Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Treća šampionska titula dr. Ivici Vlatkoviću

20.03.2011. 23:00
Treća šampionska titula dr. Ivici Vlatkoviću


Tijekom tri dana trajanja manifestacije Noćnjak 2011. u Vodicama maslinari, uljari i potrošači maslinovog ulja usvajali su stručna znanja kroz radionice i stručne skupove koje su održali eminentni stručnjaci sa područja maslinarstva. Na Međunarodnom stručnom skupu o ekološkom maslinarstvu i uljarstvu u organizaciji UNDP projekt COAST svoja predavanja održali su Ranko Tadić iz Hrvatske, Adolfo Ninni Piangevino iz Italije i Charikleia Minotou iz Grčke. Na okruglom stolu o zadrugarstvu predstavljena je PZ Drobnica iz Preka povodom dodijeljenog im priznanja za uljarsku zadrugu za 2010. godinu.
Šampion kvalitete otvorenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja je obitelj Vlatković iz Novigrada. Vicešampion kvalitete otvorenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Asja Bebić iz Zagreba. Šampion izgleda pakovina ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Centar maslinovog ulja Sv. Ivan, Vodice.
Dr. Vlatkoviću ovo je treća šampionska titula u ovoj godini, proglašen je šampionom manifestacije na Povenjaku u Omišu, a potom je šampionsku titulu osvojio na manifestaciji Maslina Split 2011.  
– Vrlo sam zadovoljan osvojenim priznanjem jer je Noćnjak jedinstvena manifestacija na kojoj se okupljaju vrsni maslinari. Šampionska titula je potvrda rada brojnih naraštaja novigradskih težaka koji su davno prije mene stvorili temelje a osobno s puno ljubavi i truda nastavljam maslinarsku priču tamo gdje su oni stali. Rad u masliniku, u mom rodnom Novigradu, meni predstavlja istinske trenutke radosti i opuštanja i svima rado preporučam bavljenje maslinarstvom. Nagradu dijelim sa svojom obitelji i čestitam svim maslinarima na uspjehu koji su ostvarili na ovogodišnjem Noćnjaku, rekao nam je dr. Ivica Vlatković.  
Priznanje uljari koja je preradila šampionsko otvoreno maslinovo ulje uručeno je Željku Vrsaljku.
Na Noćnjaku podijeljene su 173 zlatne medalje, u kategoriji za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja 32 zlatne medalje odlaze u Zadarsku županiju.  
Dvije zlatne medalje u navedenoj kategoriji osvojio je Mate Dušević sa obitelji iz Ljubča.  OPG Dušević prostire se na plodnim i sunčanim padinama ljubačkog brda do ljubačke vale. U njihovom je vlasništvu oko 310 stabala masline od čega prevladavaju autohtone sorte Oblica i Sitnica (Drobnica), dok od novijih su prisutne Leccino, Levantinka, Bjelica, Pendolino, Coratina, Cuco i Buža. Trenutno proizvode četiri monosortna ulja dok peto ulje naziva Selekcija je kombinacija monosortnih i ima najširu primjenu.
– Noćnjak je manifestacija na kojoj smo prvi puta sudjelovali prije deset godina i od tada se svake godine rado vraćamo. Pohvale organizatorima za bogat program, rado smo prisutni na radionicama a edukativni su i organizirani stručni izleti. Nagrade nas uvijek vesele jer su potvrda kvalitete našega rada od strane struke. Radimo na stvaranju brenda kroz izgled etikete i pakovine i u idućoj godini nadamo se da ćemo dobiti markicu izvorno Hrvatsko, rekao nam je Mladen Dušević.
– Posebno nam je drago što su iz Zadarske županije maslinari i uljari vrlo aktivni i što su postigli vrhunske rezultate. Svjedoci smo jednog velikog napretka maslinarstva i uljarstva na području Zadarske Županije, istaknuo je Lordan Ljubenkov, upravitelj Zadružnog saveza Dalmacije.