i  još desetak japanskih gradova, jučer je stigla vijest  kako je na Tajvanu otkrivena  radijacija u grahu iz Japana.  Teške prilike vladaju oko  nuklearke, a posebno je  ugroženo stanovništvo koje  nije napustilo drugi prsten  evakuacijske zone, do 30 kilometara od nuklearke, koje  zbog radijacije ne smije napuštati svoje domove. Radijacija otežava njihovu opskrba hranom i lijekovima,  što posebno pogađa starije,  a upravo to područje danas  će posjetiti japanski premijer Naoto Kan.
Iz japanske vlade jučer su  prvi put najavili zatvaranje  nuklearke Fukušima kada  nuklearka jednom bude sanirana, premda to uopće nije bilo upitno, ne samo zbog  oštećenja postrojenja uslijed hlađenja morskom vodom, kako to tvrdi japanska  vlada. Naime, četiri reaktora teško su oštećena u eksplozijama vodika, a preostala dva reaktora, premda  nisu značajnije oštećena, bit  će nemoguće koristiti zbog  visoke radijacije kojoj će još  dugo biti izloženo to područje.